Ferdi sporcuların değerler, benlik saygısı ve saldırganlık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between values, self-esteem and aggression levels of individual athletes
- Tez No: 1001959
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR SUCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Benlik Saygısı, Değer Yönelimi, Dövüş Sporları, Saldırganlık, Ferdi Sporlar
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
FERDİ SPORCULARIN DEĞERLER, BENLİK SAYGISI VE SALDIRGANLIK DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ Kardelen Zümrüt ÇELİKKOL Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Kasım 2025 Danışman: Doç. Dr. Serdar SUCAN ÖZET Bu araştırmanın amacı, ferdi sporcuların değer yönelimleri, benlik saygısı ve saldırganlık düzeyleri arasındaki ilişkileri incelemektir. Sporun bireylerin kişilik özellikleri, sosyal ilişkileri ve psikolojik dengeleri üzerindeki etkileri uzun yıllardır araştırmacıların ilgisini çekmektedir. Bu bağlamda çalışma, farklı spor branşlarının sporcuların değer algıları ve davranış eğilimleri üzerindeki yansımalarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmanın evrenini Kayseri ilinde çeşitli federasyonlara bağlı olarak faaliyet gösteren lisanslı sporcular oluştururken, örneklemini ferdi dövüş sporları (karate, taekwondo, boks, Muay Thai) ile diğer ferdi spor branşlarından (yüzme, tenis, atletizm, kayak) seçilen toplam 201 sporcu oluşturmaktadır. Araştırma ilişkisel tarama modeli çerçevesinde yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak Sporcu Değer Yönelimi Ölçeği, Coopersmith Benlik Saygısı Envanteri ve Saldırganlık Envanteri kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistiklerin yanı sıra ANOVA ve Korelasyon Analizleri uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, spor branşına göre değer yönelimleri, benlik saygısı ve saldırganlık düzeylerinde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Özellikle boks branşındaki sporcuların saldırganlık düzeylerinin diğer branşlara kıyasla daha yüksek olduğu, buna karşın tenis ve karate branşındaki sporcuların benlik saygısı düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca ferdi sporcuların değer yönelimleri ile benlik saygısı arasında pozitif yönde, saldırganlık düzeyi ile ise negatif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Bu bulgular, sporun bireylerin karakter gelişimi ve değer sistemi üzerinde önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Sonuç olarak, sporcuların branş türüne göre değer, benlik saygısı ve saldırganlık eğilimlerinde farklılıklar göstermesi, antrenman süreçlerinde psikolojik ve ahlaki gelişimin önemini ortaya koymaktadır. Bu araştırmanın, spor psikolojisi alanında yapılacak benzer çalışmalara yol gösterici nitelikte olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
AN EXAMINATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN INDIVIDUAL ATHLETES' VALUES, SELF-ESTEEM, AND AGGRESSION LEVELS Kardelen Zümrüt ÇELİKKOL Erciyes Universty, Institute of Health Sciences Department of Physical Education and Sports Master's Thesis, November 2025 Supervisor: Assoc. Prof. Serdar SUCAN ABSTRACT The aim of this study is to examine the relationships between value orientations, self-esteem, and aggression levels among individual athletes. The effects of sports on personality traits, social relationships, and psychological balance have long been a topic of interest among researchers. In this context, the study seeks to reveal how different sport branches reflect on athletes' value perceptions and behavioral tendencies. The population of the research consists of licensed athletes in Kayseri, who are affiliated with various sports federations. The sample includes 201 athletes competing in individual combat sports (karate, taekwondo, boxing, Muay Thai) and other individual sports (swimming, tennis, athletics, skiing). The research was conducted using the correlational survey model. Data were collected using the Athlete Value Orientation Scale, Coopersmith Self-Esteem Inventory, and Aggression Inventory. Descriptive statistics, ANOVA, and correlation analyses were applied to evaluate the data. Findings revealed significant differences in value orientations, self-esteem, and aggression levels according to the type of sport. Athletes participating in boxing demonstrated higher levels of aggression, while those in tennis and karate displayed higher levels of self-esteem. Furthermore, positive correlations were found between value orientations and self-esteem, whereas negative correlations were identified between value orientations and aggression. These results suggest that sports play a significant role in shaping individuals' character development and value systems. In conclusion, the observed variations among athletes in different branches emphasize the importance of moral and psychological development in training processes. It is believed that this study will contribute to the field of sports psychology and serve as a reference for future research on athlete behavior and motivation. Key Wodrs: Aggression; Combat Sports; İndividual Sports; Self-Esteem, Value Orientation,