Antakya ve çevresinde ele geçen antik dönem cam örnekleri
Ancient glass finds from Antakya and its vicinity
  1. Tez No: 1002167
  2. Yazar: ÖZGÜR MARANGOZ AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TOLGA TEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Akdeniz, East Mediterranean
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Antiokheia (Antakya) ve çevresinde yürütülen kazılarda ele geçen cam örnekler; tipolojik, teknik ve kronolojik açıdan incelenmektedir. Hellenistik Dönemden Memlük Dönemi'ne kadar uzanan geniş bir zaman aralığını kapsayan bu çalışmada, Antiokheia kent merkezi ve çevresinde yürütülen kazı alanlarından elde edilen cam buluntular değerlendirilmiştir. Cam buluntuların büyük çoğunluğu, Hipodrom ve çevresinde yürütülen kazılarda ele geçen ve Geç Roma-Erken Bizans Dönemi'ne tarihlenen örneklerden oluşmaktadır. İplik Pazarı kurtarma kazısı ve Epiphaneia Antik Kenti yerleşim alanlarından gelen örnekler ise Bizans ve İslami Dönem cam buluntularını temsil etmektedir. Erken İmparatorluk Dönemi'ne ait çeşitli tipteki unguentariumlar ise nekropol alanlarında tespit edilmiştir. Açık ve kapalı formlardan oluşan, günlük kullanım amaçlı cam kapların ele geçtiği yerleşim alanlarında, özellikle İslami Dönemde form ve süsleme açısından belirgin bir çeşitlilik gözlemlenmektedir. Çeşitli tekniklerle üretilmiş ve bezenmiş kap formları detaylı biçimde sınıflandırılmış; tipolojideki değişim ve süreklilik incelenmiştir. Özellikle Geç Roma-Bizans ve Erken İslami Döneme ait cam buluntuların yoğunluğu, bölgede cam üretimi ve kullanımının bu dönemlerde arttığını göstermektedir. İplik Pazarı ve Epiphaneia kazılarından ele geçen İslami Dönem camları, baskı bezeme, kesme bezeme, kalıba üfleme gibi çeşitli süsleme teknikleri ve özgün formlarıyla bölgedeki cam geleneğinin zenginliğini ve değişimini ortaya koymaktadır. Yerel üretimi düşündüren bulgular, Antiokheia'nın Doğu Akdeniz cam endüstrisi içindeki yerini daha iyi anlamamıza katkı sağlamaktadır. Cam kap formlarının yanı sıra bölgede ele geçen cam objeler de değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, glass finds recovered from excavations carried out in Antiokheia (Antakya) and its surroundings are examined from typological, technological, and chronological perspectives. Covering a wide chronological range from the Hellenistic period to the Mamluk period, this study evaluates glass finds obtained from excavation areas located in the city center of Antiokheia and its vicinity. The majority of the glass finds consist of examples recovered from excavations conducted in and around the Hippodrome and dated to the Late Roman–Early Byzantine period. The examples from the İplik Pazarı rescue excavation and the settlement areas of the ancient city of Epiphaneia represent Byzantine and Islamic period glass finds. Various types of unguentaria dating to the Early Imperial period were identified in necropolis areas. In settlement areas where open and closed glass vessels intended for daily use were recovered, a clear diversity in form and decoration is observed, particularly during the Islamic period. Vessel forms produced and decorated using various techniques were classified in detail, and changes and continuity in typology were examined. The intensity of glass finds dating to the Late Roman–Byzantine and Early Islamic periods indicates that glass production and use increased in the region during these periods. Islamic period glass finds recovered from the İplik Pazarı and Epiphaneia excavations, with various decorative techniques such as stamped decoration, cut decoration, and mould-blowing, and with their distinctive forms, reveal the richness and change of the glass tradition in the region. Evidence suggesting local production contributes to a better understanding of Antiokheia's place within the Eastern Mediterranean glass industry. In addition to glass vessel forms, glass objects recovered in the region were also evaluated.