Sağ ve sol mezial temporal lob sklerozu olan hastalarda beyin asimetrisinin postoperatif bellek performansı ile ilişkisi
The relationship between postoperative memory performance and brain asymmetry in patients with right and left mesial temporal lobe sclerosis
  1. Tez No: 1002049
  2. Yazar: SUDE AYGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ METİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Nöroloji, Psychology, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Anterior Temporal Lobektomi Rezeksiyonu, Asimetri, Bellek Bozukluğu, CAVLT, Mezial Temporal Lob Epilepsisi, Mezial Temporal Lob Sklerozu, WMS, Anterior Temporal Lobectomy Resection, Asymmetry, CAVLT, Memory Impairment, Mesial Temporal Lobe Epilepsy, Mesial Temporal Lobe Sclerosis, WMS
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
Özet
Çalışmanın konusu, anterior temporal lobektomi sonrası hastalardaki olası bellek bozukluğu riskinin tahmin edilmesinde, asimetrinin öngörü değerinin araştırılmasıdır. Çalışmanın amacı, Mezial Temporal Lob Epilepsisi + Hipokampal Sklerozlu 39 hastanın manyetik rezonans görüntüleme yöntemiyle cerrahi öncesi elde edilmiş beyin hacim ölçümleri/asimetri değerleri ile cerrahi sonrası bellek bozukluğu riski arasındaki ilişkiyi 'Wechsler Görsel Bellek Alt Üretim Testi' ve 'California Sözel Öğrenme Testi' üzerinden incelemektir. Araştırmada hastaların yapısal manyetik rezonans görüntüleri ve her bir beyin bölgesinden elde edilmiş asimetri değerleri kullanılmıştır. Bu asimetri değerleri, VolBrain analiz platformunda gerçekleştirilen analizlerden elde edilmiştir. Çalışmada, T1W ve 'MPRAGE' sekanslı görüntüler analiz edilmiştir. Çalışmada bellek bozukluğu skorları, retrospektif şekilde görsel ve sözel bellek testlerinden elde edilip pre-post farkları üzerinden değerlendirilmiştir. Çalışmanın bulguları, (1) Edinburgh el tercih testinin, sözel ve görsel bellekteki değişimi tahmin etmediği saptanmıştır. (2) Sol temporal lob rezeksiyonu olan hastalarda kişilerin Orta Singulat Giruslarının, Serebrum'larının, İnsular Korteks'lerinin, Serebrum Gri Madde'lerinin ve Orta Oksipital Girus'larının ameliyat öncesi asimetrisi sağ lehine artmışsa, postoperatif sözel bellek performanslarında düzelme saptanmıştır. (3) Sol temporal lob rezeksiyonu olan hastalarda kişilerin 'üst oksipital girus'larının' ameliyat öncesi asimetrisi sağ lehine artmışsa, postoperatif sözel bellek performanslarında bozulma saptanmıştır. (4) Sağ anterior temporal lob rezeksiyonu olan hastaların kalkarin kortekslerinin, serebellum'larının, tringular ön frontal'lerinin, ameliyat öncesi asimetrisi sağ lehine artmışsa, hastaların postoperatif görsel bellek performanslarında düzelme saptanmıştır. (5) Sağ anterior temporal lob rezeksiyonu olan hastaların girus rektus'larının, arka orbital girus'larının, üst pariatel lobule'lerinin, mediyal frontal korteks'lerinin ve ön orbital girus'larının asimetrisi sağ tarafı lehine artmışsa hastaların postoperatif görsel bellek performanslarında bozulma saptanmıştır. (6) Sağ anterior temporal lob rezeksiyonu olan hastaların hipokampüs'lerinin, oksipital fusiform girus'larının, yanal orbital girus'larının, alt oksipital girus'larının, asimetrisi sağ lehine artmışsa, hastaların postoperatif sözel bellek performanslarında bozulma saptanmıştır. Klinisyenler için, dirençli temporal lob epilepsisi tedavisinde, hastaların beyin bölgelerinin ameliyat öncesi asimetri incelemeleri, cerrahi sonrası olası sözel ve görsel bellek kötüleşmelerinin veya iyileşmelerinin tahmin edilmesinde yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
The subject of the study is to investigate the predictive value of asymmetry in estimating the risk of possible memory impairment in patients after ATLR. The aim of this study is to examine the relationship between brain volume measurements/asymmetry values obtained from 39 Mezial Temporal Lob Epilepsy + Hipocampal Sclerosis patient's using MRI before surgery and the risk of memory impairment after surgery, using the Wechsler Memory Scale and California Verbal Learning tests. The study utilized patient's structural magnetic resonance images and asymmetry values obtained from each brain region. These asymetry values were obtained from anlaysis performed on the VolBrain analysis platform. In the study, 'TW1' and 'MPRAGE' sequence images were analyzed. In the study, memory impairment scores were obtained retrospectively from visual and verbal memory tests and evaluated based on pre-post differences. The findings of the study indicate that (1) Edinburgh Handedness Test does not predict memory changes in the verbal and visual. (2) In patients with left temporal lobe resection, if the preoperative asymmetries of the Middle Cingulate Gyrus, Cerebrum, Insular Cortex, Cerebrum Grey Matter and Middle Occipital Gyrus increased in favor of the right, an improvement in postoperative verbal memory performance detected. (3) In patients with left temporal lobe resection, if the preoperative asymmetries of the superior occipital gyrus icreased in the favor of the right, an deterioration in postoperative verbal memory performance detected. (4) In patients with right anterior temporal lobe resection, if the preoperative asymmetries of the calcarine cortex, cerebellum and tringular inferior frontal increased in favor of the right, improvement in postoperative visual memory performance observed. (5) In patients with right anterior temporal lobe resection, if the preoperative asymmetries of the gyrus rectus, posterior orbital gyrus, superior pariatel lobule, medial frontal cortex and anterior orbital gyrus icreased in favor of the right side, deterioration in postoperative visual memory performance observed. (6) In patients with right anterior temporal lobe resection, if the preoperative asymmetries of the occipital fusiform gyrus, hippocampus, lateral orbital gyrus and inferior occipital gyrus increased in favor of the right side, deterioration in postoperative verbal memory performance observed. For clinicians, treating refractory temporal lob epilepsy, preoperative asymmetry studies of patients brain regions may be helpful in predicting possible postoperative verbal and visual memory deterioration or improvement.