Havacılık sektörü çalışanlarının çatışma çözüm stratejileri ile karar alma tarzları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between conflict resolution strategies and decision-making styles of aviation industry employees
- Tez No: 1002232
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERCAN İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Gruplararası çatışma, Kişiler arası çatışma, Rol çatışması, Sivil havacılık, İç çatışma, Conflict between group, Interpersonal conflict, Role conflict, Civil aviation, Inner conflict
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Havacılık sektörü, tarihsel süreç boyunca hem askeri hem de sivil alanda ülkeler için stratejik bir öneme sahip olmuştur. Günümüzde küresel ölçekte hızlı bir gelişim gösteren bu sektör, uluslararası ve kıtalararası entegrasyonun sağlanmasında kritik bir rol üstlenmektedir. Özellikle ticaret ve turizm gibi dünya ekonomisinin temel dinamikleri, havacılık sektörünün sunduğu imkânlar sayesinde daha geniş alanlara yayılmakta ve bu sektörün katkılarıyla büyüme ivmesini artırmaktadır. Çatışmalar, insan unsurunun bulunduğu her sektörde olduğu gibi, havacılık sektöründe de kaçınılmaz bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bu sektörde etkin bir çalışma ortamı sağlanabilmesi için, bireyler arasındaki sözlü ve yazılı iletişim becerileri büyük önem taşımaktadır. Yoğun stres ve zaman baskısı altında çalışan personelin, sağlıklı iletişim kurabilmesi, olası çatışmaların yönetilmesinde belirleyici rol oynamaktadır. Havacılıkta, operasyonların emniyetli bir şekilde yürütülebilmesi için iletişim koordinasyonun kusursuz gerçekleştirilmesi büyük önem taşımaktadır. İnsan faktörünün olduğu her ortam potansiyel çatışmaları beraberinde getirmektedir. Çatışmaların temel sebeplerinin belirlenmesi, çatışmaların çözülmesine yönelik en önemli adım olacaktır. Çatışmaların olumlu sonuçlanması için, ekip kaynak yönetimi önemli bir yere sahiptir. Çatışmaların iyi yönetilebilmesi için alınan kararların, çatışma taraflarınca kabul edilebilir ve takım çalışmasının yüksek olması gerekmektedir. Karar alma aşamasında, bireylerin aldıkları kararlarda hangi faktörü göz önünde bulundurdukları önemlidir. Bu aşamada bireylerin karar alma tarzları önemli bir yere sahiptir. Bu araştırma ile havacılık sektöründe kritik öneme sahip olan; uçuş görevlisi ve kabin memurlarının bir çatışma karşısında, yönetim tarzlarının önemi ve karar alma aşamasındaki tarzlarını belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma, nitel yönteme dayalı anket yöntemi ile gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aviation sector has historically been of strategic importance to countries in both military and civil fields. Today, this sector, which is rapidly developing on a global scale, plays a critical role in ensuring international and intercontinental integration. The basic dynamics of the world economy, especially trade and tourism, are spreading to wider areas thanks to the opportunities offered by the aviation sector and increasing the growth momentum with the contributions of this sector. Conflicts inevitably arise in the aviation sector, as in every sector where there is a human element. In order to provide an effective working environment in this sector, verbal and written communication skills between individuals are of great importance. The ability of employees working under intense stress and time pressure to establish healthy communication plays a decisive role in managing potential conflicts. In aviation, it is of great importance that communication coordination is flawlessly carried out in order for operations to be carried out safely. Every environment where there is a human factor brings potential conflicts. Determining the root causes of conflicts will be the most important step towards resolving conflicts. For conflicts to have a positive outcome, team resource management has an important place. In order for conflicts to be managed well, the decisions taken must be acceptable to the conflicting parties and teamwork must be high. In the decision-making stage, it is important which factor individuals consider in the decisions they make. At this stage, the decision-making styles of individuals have an important place. This research aims to determine the importance of management styles and decision-making styles of flight attendants and cabin crew members, who are of critical importance in the aviation industry, in the face of a conflict. The research was conducted using a qualitative survey method.