Öğretmenlerin deneyimleri ışığında yas sürecinde okul sosyal hizmeti gereksinimi
The need for school social service during the grieving projesi in light of teachers experiences
  1. Tez No: 1002168
  2. Yazar: ŞEVVAL AKCA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA KILIÇ CEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Okul sosyal hizmeti, sınıf öğretmeni, yas, yaslı çocuk
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Politikaları ve Uygulamaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı yas tutan ilkokul çağındaki çocukları desteklemede okul sosyal hizmetinin rolü ve önemini öğretmenlerin bakış açısı ile ortaya koymaktır. Bu doğrultuda öğretmenlerin yas tutan çocuklar ile ilgili gözlemleri, deneyimleri, müdahale planları ve yaşadıkları zorluklar ve ihtiyaç duyduğu kaynaklar okul sosyal hizmeti perspektifi ile açıklanmıştır. Bu araştırma, nitel araştırma yöntemleri çerçevesinde tasarlanmış, nitel araştırma türlerinden ise fenomenolojik model kullanılmıştır. Araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile katılımcılardan nitel veriler elde edilmiştir. Derinlemesine görüşmeler sonucu elde edilen verilerin analizinde MAXQDA programından faydalanılmış, bulgular kodlar ve temalar halinde aktarılmıştır. Bu doğrultuda öğretmenlerin aktarımlarından yola çıkılarak verilerin detaylı bir şekilde incelenmesiyle toplam 661 kodlama yapılmıştır. Bunun sonucunda; öğretmenlerin kendi yas deneyimleri, çocuklarda yas tepkileri, öğretmenlerin yas tutan öğrenciye destek sunma biçimi, yas sürecinde okulun rolü, öğretmenlerin karşılaştıkları güçlükler, öğretmenlerin süreçte yararlandıkları kaynaklar, öğretmenlerin sunulmasını önerdikleri kaynaklar, yas sürecinde öğretmenlerin rolü/ önemi ve son olarak yas sürecinde okul sosyal hizmet uzmanının rolü ve önemi şeklinde toplam 9 tema oluşturulmuştur. Elde edilen bulgular doğrultusunda okul sosyal hizmeti uygulamalarının yaslı çocukları fark etmede ve gerekli yardımı sunmada önemli bir rolü olduğu sonucuna varılmış, öğretmenlerin yaslı çocuklar ile çalışmada kesinlikle yardıma gereksinim duydukları görülmüştür. Ayrıca öğretmenlerin kendi yas deneyimine sahip olmaları yaslı çocuklara yaklaşım biçimini etkilediği tespit edilmiştir. Öğretmenlerin okul ortamlarında yaslı çocuklara nasıl yardım sunacakları hakkında yeterli bilgi birikimi ve eğitimlerinin olmaması kendilerini çaresiz hissetmesine veya geri çekilmesine neden olduğu fark edilmiştir. Bu doğrultuda öğretmenlere hangi kaynakların sunulabileceği katılımcılardan alınan yanıtlar doğrultusunda değerlendirilmiştir. Ayrıca aile ve öğretmen iş birliğinin önemi vurgulanmış, okul ortamlarında yaslı çocukların desteklenmesinin önemi vurgulanmıştır. Bu noktada araştırmaya katılan öğretmenlerin talepleri okul sosyal hizmeti kapsamında değerlendirilmiş, sonuçlar öneri şeklinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to explore the role and importance of school social work in supporting grieving elementary school children from the perspective of teachers. Teachers' observations, experiences, intervention plans, challenges, and resources they require regarding grieving children are explained from a school social work perspective. This research was designed within the framework of qualitative research methods and employed a phenomenological model, a qualitative research method. Qualitative data were obtained from participants using a semi-structured interview form developed by the researcher. The MAXQDA program was used to analyze data obtained from in-depth interviews, and the findings were presented in the form of codes and themes. Accordingly, a detailed analysis of the data, based on teachers' accounts, resulted in a total of 661 codings. As a result, nine themes were created: teachers' own grief experiences, children's grief reactions, teachers' support for grieving students, the role of the school in the grief process, the challenges teachers face, the resources teachers utilize, the resources teachers recommend, the role/importance of teachers in the grief process, and finally, the role and importance of the school social worker in the grief process. Based on the findings, it was concluded that school social work practices play a significant role in identifying grieving children and providing the necessary assistance. It was observed that teachers definitely need assistance in working with grieving children. Furthermore, it was found that teachers' own grief experience influences their approach to grieving children. It was observed that teachers' lack of sufficient knowledge and training in how to provide assistance to grieving children in school settings can lead to feelings of helplessness or withdrawal In this regard, the resources available to teachers were evaluated based on the responses received from participants. The importance of family-teacher collaboration and the importance of supporting grieving children in school settings were also emphasized. At this point, the requests of the participating teachers were evaluated within the context of school social services, and the results were presented as recommendations.