Evolutionary engineering of chromium-resistant Saccharomyces cerevisiae for biomimetics
Evrimsel mühendislik yöntemi ile kroma -dirençli Saccharomyces cerevisiae suşlarının biyobenzetim amaçlı geliştirilmesi
- Tez No: 222371
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CANDAN TAMERLER BEHAR, DOÇ.DR. ZEYNEP PETEK ÇAKAR ÖZTEMEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Saccharomyces cerevisiae, krom direnci, çapraz direnç, alev atomik absorpsiyon spektroskopi, biyomimetik, biyoremediasyon, Saccharomyces cerevisiae, chromium resistance, cross resistance, flame atomic absorption spectroscopy, biomimetics, bioremediation
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalısmada amaç kroma dirençli Saccharomyces cerevisiae suslarının olusturulmasıdır. Stres kosulu olarak CrCl3 kullanılmıstır. Bir tersine metabolizma mühendisligi yöntemi olan evrimsel mühendislik stratejisi benimsenmistir. Bunun için kimyasal bir mutajen olan etil metil sulfonat (EMS) ile muamele edilen yaban tip, genetik çesitliligi karısık bir populasyon elde edilmistir. Elde edilen bu karısık populasyona krom stresi, iki farklı strateji kullanılarak uygulanmıstır. Bunlardan birincisi artan ve sabit kosul altında uygulanan sürekli stres, digeri de artan ve sabit kosul altında uygulanan kısa süreli, sok strestir. Uygulama sonunda ata susa oranla yüksek miktarda krom metali konsantrasyonuna ve baska stres kosullarına çapraz direnç gösteren mutant suslar elde edilmistir. Bireylerin krom metaline olan dirençlilikleri en muhtemel sayı (most probable number, MPN) yöntemiyle sınanmıstır. Her bir stratejiden elde edilen bireylerin krom metalini tutup tutmama özellikleri alev atomik absorbsiyon spektrometre (FAAS) cihazıyla çalısılmıstır. Transkriptomik ve proteomik analizler direnç mekanizmalarının anlasılmasında yardımcı olacaklardır. Mutant bireyler biyomimetik ve/veya biyoremediasyonda kullanılabilirler.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to obtain chromium resistant Saccharomyces cerevisiae strains. CrCl3 was used as a stres agent. Evolutionary engineering methodology which is an inverse metabolic engineering strategy was used. The stress condition CrCl3 was applied to the variant cell population by using two different strategies which were continuous and pulse selection strategies applied under increasing and constant states. End of the application high chromium resistant and cross resistant mutant individuals to the different stresses were obtained. The chromium resistance analyses were examined to the mutant individuals by using most probable number method (MPN). The chromium hold or not holding characteristics of the mutant individuals were investigated by using flame atomic absorption spectrometry (FAAS). Transcriptomic and proteomic investigations might help to understand resistance mechanisms of the mutant individuals. These mutant individuals with metal resistance characteristics might be used in biomimetics and/ or bioremediation