Avrupa Birliği eğitim ve gençlik programlarında kapsayıcı girişimcilik uygulamaları değerlendirmesi
Evaluation of inclusive entrepreneurship practices in European Union education and youth programmes
- Tez No: 1002179
- Danışmanlar: PROF. DR. ETHEM DUYGULU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, İşletme, International Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Erasmus, Girişimcilik, Kapsayıcılık, European Union, Erasmus, Entrepreneurship, Inclusiveness
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Bilim Dalı
Özet
Girişimcilik, yenilikçiliğe katkı sağlamakta ve toplumun farklı kesimlerinin istihdamını artırıcı rolü ile sosyal içermeyi desteklemektedir. Bu nedenle farklı dezavantajlı grupların girişimciliğe teşvik edilmesini sağlayacak ekosistemlerin geliştirilmesi ön plana çıkmaktadır. Avrupa Birliği üzerine yapılan farklı analiz, çalışma ve araştırmalar girişimciliği teşvik edici politikaların uygulanmasına karşın, diğer ekonomiler ile karşılaştırıldığında Avrupa Birliği'nde girişimciliğin geride kaldığı ve girişimciliğin önündeki çeşitli engellerin kaldırılmasına yönelik çalışmaların geliştirilmesi gerekliliği vurgulanmaktadır. Bu noktadan hareketle, tezin amacı, Avrupa Birliği eğitim ve gençlik programlarında kapsayıcı girişimcilik kavramına bağlı olarak girişimcilik politikaları çerçevesinde daha az imkana sahip gruplardan gelen girişimcilere yönelik destek mekanizmalarının araştırılmasıdır. Bu kapsamda tez, dezavantajlı grupların girişimciliği önündeki engelleri, kapsayıcı girişimcilik politika ve uygulamalarının girişimciliği nasıl teşvik ettiğini ve Erasmus+ programı özelinde daha az imkana sahip gruplar olarak tanımlanan kadınlar, gençler, göçmenler, yaşlılar, engelliler ve işsizlere yönelik uygulanan iş birliği projelerinin Avrupa'da kapsayıcı girişimciliğin geliştirilmesine katkılarının neler olduğunu ele almış ve proje özetleri ve proje koordinatörleri ile yapılan görüşmeler nitel içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Bu araştırma sonucunda, Erasmus+ iş birliği projeleri kapsamında uygulanan 176 projenin farklı dezavantajlı girişimcilik hedef gruplarının ihtiyaçlarına yönelik girişimcilik eğitimi, mentorluk, koçluk ve danışmanlık hizmetleri, ağlara ve finansmana erişim gibi destek mekanizmalarını belirli ölçülerde sunduğu görülmüştür. Bu kapsamda, programların gelecekteki uygulama dönemleri için özellikle engelliler ve yaşlı girişimciler için destek mekanizmalarının artırılması, kadınlar, göçmenler ve gençler için girişimcilik rol modellerinin dahil edildiği projelerin teşvik edilmesi ve tüm gruplar için finansmana erişim desteklerinin artırılması önerilmektedir. Böylece Erasmus+ programının ana öncelikleri arasında yer alan kapsayıcılık ve çeşitlilik hedeflerinin girişimcilik alanında da pekiştirilmesi sağlanabilecektir.
Özet (Çeviri)
Entrepreneurship contributes to innovation and, with its accelerating role for employment, supports social inclusion. For this reason, developing ecosystems that promote entrepreneurship among disadvantaged social groups comes to the forefront. Various analyses and studies on the European Union indicate that, although policies to promote entrepreneurship have been implemented, the European Union remains behind other economies in entrepreneurship, and further efforts are needed to remove barriers to entrepreneurship. With this background, the objective of the thesis is to examine support mechanisms for entrepreneurs from groups with fewer opportunities in European Union education and youth programmes, within the framework of entrepreneurship policies grounded in the inclusive entrepreneurship concept. In this context, the thesis discusses the barriers that disadvantaged groups face in entrepreneurship, how inclusive entrepreneurship policies and implementation actions promote entrepreneurship, and what contribution cooperation projects carried out for groups identified as having fewer opportunities, such as women, migrants, seniors, the unemployed, and the disabled, have made to enhance inclusive entrepreneurship in Europe. It analyses project summaries and interviews with project coordinators using a qualitative content analysis method. As a result of the research, it is seen that 176 Erasmus+ cooperation projects have provided entrepreneurship support mechanisms, including targeted entrepreneurship education tailored to the needs of the target groups,mentorship, coaching, and other consultancy services, as well as access to networks and finance to a certain extent. Within this scope, it is recommended to increase support mechanisms for disabled and senior entrepreneurs, promote projects that include entrepreneurship role models for women, migrants and youth and increase access to finance support for all groups in future iterations of the programmes. In this way, inclusion and diversity, which are among the main priorities of the Erasmus+ programme, can be reinforced within the field of entrepreneurship.