Türk Devletleri Teşkilatı üye ve gözlemci ülkelerde ombudsmanlık kurumu: Karşılaştırmalı bir analiz
Ombudsman institution in the Organization of Turkic States member and observer countries: A comparative analysis
- Tez No: 1002221
- Danışmanlar: PROF. DR. SEFA USTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Kamu Yönetimi, Political Science, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Denetçiliği Kurumu, Kamu yönetimi, Ombudsman, Türk Devletleri Teşkilatı, Türk dünyası, İyi yönetişim, Ombudsman Institution, Public administration, Ombudsman, Organization of Turkic States, Turkish world, Good governance
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Türk Dünyasında ombudsmanlık kurumlarının karşılaştırmalı olarak ele alınmasına yönelik literatüre katkı sağlanmasının amaçlandığı çalışmanın temel hedefi Türk Devletleri Teşkilatı'na (TDT) üye ve gözlemci ülkelerde ombudsmanlık kurumunun gelişimini, yapısal özelliklerini ve işleyiş mekanizmalarını karşılaştırmalı bir perspektiften incelemektir. Çalışmada Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ile gözlemci statüsündeki Macaristan, Türkmenistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ombudsmanlık modelleri, hukuki dayanakları, kurumsal yapıları, yetki alanları ve insan haklarının korunmasına katkıları bakımından analiz edilmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış; ülkelerin mevzuatları, kurumsal raporları ve uluslararası karşılaştırmalı kaynaklar ışığında kapsamlı bir değerlendirme yapılmıştır. Elde edilen bulgular, Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ve gözlemci ülkelerde ombudsmanlık kurumlarının ortak tarihsel ve kültürel miras ile şekillenmekle birlikte, kurumsal yapı ve uygulama düzeyinde önemli farklılıklar gösterdiğini ortaya koymaktadır. Özellikle yetki genişliği, bağımsızlık düzeyi, başvuru mekanizmaları ve insan hakları odaklı yaklaşım açısından çeşitlilik bulunmaktadır. Çalışmanın sonucunda, kurumsal iş birliğinin artırılması, ortak standartların geliştirilmesi ve iyi uygulamaların paylaşılması yönünde politika önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to contribute to the literature on the comparative analysis of ombudsman institutions in the Turkic world. Its primary objective is to examine the development, structural characteristics, and operational mechanisms of the ombudsman institution in member and observer countries of the Organization of Turkic States (OTS) from a comparative perspective. The study analyzes the ombudsman models of Turkey, Azerbaijan, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Uzbekistan, and observer countries Hungary, Turkmenistan, and the Turkish Republic of Northern Cyprus in terms of their legal basis, institutional structures, areas of competence, and contributions to the protection of human rights. A qualitative research method was employed, and a comprehensive evaluation was conducted in light of the countries' legislation, institutional reports, and international comparative sources. The findings reveal that while ombudsman institutions in OTS member and observer countries are shaped by a shared historical and cultural heritage, they exhibit significant differences in institutional structure and implementation. Particularly, there is diversity in terms of the scope of authority, level of independence, application mechanisms, and human rights-focused approaches. The study concluded with policy recommendations aimed at increasing institutional collaboration, developing common standards, and sharing best practices.