65 yaş ve üzeri bireylerde kuru incir tüketiminin bağırsak alışkanlıkları üzerine etkisinin incelenmesi: Randomize kontrollü bir çalışma
Investigating the effect of dried fig consumption on bowel habits in individuals aged 65 and over: A randomized controlled trial
- Tez No: 1002390
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP GÖKÇE ESKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Beslenme, Defekasyon, Fiziksel aktivite, İncir, Su alımı, Defecation, nutrition, physical activity, figs, water intake
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yaşlı Sağlığı ve Bakımı Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, 65 yaş ve üzeri düzensiz bağırsak alışkanlığına sahip bireylerde kuru incir tüketiminin bağırsak alışkanlıkları üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Denizli ili Pamukkale ilçesinde Yenimahalle Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran 65 yaş ve üzeri bireylerle yürütülmüş randomize kontrollü bir çalışmadır. Orta etki büyüklüğü, %95 güç ve %5 hata payı ile her biri 15 kişiden oluşan dört grup (fiziksel aktivitesi yeterli/yetersiz müdahale ve kontrol grupları) olmak üzere toplam 60 katılımcı çalışmaya alınmıştır. Katılımcıların fiziksel aktivite düzeyi Yaşlılar için Fiziksel Aktivite Ölçeği (PASE) ile belirlenmiştir. Fiziksel aktivite düzeyine göre tabakalandırma sonrası randomizasyon ile bireyler kontrol ve müdahale gruplarına atanmıştır. Müdahale gruplarında 14 gün süreyle kuru incir tüketimi uygulanmıştır. Bağırsak alışkanlıkları; Roma III kriterleri, Bağırsak Alışkanlıkları Değerlendirme Formu, Besin ve Sıvı Tüketim Kayıtları ile izlenmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan 60 bireyin; yaş ortalaması 71,79±3,6 yıl, %60'ı kadındır. PASE medyan değeri 54,56 olup, bu değerin üzerindekiler yeterli fiziksel aktivite grubunu oluşturmuştur. Müdahale gruplarında lif, E ve C vitamini, potasyum ve demir alımları kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Bağırsak alışkanlıkları değerlendirmesinde fiziksel aktivitesi yetersiz kontrol grubunda bazı günlerde dışkılama sayısının daha düşük ve karın ağrısı görülme sıklığının daha yüksek olduğu; müdahale gruplarında ise bazı günlerde sert dışkı, aşırı ıkınma ve şişkinlik şikâyetlerinin daha düşük olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Kuru incir tüketimi, 65 yaş ve üzeri bireylerde bağırsak alışkanlıklarının düzenlenmesine olumlu katkı sağlamaktadır. Yaşlı bireylerde kabızlık yönetiminde beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite düzeyinin birlikte değerlendirilmesi önemlidir. Bu çalışma, Türkiye'de yaşlı bireylerde kuru incir tüketimi ile fiziksel aktivite ve bağırsak alışkanlıkları arasındaki ilişkiyi değerlendiren sınırlı sayıdaki araştırmalardan biridir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the effects of dried fig consumption on bowel habits in individuals aged 65 years and older with irregular bowel habits. Materials and Methods: The research was conducted as a randomized controlled trial with elderly individuals who applied to Yenimahalle Family Health Center in Pamukkale, Denizli. With a medium effect size, 95% power, and 5% margin of error, a total of 60 participants were included, divided into four groups of 15 (adequate/inadequate physical activity intervention and control groups). Physical activity levels were assessed using the Physical Activity Scale for the Elderly (PASE). Following stratification by physical activity level, participants were randomized into intervention and control groups. In the intervention groups, dried fig consumption was applied for 14 days. Bowel habits were monitored using the Rome III criteria, the Bowel Habits Assessment Form, and food and fluid intake records. Results: The mean age of the 60 participants was 71.79±3.6 years, and 60% were women. The median PASE score was 54.56, with values above this threshold classified as adequate physical activity. In the intervention groups, intake of fiber, vitamins E and C, potassium, and iron was significantly higher compared to the control groups. In bowel habit assessments, the physically inactive control group showed lower defecation frequency and higher incidence of abdominal pain on some days, whereas the intervention groups reported lower occurrences of hard stool, excessive straining, and bloating. Conclusion: Dried fig consumption contributes positively to the regulation of bowel habits in individuals aged 65 years and older. In the management of constipation among the elderly, it is important to consider both dietary habits and physical activity levels together. This study is among the limited number of investigations in Turkey evaluating the relationship between dried fig consumption, physical activity, and bowel habits in older adults.