Periferik sinirlerdeki nörotmezis tipi sinir hasarının tedavisinde biyomateryallerin kullanımı ve etkilerinin deneysel olarak incelenmesi
Experimental investigation of the use and effects of biomaterials in the treatment of neurotmesis-type nerve damage in the peripheral nerves
  1. Tez No: 1001993
  2. Yazar: SEZER ÖZÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Diş Hekimliği, Metalurji Mühendisliği, Histology and Embryology, Dentistry, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Periferik Sinir Onarımı, PLA, Kitosan, Trombositten Zengin Fibrin, Karboksimetil kitosan, Periferik sinirler, Polilaktik asit, Sinir rejenerasyonu, Peripheral Nerve Repair, PLA, Chitosan, Platelet-Rich Fibrin, Carboxymethyl chitosan, Peripheral nerves, Polylactic acid, Nerve regeneration, Platelet rich fibrin
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu deneysel çalışmanın amacı siyatik sinir nörotmezis tipi hasar modeli oluşturulan ratlarda, üretilen PLA ve kitosan içerikli biyobozunur biyomateryalin, TZF ile kombinasyonunun periferik sinir iyileşmesi üzerine etkilerini araştırmaktır. Araç ve Yöntem: Çalışmada, 32 adet Wistar albino rat (n=8/grup) rastgele dört gruba ayrıldı ve farklı tedavi protokolleri uygulandı: yalnızca primer sinir onarımı (Kontrol grubu), TZF membranı uygulanması (TZF Membran grubu), bilinen ortalama molekül ağırlığına sahip PLA ve kitosan kullanılarak elektro-eğirme yöntemiyle üretilen biyobozunur membran uygulanması (PLA/Kitosan Membran grubu) ve her iki biyomateryalin birlikte uygulanması (PLA/Kitosan + TZF grubu). Tedavi etkinlikleri ise immünohistokimyasal, stereolojik, fonksiyonel (Siyatik Fonksiyonel İndeks, SFİ) ve elektrofizyolojik (EMG) analizlerle değerlendirildi. Bulgular: PLA/Kitosan+TZF Membran grubu, PLA/Kitosan (p = 0.0167) ve TZF (p = 0.0377) gruplarına göre daha yüksek anti-kaspaz-3 pozitifliği gösterdi. Aktif kaspaz-3 değerlendirmesinde ise PLA/Kitosan (p = 0.0247) ve TZF (p = 0.0234) gruplarında kontrol grubuna göre anlamlı şekilde azalma gözlendi. S100-β pozitifliği, TZF grubunda PLA/kitosan grubuna kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu (p = 0.0341). Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, TZF grubunda ve PLA/Kitosan + TZF grubunda miyelinli akson sayısı azalma gösterdi (p <0.001). TZF grubunda miyelin kılıfı daha ince bulundu (p = 0.018). SFİ ve amplitüd değerleri açısından gruplar arasında anlamlı fark yoktu (p>0.05). Latans süresi TZF grubunda kontrol grubuna göre (p = 0.0017) ve PLA/kitosan grubuna göre (p = 0.0147) anlamlı şekilde uzama gösterdi. Sonuç: PLA/Kitosan ve TZF membran kombinasyonu aktif-kaspaz-3 ve S100-β artışı gibi hücresel düzeydeki iyileşme belirteçlerinde avantaj sağlasa da fonksiyonel ve elektrofizyolojik değerlendirmelerde anlamlı bir üstünlük göstermedi. Bu biyomateryallerin uzun dönem rejeneratif potansiyellerinin değerlendirilmesi ve biyomateryal özelliklerinin ve TZF salınımının optimize edilmesiyle etkinliğin artırılması için ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this experimental study was to investigate the effects of PLA/Chitosan biodegradable biomaterial in combination with PRF on peripheral nerve healing in rats with a sciatic nerve neurotmesis injury model. Materials and Methods: In the experimental study, 32 Wistar albino rats (n=8/group) were randomly divided into four groups and subjected to different treatment protocols: primary nerve repair only (Control), application of PRF membrane (PRF Membrane), application of biodegradable membrane produced by electro-spinning method using PLA and chitosan with known average molecular weight (PLA/Chitosan Membrane) and application of both biomaterials together (PLA/Chitosan + PRF Membrane). Treatment efficacy was evaluated by immunohistochemical, stereological, functional (Sciatic Functional Index, SFI), and electrophysiologic (EMG) analysis. Results: PLA/Chitosan + PRF Membrane group showed higher anti-caspase-3 positivity than PLA/Chitosan (p = 0.0167) and PRF (p = 0.0377) groups. Active caspase-3 was significantly decreased in PLA/Chitosan (p = 0.0247) and PRF (p = 0.0234) groups compared to the control group. S100-β positivity was significantly higher in the PRF group compared to the PLA/chitosan group (p = 0.0341). Compared to the control group, the number of myelinated axons decreased in the PRF group and PLA/Chitosan + PRF group (p < 0.001). Myelin sheath was thinner in the PRF group (p = 0.018). There was no significant difference between the groups in terms of SFI and amplitude values (p>0.05). Latency was significantly prolonged in the PRF group compared to the control group (p = 0.0017) and PLA/Chitosan group (p = 0.0147). Conclusion: Although the combination of PLA/Chitosan and TZF membrane provided an advantage in cellular-level healing markers such as activated-caspase-3 and S100-β increase, it did not show a significant superiority in functional and electrophysiologic evaluations. Further studies are needed to evaluate the long-term regenerative potential of these biomaterials and to improve the efficacy by optimizing biomaterial properties and TZF release.