Antalya kent merkezinde yaşayan yerleşik yabancıların göç ve gündelik yaşam deneyimleri
Migration and everyday life experiences of foreign residents in Antalya's city center
- Tez No: 1002389
- Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Turizm, Sociology, International Relations, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Kent sosyolojisi, Uluslararası göç, Urban sociology, International migration
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Antalya kent merkezinde yaşayan yerleşik yabancıların göç motivasyonlarını, kente uyum süreçlerini, gündelik yaşam pratiklerini ve kentsel aidiyet deneyimlerini sosyolojik bir perspektifle incelemektedir. Nitel araştırma yaklaşımıyla tasarlanan araştırmada, Kepez, Muratpaşa ve Konyaaltı ilçelerinde yaşayan 40 yerleşik yabancı ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiş; veriler tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Bulgular, göç deneyiminin sabit ve tek yönlü bir aidiyet üretmediğini; aksine gündelik pratikler, mekânsal stratejiler ve ulusaşırı ilişkiler aracılığıyla sürekli müzakere edilen çok katmanlı bir yerlileşme sürecine işaret ettiğini göstermektedir. Yerleşik yabancıların kültürel uyum süreçleri, pasif bir asimilasyondan ziyade, dil öğrenimi, sosyal ağlar ve mekânsal tercihlerin belirleyici olduğu dinamik stratejiler üzerinden şekillenmektedir. Kamusal alanlarda yaşanan dışlanma ve kırılganlık deneyimleri ise aidiyet duygusunu zaman zaman sınırlamakta; buna karşın gündelik etkileşimler ve yerel ilişkiler kente tutunmayı güçlendirmektedir. Araştırma, Antalya'nın yerleşik yabancılar için geçici bir duraktan ziyade, aidiyetin, kimliğin ve gelecek planlarının yeniden kurulduğu çok katmanlı bir kentsel yaşam alanı hâline geldiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the migration motivations, urban adaptation processes, everyday life practices, and senses of belonging of foreign residents with long-term residence living in Antalya's city center. Grounded in a qualitative research approach, the study draws on in-depth interviews conducted with 40 foreign residents residing in the districts of Kepez, Muratpaşa, and Konyaaltı. The data were analyzed using thematic analysis. The findings indicate that migration does not produce a fixed or linear sense of belonging; rather, belonging is continuously negotiated through everyday practices, spatial strategies, and transnational ties. Cultural adaptation emerges as an active and dynamic process shaped by language acquisition, social networks, and spatial preferences, rather than passive assimilation. While experiences of exclusion and vulnerability in public spaces occasionally constrain feelings of belonging, routine interactions and local relationships contribute to long-term urban attachment. Overall, the study demonstrates that Antalya functions not merely as a temporary destination but as a complex urban space in which identity, belonging, and future-oriented life strategies are continuously reconfigured by foreign residents with long-term residence.