Göz İçi Lens Gücü Hesaplamalarında Swept-Source Optik Koherens Tomografi veOptik Düşük Koherens İnterferometri Tabanlı Biyometri ÖlçümlerininKarşılaştırılması
Comparison of Swept-Source Optical Coherence Tomography and Optical PartialCoherence Interferometry Based Biometry Measurements In Intraocular Lens PowerCalculations
- Tez No: 1002041
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU GÜLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Göz içi lens, Katarakt, Optik düşük koherens interferometri, Swept source optik koherens tomografi, Cataract, Intraocular lens, Optical biometry, Optical low-coherence ınterferometry, Swept-source optical coherence tomography
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Katarakt cerrahisi ile birlikte yerleştirilen göz içi lens (GİL) gücünün hesaplanması için kullanılan daha eski ve güvenilirliği kanıtlanmış optik düşük koherens interferometri tabanlı biyometri (ODKİ) ölçümlerinin görece yeni swept source optik koherens tomografi (SS-OKT) tabanlı biyometri teknolojisi ile arasındaki post operatif refraktif sapma sonuçlarını karşılaştırmak. Gereç-Yöntem: Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalında 1 Ocak 2025 ve 31 Aralık 2025 tarihleri arasında katarakt tanısıyla komplikasyon izlenmeden yapılan fakoemülsifikasyon cerrahisi sonrası hidrofobik akrilik tek parçalı GİL intrakapsüler yerleştirilen, 32-84 yaş arası 130 hastanın 130 gözü dahil edildi. Bütün hastalara ameliyat öncesi genel oftalmolojik muayene sonrasında Lenstar 900 (Haag Streit AG, İsviçre) ve Argos (Alcon, Fort Worth, TX, ABD) ile biyometri ölçümü yapılmıştır ve sonuçları kaydedilmiştir. Cerrahi öncesi planlanan hedef sferik eşdeğer (SE) her iki cihaz için ayrı ayrı kaydedildi ve post operatif 1. ay kontrolünde yapılan tam oftalmolojik muayene sonrasında post operatif refraksiyon değeri SE olarak kaydedildi. Kaydedilen verilerden hedef SE ve post operatif SE arasındaki farkın mutlak değeri mutlak refraktif sapma olarak hesaplandı, her iki cihaz ile ölçülen biyometrik veriler ve mutlak refraktif sapma istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 130 gözün preoperatif biyometrik verileri incelendiğinde; Lenstar 900 ve Argos cihazları arasında aksiyel uzunluk (AU), lens kalınlığı (LK), santral kornea kalınlığı (SKK) ve horizontal kornea çapı (HKÇ) ölçümlerinde istatistiksel farklılıklar saptanmıştır (p < 0,05). Lenstar 900 ile ölçülen ortalama AU değeri, Argos'a göre istatistiksel olarak daha kısa bulunmuştur (ortalama fark -0,026 ± 0,138 mm, p = 0,031). Ancak belirgin bir mutlakrefraktif sapmaya neden olmamış ve Bland-Altman analizinde yüksek bir klinik uyum izlenmiştir. Keratometri (K1, K2) ve ön kamara derinliği (ÖKD) ölçümlerinde ise her iki cihaz arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p > 0,05). Sonuçlar: Katarakt cerrahisi öncesi uygulanan biyometri ölçümlerinde, SS-OKT tabanlı Argos ile ODKİ tabanlı Lenstar 900 cihazları AU ve bazı ikincil parametrelerde (LK, SKK, HKÇ) istatistiksel farklılıklar gösterse de, bu farklılıkların hastaların klinik ve postoperatif refraktif sonuçlarına yansımadığı görülmüştür. Keratometri ve ÖKD gibi önemli parametrelerde mükemmel uyum saptanmıştır. Sonuç olarak, her iki biyometri cihazı da katarakt cerrahisinde hedeflenen refraktif sonuçlara ulaşmada eşdeğer başarı oranına sahip olup, GİL gücü hesaplamalarında güvenle birbirlerinin yerine tercih edilebilirler.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare the postoperative refractive surprises between established, reliable optical low-coherence interferometry (OLCI)-based biometry and the relatively newer swept-source optical coherence tomography (SS-OCT) based biometry for intraocular lens (IOL) power calculation in cataract surgery. Materials-Methods: This study included 130 eyes of 130 patients (aged 32–84 years) who underwent uncomplicated phacoemulsification and intracapsular hydrophobic acrylic single-piece IOL implantation at the Department of Ophthalmology, Adnan Menderes University Faculty of Medicine, between January 1, 2025, and December 31, 2025. Preoperative biometric measurements were performed using both Lenstar LS 900 (Haag Streit AG, Switzerland) and Argos (Alcon, Fort Worth, TX, USA). The predicted target spherical equivalent (SE) for both devices was recorded preoperatively. Postoperative SE was measured at 1st month, and the absolute difference between the target and postoperative SE was calculated as the mean absolute error. Biometric data and refractive deviations obtained from both devices were statistically compared. Results: Analysis of preoperative biometric data revealed statistically significant differences between the Lenstar 900 and Argos in terms of lens thickness (LT), central corneal thickness (CCT), and white-to-white (WTW) distance (p < 0.05). Although the mean axial length (AL) measured by Lenstar 900 was shorter than that of Argos (mean difference -0.026 0.138 mm), this difference did not reach statistical significance (p = 0.031). No statistically significant differences were found in keratometry (K1, K2) or anterior chamber depth (ACD) measurements (p > 0.05), and no systematic bias was observed between the devices. Conclusions: Although the SS-OCT-based Argos and OLCI-based Lenstar 900 showed statistical differences in AL and certain secondary parameters (LT, CCT, WTW), these differences did not translate into clinically significant postoperative refractive outcomes. Excellent agreement was observed in critical parameters such as K and ACD. In conclusion, both biometry devices demonstrate equivalent success in achieving target refractive outcomes in cataract surgery and can be used interchangeably for IOL power calculations.