Yaşamın anlamı ile psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişkide dini bağlılığın aracı rolünün incelenmesi
Investigation of the mediating role of religious commitment in the relationship between meaning in life and psychological resilience
  1. Tez No: 1002130
  2. Yazar: EBRU ERTUNÇ TAPLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESLİM GÜVENDEĞER DOKSAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Din psikolojisi, Klinik psikoloji, Psychology of religion, Clinical psychology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yetişkin bireylerde yaşamın anlamı ile psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişkide dini bağlılığın aracı rolünü ve demografik değişkenlerin etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın evrenini Türkiye'de yaşayan yetişkinler oluştururken, örneklem kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 18 yaş üzeri 421 gönüllü katılımcıdan meydana gelmektedir. Veri toplama aracı olarak Sosyodemografik Veri Formu, Yaşamın Anlamı Ölçeği, Dini Bağlılık Ölçeği ve Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde bağımsız örneklem t-testi, One-Way ANOVA, korelasyon analizleri ve Hayes Process Macro tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçları, yaşamın anlamı (var olan anlam), psikolojik dayanıklılık ve dini bağlılık arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler olduğunu göstermiştir. Özellikle, dini bağlılığın yaşamın anlamı ile psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişkide kısmi aracı rol oynadığı tespit edilmiştir. Demografik analizlerde; kadınların psikolojik dayanıklılığın“sosyal kaynaklar”boyutunda, evli bireylerin ise“aile uyumu”boyutunda anlamlı düzeyde daha yüksek puan aldığı saptanmıştır. Eğitim düzeyi yükseldikçe sosyal kaynak kullanımı artarken dini bağlılık azalmış, ancak bu durum genel dayanıklılık puanını değiştirmemiştir. Buna karşın, algılanan dindarlık düzeyi arttıkça bireylerin hem aile uyumu hem de genel psikolojik dayanıklılık düzeylerinin arttığı görülmüştür. Algılanan maddi durum ve çalışma durumu değişkenlerinin ise araştırma değişkenleri üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the mediating role of religious commitment in the relationship between meaning in life and psychological resilience in adults, as well as the effects of demographic variables. The study population consists of adults living in Turkey, while the sample comprises 421 voluntary participants over the age of 18 selected via the convenience sampling method. The Socio-demographic Data Form, Meaning in Life Questionnaire, Religious Commitment Inventory, and Resilience Scale for Adults were used as data collection tools. Independent samples t-test, One-Way ANOVA, correlation analyses, and the Hayes Process Macro technique were utilized for data analysis. The results of the research indicated statistically significant positive relationships between the meaning of life (presence of meaning), psychological resilience, and religious commitment. In particular, it was determined that religious commitment plays a partial mediating role in the relationship between meaning in life and psychological resilience. Demographic analyses revealed that women scored significantly higher in the“social resources”dimension of psychological resilience, while married individuals scored higher in the“family cohesion”dimension. As the education level increased, the use of social resources increased while religious commitment decreased; however, this situation did not alter the general resilience score. Conversely, as the perceived level of religiosity increased, both family cohesion and general psychological resilience levels of individuals were observed to increase. Perceived financial status and employment status variables were found to have no significant effect on the research variables.