Gerçeklik uygulamalarının erken çocukluk döneminde bilimsel süreç becerilerine etkisinin incelenmesi
An investigation of the effects of reality applications on science process skills in early childhood
  1. Tez No: 1002122
  2. Yazar: ZEYNEP BİGEM AKMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞAH ULUAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Artırılmış gerçeklik, Karıştırılmış gerçeklik, Sanal gerçeklik, Augmented reality, Mixed reality, Virtual reality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Günümüzde hızla gelişen teknolojinin eğitime yansımaları kapsamında artırılmış gerçeklik (AG), karma gerçeklik (KG) ve sanal gerçeklik (SG) gibi yenilikçi uygulamaların öğrenme ortamlarına entegrasyonu önem kazanmış ve bu uygulamalar aracılığıyla çocuklara etkileşimli ve deneyim temelli öğrenme fırsatları sunulduğu görülmektedir. Bu bakış açısından hareketle, bu çalışmanın amacı, AG, SG ve KG uygulamalarının 60-72 aylık çocukların bilimsel süreç becerilerine ilişkin gelişimleri üzerindeki etkisinin incelenmesi olarak belirlenmiştir. Bu amaç doğrultusunda, bu çalışma karma metot desenlerinden yakınsak paralel desene göre dizayn edilmiştir. Araştırma süreci, 2024-2025 eğitim ve öğretim yılının bahar döneminde bir devlet anaokulunda öğrenim gören 60-72 aylık 28 çocuk ile yürütülmüştür. Nicel ve nitel veri toplama araçlarından oluşan bu çalışmanın deneysel uygulama süreci sekiz haftayı kapsamaktadır. Araştırma sürecinde elde edilen nicel verilerin analiz sonuçlarına göre, AG, SG ve KG uygulamaları 60-72 aylık çocukların bilimsel süreç becerilerine yönelik performanslarını desteklemektedir. Ayrıca, nitel verilerin değerlendirilmesiyle çocukların söz konusu becerilere ilişkin açıklamalarının çeşitlilik kazandığı tespit edilmiştir. Bu bağlamda, AG, SG ve KG uygulamalarının okul öncesi eğitim ortamlarına bilimsel süreç becerilerinin gelişimi için entegre edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the reflections of rapidly developing technology on education, the integration of innovative applications such as augmented reality (AR), mixed reality (MR), and virtual reality (VR) into learning environments has gained importance, and it is observed that these applications provide children with interactive and experience-based learning opportunities. From this perspective, the aim of this study was to examine the effects of AR, VR, and MR applications on the development of scientific process skills of children aged 60–72 months. In line with this aim, the study was designed according to the convergent parallel design, one of the mixed-methods research designs. The research process was conducted during the spring semester of the 2024–2025 academic year with 28 children aged 60–72 months attending a public kindergarten. The experimental implementation process of the study, which included quantitative and qualitative data collection tools, lasted eight weeks. According to the results of the analysis of the quantitative data obtained during the research process, AR, VR, and MR applications support the performance of children aged 60–72 months in terms of scientific process skills. In addition, the evaluation of the qualitative data revealed that children's explanations related to these skills became more diverse. In this context, it is recommended that AR, VR, and MR applications be integrated into preschool education environments to support the development of scientific process skills.