Yapay zekâ destekli yazma eğitiminin 7. sınıf öğrencilerinin yazma başarısına ve öz yeterlik algısına etkisi: Bir karma yöntem araştırması
The effect of artificial intelligence-supported writing training on the writing achievement and self-efficacy perception of 7th grade student: A mixed methods research study
  1. Tez No: 1002070
  2. Yazar: MURAT KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT MADEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Açımlayıcı sıralı karma yöntem, Yapay zeka, Yazma başarısı, Yazma öğretimi, Exploratory sequential mixed method desig, Artificial intelligence, Writing success, Writing training
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Araştırmada, yapay zekâ destekli yazma eğitiminin ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin yazma başarı ve öz yeterliğine etkisini incelemek amaçlanmıştır. Çalışmada karma yöntem araştırmalarından açıklayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel bölümünde ön test son test eşleştirilmiş kontrol gruplu yarı deneysel desen; nitel bölümünde ise olgubilim deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Giresun'daki bir ortaokulda 7. sınıfta öğrenim göre 34 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma, 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunun belirlenmesinde seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden amaçsal örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Çalışmanın uygulama süreci toplam 20 hafta ve yüz yüze gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri“Kişisel bilgi formu, elektronik yazma alışkanlıkları ölçeği, bilgilendirici metin yazma başarısını değerlendirme ölçeği, öyküleyici metin yazma düzeylerini belirlemek için kullanılan dereceli puanlama anahtarı, ortaokul öğrencilerine yönelik yazma öz yeterlik ölçeği ve yarı yapılandırılmış görüşme formu”kullanılarak elde edilmiştir. Nicel veriler SPSS 26, nitel veriler ise MAXQDA 22 programı ile analiz edilmiştir. Nicel verilerden elde edilen bulgulara göre yapay zekâ destekli yazma eğitiminin deney grubu öğrencilerin bilgilendirici ve öyküleyici metin yazma başarılarını artırdığı görülmüştür. Ayrıca öğrencilerin yazma öz yeterliklerinin de uygulama sonrasında arttığı ortaya çıkmıştır. Nitel verilerden elde edilen bulgulara göre ChatGPT yapay zekâ aracının öğrencilerin yazma deneyimlerine olumlu yansıdığı, yazmayı kolaylaştırdığı, yazım hatalarını azalttığı, yazmaya karşı motive ettiği ve yazma endişelerini azalttığı öne çıkan öğrenci görüşleri arasındadır. Sonuç olarak yapay zekâ destekli yazma eğitiminin ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin yazma başarılarına ve öz yeterliklerine katkı sunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin doğru istemler oluşturma sürecine yönelik eğitimler verilmesi ve farklı yapay zekâ araçlarıyla da yazma eğitimi çalışmalarının yapılması noktaında öneriler sunulabilir.
Özet (Çeviri)
The study aimed to examine the effect of artificial intelligence-supported writing education on the writing achievement and self-efficacy of 7th grade middle school students. An explanatory sequential design from mixed research methods was used in the study. The quantitative part of the study used a pretest-posttest matched control group quasi-experimental design, while the qualitative part used a phenomenological design. The study group consisted of 34 students in the 7th grade at a middle school in Giresun. The research was conducted during the 2023-2024 academic year. Purposeful sampling, one of the non-random sampling methods, was preferred in determining the study group. The implementation process of the study lasted a total of 20 weeks and was conducted face-to-face. The data for the research were obtained using a“personal information form, electronic writing habits scale, informative text writing success assessment scale, graded scoring key used to determine narrative text writing levels, writing self-efficacy scale for middle school students, and semi-structured interview form.”Quantitative data were analyzed using SPSS 26, while qualitative data were analyzed using MAXQDA 22. Findings from quantitative data indicate that AI-supported writing instruction improved the informative and narrative text writing success of students in the experimental group. Furthermore, it was found that students' writing self-efficacy increased after the application. Findings from qualitative data indicate that the ChatGPT artificial intelligence tool positively reflected on students' writing experiences, facilitated writing, reduced spelling errors, motivated writing, and reduced writing anxiety, among other prominent student opinions. In conclusion, it was found that AI-supported writing instruction contributes to the writing success and self-efficacy of 7th grade middle school students. Recommendations can be made regarding providing training to students on the process of creating accurate prompts and conducting writing exercises using various artificial intelligence tools.