Sağlık iletişim sorunlarının yatan hasta memnuniyetine etkisinde kurumsal itibar algısının aracılık etkisi ve sağlık sistemine güvensizliğin düzenleyici rolü
The mediating effect of perceived corporate reputation in the impact of health communication problems on inpatient satisfaction and the moderating role of distrust in the healthcare system
  1. Tez No: 1001949
  2. Yazar: YUSUF SERMET KİLECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ARSLANOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta memnuniyeti, Kurumsal itibar, Sağlık iletişimi, Patient satisfaction, Corporate reputation, Health communication
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, sağlık iletişimi sorunlarının yatan hasta memnuniyeti üzerindeki etkisini ve bu ilişkide kurumsal itibarın aracılık, sağlık sistemine güvensizliğin ise düzenleyici rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Gaziantep'te bir özel hastanede yatan 360 hastadan anket yöntemiyle toplanan verilerle yürütülmüştür. Verilerin analizinde SPSS ve Hayes Process Macro kullanılarak; değişkenler arasındaki doğrudan, dolaylı ve etkileşim gösteren etkiler test edilmiştir. Bulgular: Analizler, Sağlık İletişimi Sorunları (SİS) ile Yatan Hasta Memnuniyeti (YHM) arasında negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur (r=-0,154; p<0,01). SİS'in YHM üzerindeki varyans açıklama oranı %2,4 olarak saptanırken;“Etkili İletişim”alt boyutunun memnuniyet üzerinde en güçlü negatif etkiye sahip olduğu belirlenmiştir (=-0,206). Aracılık analizi sonuçlarına göre, sağlık iletişimi sorunlarının memnuniyet üzerindeki etkisi, kurumsal itibar algısı aracılığıyla tam aracılık sergilemektedir; zira SİS'in memnuniyet üzerindeki doğrudan etkisi anlamlılığını yitirirken dolaylı etki anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Öte yandan, sağlık sistemine güvensizliğin bu ilişkide anlamlı bir düzenleyici rol oynamadığı saptanmıştır (p>0,05). Sonuç: Çalışma, hasta memnuniyetinin tesis edilmesinde sağlık iletişiminin kritik bir öncül olduğunu, ancak bu etkinin büyük oranda hastanın kurumsal itibar algısı üzerinden şekillendiğini göstermektedir. Bu bağlamda, sağlık kurumlarının iletişim stratejilerini geliştirmesi ve kurumsal imajlarını güçlendirmesi, hasta sadakati ve memnuniyetini artırmada stratejik bir gereklilik olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to examine the impact of health communication problems on inpatient satisfaction, focusing on the mediating role of corporate reputation and the moderating role of distrust in the healthcare system. Materials and Methods: Data were collected via surveys from 360 inpatients at a private hospital in Gaziantep. Analyzes were conducted using SPSS and Hayes Process Macro. Mediation and moderation effects were tested to evaluate the structural relationships between communication problems, reputation, and satisfaction. Results: Findings revealed a significant negative correlation between Health Communication Problems (HCP) and Inpatient Satisfaction (IS) (r=-0,154; p<0,01). While HCP explained 2.4% of the variance in IS, its impact was fully mediated by corporate reputation. Specifically, the direct effect of HCP on satisfaction became non-significant when reputation was included in the model (p>0,05), confirming a full mediation effect (axb = -0,072). Although communication issues increased distrust in the healthcare system, this distrust did not significantly moderate the relationship between communication problems and patient satisfaction (p>0,05). Conclusion: The findings indicate that effective health communication is a primary determinant of patient satisfaction, yet this influence is largely manifested through the lens of corporate reputation. Consequently, fostering effective communication strategies and enhancing institutional trust are considered vital strategic interventions for healthcare providers to mitigate the negative impacts of communication barriers.