Öğretmen adaylarının etnomatematik bakış açısıyla geometriye dair görüşleri (Erciyes Üniversitesi örneği)
Teacher candidates' views on geometry from an ethnomathematical perspective (Erciyes University example)
  1. Tez No: 1002036
  2. Yazar: DİLARA TOKAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Felsefe, Eğitim ve Öğretim, Mathematics, Philosophy, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aday öğretmenler, Etnomatematik, Geometri öğretimi, Candidate teachers, Ethnomathematics, Geometry teaching
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, ilköğretim matematik öğretmen adaylarının geometri öğretiminde etnomatematik perspektife dair algılarını ve bu yaklaşıma yönelik geliştirdikleri pedagojik duruşu belirlemektir. Çalışma, geometrinin kültürel kökenlerini ve evrensel doğasını tartışan etnomatematik kuramı üzerine temellendirilmiştir. Araştırmada nicel ve nitel verilerin eş zamanlı analiz edildiği yakınsak paralel karma yöntem tasarımı benimsenmiştir. Çalışma grubu, Erciyes Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği lisans programında öğrenim gören 65 ikinci sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Veri toplama sürecinde likert tipi anket ve odak grup görüşmeleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgular; ontolojik, epistemolojik ve pedagojik boyutlar ekseninde tematik analize tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda, öğretmen adaylarının geometriyi insan deneyiminden süzülen kültürel bir süreç olarak tanımladıkları ve okul dışı informal ortamları meşru birer bilgi kaynağı olarak kabul ettikleri saptanmıştır. Katılımcıların kültürel entegrasyonu destekleme oranları %91 gibi yüksek bir düzeyde seyretmesine rağmen; müfredatın dışına çıkma ve bu bilgiyi sınıfa taşıma konusundaki kararlılıklarının %69 seviyesinde kalmasıyla kristalleşen ''pedagojik çekimserlik'' (pedagogical hesitation) durumu tespit edilmiştir. Adayların bu çekimserliği; bilginin akademik sistematiğini koruma, kavramsal karmaşayı önleme ve henüz mesleki tecrübenin başında olmaktan kaynaklanan bir mesleki sorumluluk hassasiyetiyle ilişkilendirilmiştir. Bu sonuçlar ışığında, öğretmen yetiştirme programlarında etnomatematiğin sadece kuramsal bir konu olarak değil, farklı matematiksel düşünce sistemlerini içeren uygulamalı bir süreç olarak ele alınması ve eğitimcilerin bu konudaki derin felsefi perspektiflerini inceleyecek yeni araştırmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this research is to determine the perceptions of prospective primary school mathematics teachers regarding the ethnomathematical perspective in geometry teaching and the pedagogical stance they have developed towards this approach. The study is based on ethnomathematical theory, which discusses the cultural origins and universal nature of geometry. A convergent parallel mixed methods design, in which quantitative and qualitative data are analyzed simultaneously, was adopted in the research. The study group consisted of 65 second year students enrolled in the Elemantary Mathematics Teacher Training undergraduate program at Erciyes University. Likert-type questionnaires and focus group interviews were used in the data collection process. The findings were subjected to thematic analysis along ontological, epistemological, and pedagogical dimensions. The research revealed that prospective teachers defined geometry as a cultural process filtered from human experience and accepted informal, non-school environments as legitimate sources of information. Although the participants' support for cultural integration was high at 91%, a ''pedagogical hesitation'' was observed, crystallized by their commitment to going beyond the curriculum and bringing this knowledge into the classroom remaining at 69%. This hesitation among candidates has been attributed to a desire to preserve the academic systematicity of knowledge, prevent conceptual confusion, and a sensitivity to professional responsibility stemming from being at the beginning of their professional experience. In light of these findings, it is recommended that ethnomathematics be addressed in teacher training programs not only as a theoretical subject but also as an applied process encompassing different mathematical thought systems, and that new research be conducted to examine educators' deep philosophical perspectives on this topic.