Pelvik organ prolapsusu olan kadınlar için geliştirilen izleme dayalı hemşirelik bakım protokolünün yaşam kalitesi ve cinsel fonksiyonlar üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of a follow-up based nursing care protocol developed for women with pelvic organ prolapse on quality of life and sexual functions
  1. Tez No: 1001995
  2. Yazar: NAZLI ÖZBEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞAH KÖK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik bakımı, Perioperatif hemşirelik, Nursing care, Perioperative nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Doğum Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, pelvik organ prolapsusu olan kadınlar için hastanede perioperatif dönem ile taburculuk sonrası evde bakım süreçlerine yönelik izleme dayalı geliştirilen hemşirelik bakım protokolünün, kadınların pelvik organ prolapsusu semptomlarına, yaşam kaliteleri ile cinsel fonksiyonlarına olan etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma randomize kontrollü müdahale çalışması olup, Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde 15.10.2023-15.06.2025 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini pelvik organ prolapsusu nedeniyle ameliyat olan ve dahil edilme kriterlerine uyan 54 müdahale grubu, 52 kontrol grubu olmak üzere toplam 106 kadın oluşturmuştur. Çalışmaya dahil olan kadınlara ilk görüşmede Tanıtıcı Özellikler Formu, Prolapsus Yaşam Kalitesi Ölçeği, Pelvik Organ Prolapsusu Semptom Skoru, Pelvik Organ Prolapsusu/Üriner İnkontinans Cinsel Fonksiyon Sorgulama Formu, Preoperatif Dönem Hasta Değerlendirme Formu ve Pelvik Organ Prolapsusu Hemşirelik Tanıları Listesi uygulanmıştır. Müdahale grubundaki kadınlara Preoperatif Dönem ve Taburculuk Sonrası Evde İzleme Yönelik Eğitim Videoları ile eğitim verilmiş ve taburculuk sonrası 2. hafta (1. izlem), 6. hafta (2. izlem), 3. ay (3. izlem) ve 6. ayda (4. izlem) görüşmeler yapılmıştır. Kontrol grubundaki kadınlar perioperatif rutin hemşirelik bakımı almışlardır. Taburculuk sonrası 2. hafta (1. izlem), 6. hafta (2. izlem), 3. ay (3. izlem) ve 6. ayda (4. izlem) izlem görüşmeleri yapılmıştır. Son izlem olan 6. Ayda (4. İzlem) her iki gruba da Prolapsus Yaşam Kalitesi Ölçeği, Pelvik Organ Prolapsusu Semptom Skoru, Pelvik Organ Prolapsusu/Üriner İnkontinans Cinsel Fonksiyon Sorgulama Formu, Taburculuk Sonrası Hasta Değerlendirme Formu ve Pelvik Organ Prolapsusu Hemşirelik Tanıları Listesi ve Memnuniyet Ölçeği uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde frekans, yüzde ve tanımlayıcı istatistikler, normallik analiz testleri, Ki-kare Bağımsızlık Testi, Fisher'in Kesin Testi, Independet Sample t-testi, Mann Whitney U testi, Paired Sample t testi, Friedman Testi, Bonferroni düzeltmeli Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır. Bulgular: Preoperatif dönemde (Müdahale Öncesi) müdahale ve kontrol grubunun sosyodemografik, tıbbi ve obstetrik özellikleri, bilgi durumları, yaşam kalitesi, semptom skoru ve cinsel fonksiyon puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. (p>0,05). Hastanedeki bakım sürecinde her iki grup için belirlenen hemşirelik tanıları sıklıkla“Bilgi eksikliği (müdahale: %100; kontrol: %96,2); Üriner İnkontinans (müdahala: %94,4; kontrol: %96,2) ve Etkisiz Cinsel Örüntüdür (müdahale: %96,3; kontrol: %98,1). İzleme dayalı hemşirelik bakım protokolü uygulanan müdahale grubunun, taburculuk sonrası 2. hafta (1. izlem), 6. hafta (2. izlem), 3. ay (3. izlem) ve 6. ayda (4. izlem) yaşam kalitesi alt boyutlarından Genel Sağlık Algısı, Prolapsus Etkisi, Rol Sınırlılıkları, Kişisel İlişkiler, Duygular, Uyku/Enerji ve Şiddet Oranı alt boyut puan ortalamalarının kontrol grubuna göre daha düşük bulunmuştur (p<0,001). Altıncı ayda (4. izlem) izleme dayalı hemşirelik bakım protokolü uygulanan müdahale grubu ile kontrol grubunun cinsel fonksiyon ortalama puanları ve semptom skoru ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,001). Müdahale grubunun memnuniyet puan ortalamasının kontrol grubuna göre daha yüksek saptanmıştır (p<0,001). Evde bakım sürecinin son izlemi olan 4. izlemde (6. ay) hemşirelik tanıları belirlenme oranlarında azalma olduğu, ancak kontrol grubunda, ”Bilgi Eksikliği" hemşirelik tanısının yüksek oranda (%96) devam ettiği saptanmıştır. Sonuç: Çalışmada, POP'lu kadınların perioperatif ve evde bakım süreçlerinde uygulanan izleme dayalı hemşirelik bakım protokolünün, müdahale grubundaki kadınların POP'a yönelik yaşam kalitelerini ve cinsel fonksiyonlarını artırmada etkili olduğu değerlendirilmiştir. Bu bakım protokolünün, POP'a yönelik hemşirelik girişimler kalitesini artırmada faydalı olabileceği öngörülmektedir. Sonuç olarak, mevcut uygulama standartlarını ilerletmek amacıyla protokolün klinik ortamlarda benimsenmesi ve uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to evaluate the effects of a follow-up-based nursing care protocol—developed for women with pelvic organ prolapse covering the perioperative period in the hospital and home care processes after discharge—on women's pelvic organ prolapse symptoms, quality of life, and sexual functions. Materials and Methods: This randomized controlled intervention study was conducted at the Gülhane Training and Research Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology, between October 15 2023, and June 20 2025. The study sample consisted of a total of 106 women who underwent surgery for pelvic organ prolapse and met the inclusion criteria, comprising 54 women in the intervention group and 52 women in the control group. During the initial interview, the following instruments were administered to the women included in the study: a descriptive characteristics form, the Prolapse Quality of Life Questionnaire the Pelvic Organ Prolapse Symptom Score, the Pelvic Organ Prolapse/Urinary Incontinence Sexual Questionnaire, a preoperative patient assessment form, and a list of Pelvic Organ Prolapse nursing diagnoses. Women in the intervention group received education through Training Videos for the Preoperative Period and Post-Discharge Home Follow-up, and interviews were conducted at the 2nd week (1st follow-up), 6th week (2nd follow-up), 3rd month (3rd follow-up), and 6th month (4th follow-up) post-discharge. Women in the control group received routine perioperative nursing care. Follow-up interviews were also conducted for them at the 2nd week (1st follow-up), 6th week (2nd follow-up), 3rd month (3rd follow-up), and 6th month (4th follow-up) post-discharge. At the final follow-up, which was the 6th month (4th follow-up), the following instruments were administered to both groups: the Prolapse Quality of Life Questionnaire, the Pelvic Organ Prolapse Symptom Score, the Pelvic Organ Prolapse/Urinary Incontinence Sexual Questionnaire, the Post-Discharge Patient Assessment Form, and the Pelvic Organ Prolapse Nursing Diagnoses List and Satisfaction Scale. For the evaluation of the data, frequency, percentage, and descriptive statistics, normality analysis tests, Chi-square Test of Independence, Fisher's Exact Test, Independent Sample t-test, Mann Whitney U test, Paired Sample t-test, Friedman Test, and Wilcoxon Signed-Rank Test with Bonferroni correction were used. Findings: In the preoperative period (Pre-Intervention), no statistically significant difference was found between the intervention and control groups regarding sociodemographic, medical, and obstetric characteristics, knowledge levels, quality of life, symptom scores, and sexual function mean scores (p>0.05). The most frequent nursing diagnoses determined for both groups during the hospital care process were 'Deficient Knowledge (intervention: 100%; control: 96.2%); Urinary Incontinence (intervention: 94.4%; control: 96.2%), and Ineffective Sexual Pattern (intervention: 96.3%; control: 98.1%). The intervention group, which received the follow-up-based nursing care protocol, had statistically significantly lower mean scores than the control group on the following Quality of Life subscales at the 2nd Week (1st Follow-up), 6th Week (2nd Follow-up), 3rd Month (3rd Follow-up), and 6th Month (4th Follow-up) post-discharge: General Health Perception, Prolapse Impact, Role Limitations, Personal Relationships, Emotions, Sleep/Energy, and Severity Score (p<0,001). At the 6th Month (4th Follow-up), a statistically significant difference was found between the intervention group, which received the follow-up-based nursing care protocol, and the control group in terms of mean sexual function scores and mean symptom scores (p<0.001). The intervention group's mean satisfaction score was found to be statistically significantly higher than that of the control group (p<0.001). In the final follow-up of the home care process, the 4th follow-up (6th month), a decrease was observed in the prevalence of nursing diagnoses; however, it was determined that the nursing diagnosis of 'Deficient Knowledge' persisted at a high rate (96%) in the control group Conclusion: In this study, it was concluded that the follow-up-based nursing care protocol applied during the perioperative and home care processes of women with POP was effective in improving the quality of life and sexual function for those in the intervention group regarding POP. It is anticipated that this care protocol may prove beneficial in enhancing the quality of nursing interventions for POP. Consequently, its adoption and implementation in clinical settings are recommended to advance current practice standards.