Kişilik bozuklukları ile yalnızlık, zihinselleştirme ve empati arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Investigation of the relationship between personality disorders, loneliness, mentalization and empathy
  1. Tez No: 1002231
  2. Yazar: BETÜL ESRA KÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Antisosyal kişilik bozuklukları, Borderline kişilik bozukluğu, Histrionik kişilik bozukluğu, Paranoid kişilik bozukluğu, Sınırda kişilik bozukluğu, Şizoid kişilik bozukluğu, Şizotipal kişilik bozukluğu, Antisocial personality disorders, Histrionic personality disorder, Paranoid personality disorder, Borderline personality disorder, Schizoid personality disorder, Schizotypal personality disorder
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, kişilik bozukluklarının yalnızlık, empati ve zihinselleştirme düzeyleriyle olan ilişkilerini kapsamlı biçimde incelemektir. Kişilik bozuklukları, bireyin içsel işleyişinde ve çevresiyle kurduğu ilişkilerde önemli ölçüde bozulmalara neden olan, uzun süreli ve kalıcı psikiyatrik yapılardır. Klinik psikolojide oldukça önemli bir alanı temsil eden bu bozukluklar, bireylerin sosyal yaşantısında ciddi işlev kayıplarına yol açabilmektedir. Bu çalışma kapsamında 326 yetişkin katılımcıdan elde edilen veriler kullanılmıştır. Veri toplamak amacıyla Coolidge Eksen İki Envanteri (CATI+TR-KF), Yetişkinler İçin Sosyal ve Duygusal Yalnızlık Ölçeği (SELSA-S), Zihinselleştirme Ölçeği (MZÖ) ve Toronto Empati Ölçeği (TEÖ) kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, özellikle borderline ve çekingen kişilik bozukluğu özellikleri yüksek olan bireylerde yalnızlık düzeyleri daha yüksek bulunmuştur. Narsisistik, obsesif-kompulsif ve şizoid kişilik örüntüleri ise empati düzeyleriyle negatif yönde ilişkili bulunmuştur. Ayrıca zihinselleştirme düzeylerinin de belirli kişilik bozukluklarıyla anlamlı ilişkiler içerisinde olduğu saptanmıştır. Bu sonuçların, kişilik bozukluklarını anlamaya yönelik yeni yaklaşımların geliştirilmesine katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to comprehensively examine the relationships between personality disorders and the levels of loneliness, empathy, and mentalization. Personality disorders are long-term and persistent psychiatric patterns that significantly impair an individual's internal functioning and relationships with others. These disorders hold a central position in clinical psychology and often lead to serious social and emotional dysfunction. In this research, data were collected from 326 adult participants. The instruments used for data collection included the Coolidge Axis II Inventory (CATI+TR-KF), the Social and Emotional Loneliness Scale for Adults (SELSA-S), the Mentalization Questionnaire (MZÖ), and the Toronto Empathy Questionnaire (TEQ). The findings revealed that individuals with high levels of borderline and avoidant personality disorder traits reported significantly higher levels of loneliness. In contrast, narcissistic, obsessive-compulsive, and schizoid personality traits were found to have negative correlations with empathy levels. Additionally, significant relationships were found between mentalization and several types of personality disorders. These results are expected to contribute to the understanding of the psychosocial dimensions of personality disorders and provide insights that may guide future therapeutic interventions and clinical applications.