Rejeneratif endodontik tedavide farklı irrigasyon aktivasyon tekniklerinin dentin ve kan pıhtısı yüzey özelliklerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of different irrigation activation techniques on the surface properties of dentin and blood clot in regenerative endodontic treatment
- Tez No: 1002313
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA UĞUR AYDIN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Rejeneratif endodontik tedavi, EDTA, irrigasyon aktivasyonu, kan pıhtısı, konfokal mikroskop, yüzey pürüzlülüğü, Regenerative endodontic treatment, EDTA, irrigation activation, blood clot, confocal microscope, surface roughness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi (ankara)
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Rejeneratif endodontik tedavi, nekrotik pulpalı immatür daimi dişlerde pulpa-dentin kompleksinin yeniden oluşturulmasını amaçlayan biyolojik temelli bir yaklaşımdır. Bu prosedürde kök kanalına kanama indüklenerek oluşan kan pıhtısı, kök hücrelerin göçünü destekleyen doğal bir biyolojik iskele görevi görmektedir. Ancak bu pıhtının yapısal stabilitesi ve rejeneratif süreçteki başarısı, doğrudan kanal dentin yüzeyinin morfolojisi ile ilişkilidir. Bu bağlamda, irrigasyon aktivasyon yöntemlerinin kök kanal yüzey özellikleri ve oluşan pıhtının yüzey yapısı üzerindeki etkileri önem kazanmaktadır. Bu çalışmada, %17 EDTA'nın standart iğne irrigasyonu, pasif ultrasonik irrigasyon, EDDY ve SWEEPS teknikleri ile aktive edilmesinin, dentin yüzeyindeki ve oluşturulan kan pıhtısı yüzeyindeki pürüzlülük değerleri üzerine etkisi geniş alan konfokal mikroskobu kullanılarak araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, 75 adet tek köklü maksiller kesici diş dekoronize edilip, kök boyu 11 mm ±1'ye standardize edildikten sonra, açık apeksi simüle etmek amacı ile VDW Reciproc R40 eğeleriyle şekillendirilmiş ve sonra da gates glidden frezler kullanılarak apikal çap 1.3 mm'ye genişletilmiştir. Her bir grupta, kök kanallarına %17 EDTA çözeltisi 20 mL/5 dakika akış hızıyla uygulanmıştır. Aktivasyon yapılan gruplarda, her bir aktivasyon döngüsünde 0.5 mL EDTA, 20 saniye süreyle toplamda 3 tur aktive edilmiştir. Kontrol grubunda ise kök kanalları yalnızca 20 mL salin ile irrige edilmiştir. İrrigasyon sonrasında tüm kökler longitudinal olarak ikiye ayrılmış ve bütünlüğünü koruyan yarısının yüzey pürüzlülüğü ölçülmüştür. Bunu takiben, aynı örnekler üzerinde kan uygulanmış ve oluşan kan pıhtısının da yüzey pürüzlülüğü ölçülmüştür. Böylece her örnekte, hem irrigasyon hem de kan uygulaması sonrasındaki yüzey pürüzlülük parametrelerinden biri olan Sa (aritmetik ortalama yükseklik) değerleri elde edilmiştir. Bulgular: Hem irrigasyon aktivasyon işlemi sonrası hem de kan uygulaması sonrasında tüm irrigasyon yönyemlerinde kesitler arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p > 0.05). En düşük Sa değerleri kontrol grubunda saptanırken; orta ve apikal bölgelerde SWEEPS ve EDDY İLE ,Sİİ' na göre anlamlı şekilde daha yüksek Sa değerleri elde edilmiştir (p < 0.05). Kan uygulaması sonrasında ise kontrol grubunda Sa değerleri en yüksek bulunmuş ve bu durum özellikle apikal bölgede anlamlı bir fark yaratmıştır (p < 0.05). Sonuç: Bu çalışmanın sınırlamaları çerçevesinde, nekrotik pulpalı immatür dişlerde %17 EDTA'nın farklı aktivasyon yöntemleri ile uygulanmasının, hem dentin yüzeyi hem de kan pıhtısı yüzeyinde, kesitler arasında anlamlı bir yüzey pürüzlülüğü farkı oluşturmadığı belirlenmiştir. Gruplar arasında yapılan karşılaştırmada, SWEEPS ve EDDY tekniklerinin dentin yüzeyinde daha yüksek pürüzlülük değerlerine neden olduğu belirlenmiştir. Kan uygulaması sonrasında oluşan pıhtı yüzeylerinin analizinde ise, kontrol grubunda pürüzlülük değerlerinin daha yüksek olduğu, EDTA uygulanan gruplarda ise daha düşük pürüzlülük değerleri elde edildiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Regenerative endodontic treatment is a biologically based approach aimed at reestablishing the pulp-dentin complex in immature permanent teeth with necrotic pulps. In this procedure, a blood clot induced within the root canal serves as a natural biological scaffold that supports the migration of stem cells. However, the structural stability of this clot and the success of the regenerative process are directly related to the morphology of the canal dentin surface. In this context, the effects of irrigation activation techniques on the surface characteristics of the root canal and the surface properties of the resulting clot gain importance. In this study, the effects of activating 17% EDTA using standard needle irrigation, passive ultrasonic irrigation, EDDY, and SWEEPS techniques on the roughness values of both the dentin surface and the surface of the formed blood clot were investigated using a wide-area confocal microscope. Materials and Methods: Seventy-five single-rooted maxillary central incisors were decoronated and standardized to a root length of 11 ± 1 mm. To simulate an open apex, the canals were shaped with VDW Reciproc R40 files and further enlarged apically to 1.3 mm using Gates Glidden drills. In each group, 20 mL of 17% EDTA was applied to the root canals with a flow rate of 20 mL over 5 minutes. In the activation groups, 0.5 mL of EDTA was activated for 20 seconds per cycle, for a total of three cycles. In the control group, the root canals were irrigated with 20 mL of saline only. Following irrigation, all roots were longitudinally sectioned, and the half preserving structural integrity was selected for surface roughness measurements. Subsequently, blood was applied to the same specimens, and the surface roughness of the resulting blood clot was measured. Thus, in each sample, Sa (arithmetical mean height) values -one of the surface roughness parameters- were obtained both after irrigation and after blood application. Results: No significant differences were observed between sections following irrigation activation or after blood application across all irrigation methods (p > 0.05). The lowest Sa values were detected in the control group; however, significantly higher Sa values were observed in the middle and apical regions with SWEEPS and EDDY compared to standard needle irrigation (p < 0.05). Following blood application, the highest Sa values were found in the control group, particularly in the apical region, which was statistically significant (p < 0.05). Conclusion: Within the limitations of this study, it was determined that activation of 17% EDTA with different techniques in immature teeth with necrotic pulps did not cause a significant difference in surface roughness between sections, either on the dentin surface or the blood clot surface. However, comparison among groups revealed that SWEEPS and EDDY techniques resulted in higher dentin surface roughness values. Analysis of the blood clot surfaces showed that roughness values were higher in the control group, whereas lower roughness values were observed in the groups where EDTA was applied.