Dahili kliniklerde çalışan hemşirelerin nütrisyonel farkındalık düzeyinin hemşirelik sürecine yansıması
Reflection on the nursing process of the nutritional awareness levels of nurses working in internal medicine clinics
  1. Tez No: 1002314
  2. Yazar: KÜBRA NUR GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE TAŞKIN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, Nütrisyonel Farkındalık, Hemşirelik süreci, Dahili Klinikler, Nurse, Nutritional Awareness, Nursing Process, Internal Medicine Clinics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, dahili kliniklerde çalışan hemşirelerin, nütrisyonel değerlendirmenin önemine ilişkin tutum ve bilgi düzeyi ile algılanan nütrisyonel bakım kalitesini belirlemek ve bu farkındalığı hemşirelik sürecine yansıtma durumunu incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma Eylül- Aralık 2024 tarihleri arasında İstanbul' da bulunan bir şehir hastanesinin dahili kliniklerinde çalışan 395 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında Tanıtıcı Bilgi Formu ve Hemşirelerde Nütrisyonel Değerlendirmenin Önemini, Nütrisyonel Bakıma İlişkin Bilgi Düzeyini ve Algılanan Nütrisyonel Bakım Kalitesini Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmaya katılan hemşirelerin nütrisyonel değerlendirmenin önemine ilişkin tutum puan ortalaması 25,37 ± 2,78; nütrisyonel bakıma ilişkin bilgi düzeyi puanı 27,47 ± 6,20 ve algılanan nütrisyonel bakım kalitesi puan ortalaması 37,71 ± 5,92 olarak tespit edilmiştir. Hemşirelerin nütrisyonel farkındalık düzeylerinin yaş, mesleki deneyim, eğitim durumu ve nütrisyonel bakım uygulamaları gibi değişkenlerle ilişkili olduğu görülmüştür (p<0,05). Özellikle nütrisyon eğitimi alan ve nütrisyonel bakım süreçlerini aktif olarak uygulayan hemşirelerin nütrisyonel farkındalık düzeylerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,05). Hemşirelerin büyük çoğunluğunun (%87,1) klinikte yatan her hasta için nütrisyona yönelik hemşirelik sürecini uyguladığı, tamamına yakınının da (%94,7)“Dengesiz Beslenme: Beden Gereksiniminden Az Beslenme/Riski”hemşirelik tanısını kullandığı belirlenmiştir. Ayrıca“Dengesiz beslenme: beden gereksiniminden az beslenme / riski”,“Sıvı volüm eksikliği / riski”ve“Elektrolit dengesinde bozulma / riski”tanılarını kullanan hemşirelerin bu tanıları kullanmayanlara göre nütrisyonel değerlendirmenin önemine ilişkin tutum ve bilgi düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Nütrisyonel farkındalığın artırılmasına yönelik hizmet içi eğitim programlarının yapılması, nütrisyon desteğine yönelik örnek hemşirelik sürecini yansıtacak rehberlerin oluşturulması ve bu rehberlerin kliniklerde paylaşılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the attitudes and knowledge levels of nurses working in internal medicine clinics regarding the importance of nutritional assessment and the perceived quality of nutritional care, and to examine the extent to which this awareness is reflected in the nursing process. The research was conducted between September and December 2024 with 395 nurses working in the internal medicine clinics of a city hospital in Istanbul. Data were collected using the Introductory Information Form and the Scale for Assessing the Importance of Nutritional Assessment, Knowledge Level Regarding Nutritional Care, and Perceived Quality of Nutritional Care among Nurses. The mean score regarding the importance of nutritional assessment was 25,37 ± 2,78; the mean score for knowledge level regarding nutritional care was 27,47 ± 6,20; and the mean score for perceived quality of nutritional care was 37,71 ± 5,92. Nutritional awareness levels were significantly associated with age, professional experience, educational status, and the implementation of nutritional care practices (p <0,05). Nurses who had received nutritional training and actively applied nutritional care had higher awareness levels (p <0,05). Most nurses (87,1%) reported applying the nutritional component of the nursing process to every patient, and nearly all (94,7%) reported using the nursing diagnosis“Imbalanced Nutrition: Less Than Body Requirements/Risk.”Nurses who used additional diagnoses such as“Fluid Volume Deficit/Risk”and“Electrolyte Imbalance/Risk”had higher scores in terms of attitudes and knowledge levels compared to those who did not. It is recommended that in-service training programs be implemented, and that practical nursing guidelines on nutritional support be developed and shared within clinical settings.