Gut hastalarında kornea endotel hücre morfolojisi ve retina ile optik sinir mikrosirkülasyonunun değerlendirilmesi
Evaluation of corneal endothelial cell morphology and retinal and optic nerve microcirculation in patients with gout
  1. Tez No: 1001972
  2. Yazar: MURAT GÜZEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞULE BARMAN KAKİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Gut hastalığı, speküler mikroskopi, OCTA, kornea endotel hücreleri, retina mikrosirkülasyonu, peripapiller dansite Bulgular: Gruplar yaş, cinsiyet ve BKİ bakımından benzerdi. Gut grubunda HEX azaldı (p=0, 007), CV (p=0, 036) ve ACA (p=0, 004) arttı, ECD azalma eğilimi gösterdi (p=0, 109). SCP ve DCP whole ile perifoveal dansiteler daha düşüktü (tümü p<0, 001), SCP foveal yoğunluk yüksekti (p=0, 003). FAZ ve CC FA farkı yoktu (p>0, 05). Inside-disc (p=0, 011) ve peripapiller (p=0, 001) dansite azalmıştı. Ürik asit düzeyi HEX ile pozitif, CV ile negatif koreleydi. Sonuç: Gut hastalığında kronik hiperürisemi ve inflamasyon, Gout, specular microscopy, OCTA, corneal endothelial cells, retinal microcirculation, peripapillary density Results: The groups were similar in age, sex, and BMI. In the gout group, HEX decreased (p=0.007), while CV (p=0.036) and ACA (p=0.004) increased
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, gut hastalarında kornea endotel hücre morfolojisi ile retina ve optik sinir başı mikrosirkülasyonunun non-invaziv yöntemlerle değerlendirilmesi ve bu parametrelerdeki olası değişikliklerin ortaya konması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel, tek merkezli ve prospektif bu çalışmaya, romatoloji polikliniğinde gut tanısı almış 52 hasta ve yaş-cinsiyet açısından benzer 50 sağlıklı birey dahil edildi. Kornea endotel hücre morfolojisi değerlendirilerek endotel hücre yoğunluğu (ECD), hücre boyutu varyasyon katsayısı (CV) ve altıgen hücre oranı (HEX) analiz edildi. Retina ve optik sinir mikrosirkülasyonu OCTA ile incelendi; yüzeyel ve derin maküler vasküler dansite, FD-300, dış retina akım alanı (OR FA), koryokapillaris akım alanı (CC FA), peripapiller vasküler dansite ve optik disk çukur/disk oranı (C/D) ölçüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate corneal endothelial cell morphology and retinal and optic nerve head microcirculation in patients with gout using non-invasive methods, and to reveal possible alterations in these parameters. Materials and Methods: This cross-sectional, single-center, prospective study included 52 patients diagnosed with gout and 50 age- and sex-matched healthy controls. Corneal endothelial morphology was assessed by specular microscopy, and endothelial cell density (ECD), coefficient of variation in cell size (CV), and hexagonal cell ratio (HEX) were analyzed. Retinal and optic nerve microcirculation were examined by OCTA, including superficial and deep macular vascular density, FD-300, outer retinal flow area (OR FA), choriocapillaris flow area (CC FA), peripapillary vascular density, and cup-to-disc ratio (C/D).