Polikistik over sendromlu (PKOS) bireylerde obezojenik çevrenin yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of obesogenic environment on quality of life in individuals with polycystic ovary syndrome (PCOS)
  1. Tez No: 1002005
  2. Yazar: FATMA HANDAN KÜÇÜKÇAKIROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA TAYHAN KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, obezojenik çevre, beslenme, yaşam kalitesi, BKİ, Polycystic ovary syndrome, obesogenic environment, nutrition, quality of life, BMI
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
POLİKİSTİK OVER SENDROMLU (PKOS) BİREYLERDE OBEZOJENİK ÇEVRENİN YAŞAM KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ Amaç: Bu araştırma, PKOS tanısı olan kadınlarda obezojenik çevre algısı ile sağlıkla ilişkili yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, kesitsel tipte olup 19–49 yaş aralığında olan 400 PKOS tanılı kadın ile çevrimiçi anket yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Veri toplama araçları sosyodemografik/sağlık bilgileri formu, Polikistik Over Sendromu Yaşam Kalitesi Ölçeği (PCOSQ) ve Obezojenik Çevrenin Değerlendirilmesi Ölçeği (OÇDÖ) olup, vücut ağırlığı ve boy uzunluğu ölçümleri beyana dayalı olarak alınmıştır. Veriler tanımlayıcı istatistikler, grup karşılaştırmaları, Pearson korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon analizleri kullanılarak değerlendirilmiş, anlamlılık düzeyi α=0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan 400 katılımcının BKİ ortalaması 28,44±6,43 kg/m²'dir. PCOSQ-50 toplam puan ortalaması 146,88±35,12 olup PKOS'a özgü yaşam kalitesi düşük düzeydedir. OÇDÖ toplam puan ortalaması 132,45±24,20 olup obezojenik çevreye ilişkin algı belirgin ancak çok yüksek değildir. PCOSQ-50 toplam puanı ile OÇDÖ toplam puanı arasında orta düzeyde, negatif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r=−0,367; p<0,001). BKİ arttıkça PCOSQ-50 toplam puanının azaldığı, OÇDÖ toplam puanının ise arttığı belirlenmiştir (p<0,001). Çoklu doğrusal regresyon analizine göre OÇDÖ toplam puanı ve BKİ, PCOSQ-50 toplam puanının bağımsız belirleyicileridir ve model toplam varyansın %22,3'ünü açıklamaktadır (Adj.R²=0,223; p<0,001). Sonuç: PKOS'lu kadınlarda daha olumsuz obezojenik çevre algısı ve daha yüksek BKİ düzeyi daha düşük yaşam kalitesi ile ilişkilidir. Bulgular, PKOS yönetiminde çevresel faktörlerin dikkate alınması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF THE OBESOGENIC ENVIRONMENT ON QUALITY OF LIFE IN INDIVIDUALS WITH POLYCYSTIC OVARY SYNDROME (PCOS) Aim: This study was conducted to examine the relationship between perceived obesogenic environment and health-related quality of life in women diagnosed with polycystic ovary syndrome (PCOS). Materials and Methods: This cross-sectional study was carried out with 400 women aged 19–49 years diagnosed with PCOS, using an online survey method. Data collection tools included a sociodemographic/health information form, the Polycystic Ovary Syndrome Health-Related Quality of Life Questionnaire (PCOSQ), and the Obesogenic Environment Assessment Scale (OEAS). Body weight and height were obtained based on self-report. Data were analyzed using descriptive statistics, group comparisons, Pearson correlation, and multiple linear regression analyses. The level of statistical significance was set at α=0.05. Results: The mean BMI of the 400 participants was 28.44±6,43 kg/m². The mean PCOSQ-50 total score was 146.88±35.12, indicating low PCOS-specific quality of life. The mean OEAS total score was 132.45±24.20, suggesting a noticeable but not very high perception of an obesogenic environment. A moderate, negative, and statistically significant correlation was found between PCOSQ-50 total score and OEAS total score (r=−0.367; p<0.001). As BMI increased, PCOSQ-50 total scores decreased, whereas OEAS total scores increased (p<0.001). Multiple linear regression analysis showed that OEAS total score and BMI were independent predictors of PCOSQ-50 total score, explaining 22.3% of the total variance (Adj. R²=0.223; p<0.001). Conclusion: A more negative perception of the obesogenic environment and higher BMI levels were associated with lower quality of life in women with PCOS. These findings highlight the importance of addressing environmental factors in the management of PCOS.