Matematik dersi geometri ve ölçme öğrenme alanındaki beceri temelli soruların matematiksel ilişkilendirme açısından incelenmesi
Examining skill-based questions in the geometry and measurement learning areas of mathemati̇cs lessons from the perspective of mathematical correlation
  1. Tez No: 1002037
  2. Yazar: HÜMEYRA KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Beceri temelli sorular, Matematiksel ilişkilendirme, Yeni nesil soru, Skill-based questions, Mathematical connection, New generation question
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Matematiksel bilgi, doğası gereği başka bilgilerle etkileşim halindedir. Bu yüzden matematiksel bilginin ilişkilendirilmesi ve geliştirilmesi kaçınılmazdır. Bu araştırmada; 5, 6 ve 7. sınıf düzeylerinde olan ve 2019 yılında Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan beceri temelli sorular, matematiksel ilişkilendirme bağlamında incelenmiştir. Araştırmanın veri kaynakları; her bir sınıf düzeyinden 22 soruluk birer test olmak üzere toplamda üç test yani 66 sorudan oluşmakta ve soruların tamamı geometri ve ölçme öğrenme alanına girmektedir. Sorular doküman analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Beceri temelli matematik soruları; kavramlar arası ilişkilendirme, kavramın farklı gösterimleri arasında ilişkilendirme, gerçek hayat ile ilişkilendirme ve farklı disiplinlerle ilişkilendirme kategorileri altında incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, soruların en çok günlük hayat ile, en az farklı disiplinlerle ilişkilendirildiği; kavramlar arası ilişkilendirme ve kavramın farklı gösterimleri arasında ilişkilendirmenin de sıklıkla kullanıldığı görülmüştür. 66 soruda toplam 149 tane ilişkilendirme bulunurken, yalnızca bir soruda ilişkilendirmeye rastlanmamıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçların, beceri temelli soruların yazımına ve matematiksel ilişkilendirme ile ilgili yapılan çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Mathematical knowledge, by its very nature, interacts with other forms of knowledge. Therefore, the correlation and development of mathematical knowledge is inevitable. In this study, skill based questions for the level of 5th, 6th, and 7th grades, and have been published by the Republic of Türkiye Ministry of National Education Directorate General for Measurement, Assessment and Examination Services in 2019 have been analyzed within the context of mathematical association. The research data consisted of three tests, each with 22 questions for each grade level, totaling 66 questions, all within the learning areas of geometry and measurement. The questions were analyzed using document analysis methodology. Skill-based Mathematics questions have been analyzed under the categories of associations between concepts, associations between different representations of a concept, associations with real-life, and associations with different disciplines. According to the results of the study, it has been observed that the questions have been mostly associated with daily life and the least with different disciplines, and that associations between concepts and associations between different representations of a concept have been frequently used. A total of 149 correlations were found in 66 questions, while only one question lacked a correlation. The results obtained from this study are expected to contribute to writing skill-based questions and to the future research related to the mathematical association.