Sağlık turizminde integratif rehabilitasyon hizmetlerinin hasta memnuniyetindeki rolü üzerine bir araştırma
A study on the role of integrative rehabilitation services in patient satisfaction in health tourism
  1. Tez No: 1002071
  2. Yazar: SENA ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRAR ILIMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık turizmi, Sağlık yönetimi, Medical tourism, Health management
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kuruluşları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
Özet
Sağlık turizmi, destinasyonların rekabet gücünü artıran ve sağlık hizmetlerinde kalite odaklı yaklaşımları öne çıkaran stratejik bir alan olarak değerlendirilmektedir. Sağlık yönetimi perspektifinden bakıldığında ise bu alan; hizmet süreçlerinin planlanması, kaynakların etkin kullanımı, hasta deneyiminin yönetimi, kalite standartlarının izlenmesi ve sürekli iyileştirme döngülerinin kurulması açısından kritik bir yol sunmaktadır. Bu kapsamda, özellikle fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinde bütüncül (integratif) uygulamaların klinik faydayı desteklerken aynı zamanda hizmet değerini ve hasta memnuniyetini artırma potansiyeli giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Hasta memnuniyeti ve algılanan tedavi etkinliği; sağlık turizmi işletmelerinde performans yönetimi, hizmet tasarımı ve hasta odaklı kalite yönetimi kararlarının şekillenmesinde temel çıktı göstergeleri arasında yer almakta, dolayısıyla destinasyon rekabetçiliğini de doğrudan etkilemektedir. Bu kapsamda araştırma, sağlık yönetimi perspektifiyle sağlık turizmi kapsamında sunulan fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinde integratif yaklaşımın tedavi etkinliği ve hasta tatmini üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu çerçevede araştırmada, Sivas ilinde fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmeti alan ve yalnızca elektroterapi uygulanan hastalar ile elektroterapiye ek olarak hidroterapi alan hastaların tedavi öncesi-sonrası ağrı düzeyleri ve hizmetten tatmin düzeyleri karşılaştırılmıştır. Sağlık turizmi açısından bu karşılaştırma; termal/rehabilitasyon hizmet paketlerinin hasta deneyimi, algılanan değer ve hizmet kalitesi göstergelerine olası etkilerini ortaya koyması bakımından önem taşımaktadır. Çalışma bulguları, hidroterapi ile zenginleştirilmiş hizmet paketlerinin ağrı skorlarında anlamlı iyileşme ile birlikte daha yüksek tatmin düzeyiyle ilişkili olabileceğini göstermiştir. Sonuçlar; sağlık tesislerinin süreç yönetimi, hasta güvenliği ve hizmet tasarımı gibi başlıklarda standartlaşma ve kalite iyileştirme gereksinimine işaret etmektedir. Bu çerçevede araştırma, sağlık turizmi pazarında rekabet edebilirliği artırmak için integratif rehabilitasyon hizmetlerinde klinik etkililik kadar yönetimsel, ekonomik ve etik boyutların da dikkate alınması gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Health tourism is regarded as a strategic field that enhances the competitiveness of destinations and emphasizes quality-oriented approaches in healthcare services. From a health management perspective, this field provides a critical framework in terms of planning service processes, efficient use of resources, management of patient experience, monitoring of quality standards, and establishing continuous improvement cycles. In this context, particularly in physical therapy and rehabilitation services, holistic (integrative) practices are gaining increasing importance due to their potential to support clinical benefits while simultaneously enhancing service value and patient satisfaction. Patient satisfaction and perceived treatment effectiveness are among the key outcome indicators shaping performance management, service design, and patient centered quality management decisions in health tourism enterprises; therefore, they directly influence destination competitiveness. Within this scope, the present study aims to evaluate, from a health management perspective, the effects of an integrative approach on treatment effectiveness and patient satisfaction in physical therapy and rehabilitation services provided within the framework of health tourism. Accordingly, the study compares pre- and post-treatment pain levels and satisfaction levels of patients in Sivas who received only electrotherapy with those who received hydrotherapy in addition to electrotherapy. From a health tourism perspective, this comparison is significant in revealing the potential effects of thermal/rehabilitation service packages on patient experience, perceived value, and service quality indicators. The findings indicate that service packages enriched with hydrotherapy may be associated with significant improvements in pain scores as well as higher satisfaction levels. The results point to the need for standardization and quality improvement in areas such as process management, patient safety, and service design within healthcare facilities. In this regard, the study emphasizes that, in order to enhance competitiveness in the health tourism market, managerial, economic, and ethical dimensions should be considered alongside clinical effectiveness in integrative rehabilitation services.