Hayat sigortalarında sigortalı ve lehtar kavramları ile menfaat şartının incelenmesi
An examination of the concepts of the insured and the beneficiary in life insurance and the requirement of insurable interest
  1. Tez No: 1002187
  2. Yazar: NURGÜL USTA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Sigorta sözleşmeleri, Türk özel hukuku, Insurance contracts, Turkish private law
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ticaret Hukuku Bilim Dalı
Özet
Bireyler günlük yaşam içerisinde çeşitli risklerle karşı karşıya kalabilmektedirler. Bu risklerin bireyler üzerinde doğuracağı olumsuz maddi etkilerini en aza indirmek amacıyla sigortacılık sistemi geliştirilmiştir. Sigortacılık sistemiyle özetle, benzer risklerle karşılaşabilme ihtimali olan bireyler tarafından ortak bir havuza para yatırılması ve söz konusu riskin meydana gelmesi halinde doğan zararın sigorta sözleşmesi kapsamında bu ortak havuzdan giderilmesi sağlanmaktadır. Bireylerin yaşamları boyunca maddi anlamda sıkıntı çekmek istememesi yahut ölümlerinin ardından yakınlarının ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin maddi sıkıntıya düşmemesi yönündeki arzularının karşılanması amacıyla da hayat sigortaları oluşturulmuştur. Hayat sigortaları ile bireylerin yaşlılıkları veya çalışma güçlerini kaybettikleri dönemde ekonomik anlamda sıkıntı çekmemeleri yahut vefatlarının ardından hayatta kalan yakınlarının ekonomik sıkıntı içine düşmemesi amaçlanmaktadır. Çalışmamızda, sigorta sözleşmelerinin özel bir türü olan hayat sigortalarında sözleşmeye taraf olmamalarına rağmen sözleşmenin kurulması esnasında ve devamında oldukça önemli olan sözleşmenin ilgilileri sigortalı ile lehtar kavramları ele alınması ve hayat sigortalarında aranan menfaat şartının sözleşmenin tarafı olmayan sigortalı ve lehtar açısından değerlendirilmesi yoluyla bilgi verilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda birinci bölümde hayat sigortası genel hatlarıyla ele alınmış olup, ilerleyen bölümlerde sırasıyla sigortalı ve lehtar kavramları hakkında detaylı bir şekilde bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde ise hayat sigortalarında aranan menfaat şartına ilişkin olarak detaylı bir çalışma yapılmıştır. Çalışmamız kapsamında hayat sigortalarını konu olan birçok kaynak taranarak sigortalı ve lehtar kavramlarının hukuki boyutlarıyla ele alınmasıyla beraber doktrinde tartışmalı olan konular da değerlendirilmiştir. Yine hayat sigortası sözleşmelerinde aranan menfaat şartı da hukuki olarak ele alınarak bu konudaki doktrinsel tartışmalar da değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Individuals may encounter various risks in the course of their daily lives. In order to mitigate the adverse financial consequences that such risks may entail, the insurance system has been developed. In essence, the insurance system functions through the pooling of funds by individuals who are exposed to similar risks, whereby, upon the materialization of the insured risk, the resulting loss is indemnified from this common pool within the framework of the insurance contract. Life insurance has been established to satisfy individuals' desire to avoid financial hardship during their lifetime and to prevent their relatives and dependents from facing economic difficulties following their death. Accordingly, life insurance aims to ensure that individuals do not suffer financial distress during old age or periods in which they lose their capacity to work, and that their surviving relatives are protected against economic hardship after the insured's death. This study aims to examine the concepts of the insured and the beneficiary, who, although not parties to the insurance contract, play a significant role in both the conclusion and performance of life insurance contracts, which constitute a specific type of insurance contract. Furthermore, the requirement of insurable interest in life insurance is analyzed with respect to the insured and the beneficiary, both of whom are not contractual parties. Within this framework, the first chapter addresses life insurance in general terms, while the subsequent chapters provide a detailed examination of the concepts of the insured and the beneficiary, respectively. The fourth chapter is devoted to an in-depth analysis of the requirement of insurable interest in life insurance. For the purposes of this study, a wide range of sources relating to life insurance have been reviewed, and the legal dimensions of the concepts of the insured and the beneficiary have been examined, together with an evaluation of issues that remain controversial in legal doctrine. Likewise, the requirement of insurable interest in life insurance contracts has been analyzed from a legal perspective, and the relevant doctrinal debates have been assessed.