Sosyal bilgiler dersinde yerel toplum çalışmalarından yararlanmanın ortaokul öğrencilerinin 21. yüzyıl becerileri üzerindeki etkisi
The impact of benefitting local community studies into social studies courses on middle school students' 21stcentury skills
- Tez No: 1002123
- Danışmanlar: PROF. DR. TUĞBA SELANİK AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 21. yüzyıl, Ortaokul öğrencileri, Sosyal bilgiler dersi, 21. century, Secondary school students, Social studies course
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüz eğitiminde gerçek yaşamla bağ kurma, yaparak yaşayarak öğrenme, içinde yaşanılan çevredeki sorunları fark etme, duyarlı olma ve çözüm üretme gibi beceriler ve değerler çok önemli hale gelmiştir. Yerel toplum çalışmaları söz konusu özellikleri öğrencilere kazandırmada güçlü potansiyele sahiptir. Bu çalışmalar, bireylerin çok yönlü gelişimlerine katkı sunarken eğitim sürecinin de niteliğini artırmaktadır. Diğer yandan bireylerin değişen dünya koşullarında gereksinimlerini karşılayabilmesi için geleneksel becerilerin ötesine geçmesi bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu araştırmada söz konusu nedenlerden dolayı Sosyal Bilgiler dersinde yerel toplum çalışmaları yapmanın ortaokul öğrencilerinin 21. yüzyıl becerilerine olan etkisi ve yerel toplum çalışmaları ile işlenen sosyal bilgiler derslerine ilişkin öğrenci görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada karma yöntem tercih edilmiştir. Araştırmanın katılımcıları, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Sandıklı Barbaros Ortaokulu'nda öğrenim gören 69 (34 deney, 35 kontrol) 5. sınıf öğrencisidir. Araştırmanın nicel verileri 'Ortaokul Öğrencilerine Yönelik 21. Yüzyıl Becerileri Ölçeği' ile, nitel verileri ise öğrenci günlükleri ve yarı yapılandırılmış yüz yüze görüşmeler ile elde edilmiştir. Araştırmanın nitel verileri yerel toplum çalışmalarının öğrenciler tarafından beğeniyle karşılandığını, yararlı, ilgi çekici, öğretici ve eğlenceli gibi ifadelerle değerlendirildiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca yerel toplum çalışmalarının pek çok farklı değer ve beceriyi kazandırdığını ortaokul öğrencileri belirtmişlerdir. 21. Yüzyıl ölçeği son testlerinden elde edilen sonuçlar incelendiğinde yerel toplum çalışmalarıyla işlenen sosyal bilgiler derslerinin 21. Yüzyıl becerilerini kazandırma üzerindeki etkisi kontrol ve deney grupları açısından karşılaştırıldığında deney grubu lehine; deney grubunun ön test- son test sonuçları karşılaştırıldığında ise son test lehine anlamlı bir farklılık yarattığını ortaya koymuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlar ışığında 21. Yüzyıl becerileri kazandırmada sosyal bilgiler derslerinde yerel toplum çalışmalarından yararlanılması önerilebilir. Ayrıca farklı sınıf düzeylerinde, farklı araştırma yöntemleriyle ya da farklı beceriler üzerinde yerel toplum çalışmalarıyla işlenen sosyal bilgiler derslerinin etkisini belirlemeye ya da bu sürecin nasıl gerçekleştirilebileceğini ortaya koymaya yönelik araştırmalar desenlenebilir.
Özet (Çeviri)
In today's education, skills and values such as establishing connections with real life, learning by doing and experiencing, recognizing problems in the immediate environment, being sensitive, and producing solutions have become increasingly important. Local community studies possess a strong potential for equipping students with these characteristics. While these studies contribute to the multifaceted development of individuals, they also enhance the quality of the educational process. On the other hand, it has become a necessity for individuals to go beyond traditional skills to meet their needs in the changing world conditions. For these reasons, this research aims to determine the effect of conducting local community studies in Social Studies lessons on the 21st-century skills of secondary school students and to identify student opinions regarding Social Studies lessons conducted through local community studies. A mixed methods approach was preferred in the study. The participants consisted of 69 (34 experimental, 35 control) 5th-grade students attending Sandıklı Barbaros Secondary School during the 2024-2025 academic year. The quantitative data of the study were obtained through the“21st Century Skills Scale for Secondary School Students,”while the qualitative data were gathered through student diaries and semi-structured face-to-face interviews. The qualitative data reveal that local community studies were welcomed by students and evaluated with terms such as useful, interesting, instructive, and fun. Furthermore, secondary school students stated that local community studies helped them acquire many different values and skills. When the results obtained from the 21st-century scale post-tests were examined, it was found that the effect of Social Studies lessons conducted with local community studies on gaining 21st-century skills showed a significant difference in favor of the experimental group when compared to the control group, and in favor of the post-test when comparing the pre-test and post-test results of the experimental group. In light of the results obtained from the research, the utilization of local community studies in Social Studies lessons can be recommended for teaching 21st-century skills. Additionally, research can be designed to determine the effects of Social Studies lessons conducted with local community studies at different grade levels, using different research methods, or focusing on different skills, or to reveal how this process can be implemented.