Saccharomyces cerevisiae ile metilen mavisi giderimi
Removal of methylene blue by saccharomyces cerevisiae
  1. Tez No: 1002200
  2. Yazar: CAHİDE SELİN SERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyobirikim, Biyoremediasyon, Metilen mavisi, Saccharomyces cerevisiae, Sentetik boya, Bioaccumulation, Bioremediation, Methylene blue, Saccharomyces cerevisiae, Synthetic dye
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Gıda israfı ve endüstriyel boyar madde kirliliği, günümüzde çevre açısından önemli sorunlar arasında yer almaktadır. Özellikle ekmek, yüksek üretim ve tüketim miktarı nedeniyle en fazla israf edilen gıda ürünlerinden biridir. Tekstil endüstrisinde yaygın olarak kullanılan sentetik boyalar ise toksik ve kalıcı yapıları nedeniyle çevre üzerinde ciddi olumsuz etkilere sahiptir. Bu tez çalışmasında, ekmek atıklarının değerlendirilmesi yoluyla elde edilen besiyeri ortamında geliştirilen Saccharomyces cerevisiae mayasının, sulu çözeltilerden Metilen Mavisi boyasının biyogideriminde kullanımı araştırılmıştır. Çalışmada öncelikle ekmek atıklarından fermente edilebilir şeker eldesi için farklı ön-işlem yöntemleri uygulanmış ve en yüksek şeker konsantrasyonu, 100 g/L ekmek atığının 50 °C'de 2 saat süreyle etüv fırınında işlenmesi sonucunda elde edilmiştir. Biyoakümülasyon deneyleri, farklı başlangıç pH değerleri (4–6), maya inokülüm oranları (%10, %20, %30) ve boya konsantrasyonları (2.5–20 mg/L) altında gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, Metilen Mavisi gideriminin pH 5 koşulunda maksimum seviyeye ulaştığını göstermiştir. En yüksek boya giderim verimi 2.5 mg/L boya konsantrasyonunda, %30 inokülüm oranında ve 48. saat sonunda %94.54 olarak elde edilmiştir. Yapılan çalışma, ekmek atıklarının biyoteknolojik süreçlerde değerlendirilmesinin çevre kirliliğinin azaltılmasına katkı sağlayabileceğini ve Saccharomyces cerevisiae mayasının düşük konsantrasyonlu tekstil boyalarının biyolojik gideriminde etkili ve sürdürülebilir bir alternatif olduğunu ortaya koymaktadır
Özet (Çeviri)
Food waste and industrial dye pollution are among the major environmental problems of the modern world. Bread, in particular, is one of the most wasted food products due to its high production and consumption rates. Synthetic dyes widely used in the textile industry lead to serious negative effects on the environment because of their toxic and persistent nature. In this thesis, the use of Saccharomyces cerevisiae biomass cultivated in a growth medium obtained through the valorization of bread waste for the bioremoval of Methylene Blue dye was investigated. Initially, different pretreatment methods were applied to obtain fermentable sugars from bread waste. The highest sugar concentration was achieved by processing 100 g/L of bread waste in a drying oven at 50 °C for 2 hours. Bioaccumulation experiments were carried out under different initial pH values (4–6), yeast inoculum ratios (10%, 20%, and 30%), and dye concentrations (2.5–20 mg/L). The results showed that Methylene Blue removal reached its maximum at pH 5. The highest dye removal efficiency (94.54%) was obtained at a dye concentration of 2.5 mg/L, with a 30% inoculum ratio, at the 48th hour. This study demonstrates that the utilization of bread waste in biotechnological processes can contribute to the reduction of environmental pollution and that Saccharomyces cerevisiae represents an effective and sustainable alternative for the biological removal of low-concentration textile dyes.