Epilepsili çocuklarda fiziksel egzersiz ve sportif faaliyetlerin nöbet kontrolüne etkisi
The effect of physical exercise and sports activities on seizure control in children with epilepsy
- Tez No: 1002395
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGAY ÇOKYAMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Epilepsi, çocukluk çağı epilepsisi, fiziksel aktivite, spor, nöbet tetikleyicileri, yaşam kalitesi, Epilepsy, childhood epilepsy, physical activity, sports, seizure triggers, quality of life
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, epilepsi tanısı almış çocuklarda fiziksel aktivite ve sportif faaliyetlere katılımın nöbet aktivitesi, nöbeti tetikleyen faktörler ve klinik özellikler ile ilişkisini değerlendirmektir. Ayrıca fiziksel aktiviteye katılım düzeylerinin ve tercih edilen spor türlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. YÖNTEM: Bu çalışma, en az altı aydır epilepsi tanısı ile takip edilen fiziksel aktivite ve sportif faaliyetlerde bulunan 200 çocuğun dahil edildiği kesitsel bir anket çalışmasıdır. Demografik veriler, epilepsi tipi ve alt tipleri, nöbet sıklığı, tetikleyici faktörler ve fiziksel aktivite özellikleri istatistiksel olarak analiz edilmiştir. BULGULAR: Olguların %45,5'inde jeneralize, %44,0'ında fokal ve %10,5'inde kombine epilepsi saptanmış; en sık alt tip rolandik epilepsi olarak belirlenmiştir. Fiziksel egzersiz düşük oranda nöbet tetikleyicisi olarak bildirilirken, stres ve uyku bozuklukları en sık tetikleyici faktörler olarak öne çıkmıştır. SONUÇ: Çalışmamız, epilepsili çocuk ve ergenlerde uygun koşullarda yapılan fiziksel aktivite ve sportif faaliyetlerin genellikle güvenli olduğunu ve nöbet sıklığını artırmadığını göstermektedir. Gereksiz fiziksel aktivite kısıtlamaları yerine, bireysel riskler dikkate alınarak spor katılımının desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the relationship between participation in physical activity and sports, seizure activity, triggering factors, and clinical characteristics in children and adolescents with epilepsy. Methods: This cross-sectional survey study included 200 children and adolescents who had been diagnosed with epilepsy for at least six months and were able to participate in sports activities. Demographic characteristics, epilepsy types and subtypes, seizure frequency, triggering factors, physical activity patterns, and sports preferences were recorded and statistically analyzed. Results: Generalized epilepsy was identified in 45.5% of patients, focal epilepsy in 44.0%, and combined epilepsy in 10.5%, with rolandic epilepsy being the most common subtype. Physical exercise was reported as a seizure-triggering factor at a low rate, whereas stress and sleep-related factors were the most frequently identified triggers. Most participants engaged in low- to moderate-risk physical activities, and the overall level of physical activity was moderate. Conclusion: The findings of this study indicate that physical activity and sports participation are generally safe for children and adolescents with epilepsy when appropriate conditions are ensured and do not increase seizure frequency. Supporting physical activity rather than imposing unnecessary restrictions may contribute positively to both physical and psychosocial well-being in this population.