Mide kanseri nedeniyle küratif cerrahi uygulanan hastalarda erken ve geç dönem rekürrenslerin karşılaştırılması
Comparison of early and late recurrences in patients undergoing curative surgery for gastric cancer
  1. Tez No: 1002400
  2. Yazar: ABDULKADİR AKBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ULAŞ ADAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: mide kanseri, küratif cerrahi rezeksiyon, erken rekürrens, perinöral invazyon, lenf nodu oranı, prognoz, gastric cancer, curative surgical resection, early recurrence, perineural invasion, lymph node ratio, prognosis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada küratif rezeksiyon uygulanan mide kanseri hastalarında erken ve geç rekürrenslerin klinikopatolojik özelliklerinin karşılaştırılması ve erken rekürrens gelişimi ile ilişkili faktörlerin belirlenmesi amaçlandı. Çalışmaya küratif (R0) rezeksiyon uygulanmış mide kanseri tanılı hastalar dahil edildi. Hastalar rekürrens zamanına göre erken (≤12 ay) ve geç (>12 ay) rekürrens gruplarına ayrıldı. Demografik özellikler, komorbiditeler, preoperatif laboratuvar parametreleri, cerrahi ve patolojik özellikler ile tedavi süreçleri karşılaştırıldı. Erken rekürrens ile ilişkili faktörler tek ve çok değişkenli lojistik regresyon analizleri ile değerlendirildi. Toplam 93 hastanın 68'i erkek (%73.1), 25'i kadın (%26.9) olup erken ve geç rekürrens grupları arasında demografik özellikler, komorbiditeler ve cerrahi parametreler açısından anlamlı fark saptanmadı. Patolojik değerlendirmede ileri tümör invazyonu (pT ≥3), yüksek metastatik lenf nodu oranı (LNR) ve perinöral invazyon varlığı erken rekürrens grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Tek değişkenli analizde bu parametreler erken rekürrens ile güçlü ilişki gösterirken, çok değişkenli analizde perinöral invazyon bağımsız risk faktörü olarak saptandı (p=0.0023). Preoperatif CA 19-9 düzeyleri erken rekürrens grubunda daha yüksek bulundu. Neoadjuvan kemoterapi uygulanma oranı geç rekürrens grubunda anlamlı olarak daha yüksek saptandı. Rekürrens paternleri incelendiğinde her iki grupta da en sık nüks yeri periton olup, rekürrens dağılımı gruplar arasında benzerdi. Mide kanserinde erken rekürrens, ileri tümör invazyonu, yüksek lenf nodu yükü ve özellikle perinöral invazyon ile ilişkili olup agresif tümör biyolojisinin bir göstergesidir. Neoadjuvan tedavi rekürrens zamanını geciktirebilir, ancak erken rekürrens gelişimi esas olarak tümörün intrinsik biyolojik özellikleri ile ilişkilidir. Bu nedenle yüksek riskli hastalarda daha yakın takip stratejileri ve bireyselleştirilmiş tedavi yaklaşımları önemlidir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to compare the clinicopathological characteristics of early and late recurrence in patients with gastric cancer who underwent curative resection and to identify factors associated with early recurrence. Patients with gastric cancer who underwent curative (R0) resection were included in the study. Patients were categorized into early and late recurrence groups according to the time of recurrence. Demographic characteristics, comorbidities, preoperative laboratory parameters, surgical and pathological findings, and treatment modalities were compared between groups. Factors associated with early recurrence were evaluated using univariate and multivariate logistic regression analyses. A total of 93 patients were included, of whom 68 (73.1%) were male and 25 (26.9%) were female. There were no significant differences between early and late recurrence groups in terms of demographic characteristics, comorbidities, or surgical parameters. Pathological evaluation demonstrated that advanced tumor invasion depth (pT ≥3), higher metastatic lymph node ratio (LNR), and the presence of perineural invasion were significantly more frequent in the early recurrence group. In univariate analysis, these parameters were strongly associated with early recurrence, while perineural invasion emerged as an independent risk factor in multivariate analysis (p=0.0023). Preoperative CA 19-9 levels were significantly higher in the early recurrence group. The rate of neoadjuvant chemotherapy was significantly higher in the late recurrence group. Regarding recurrence patterns, peritoneal recurrence was the most common site in both groups, with no significant difference in distribution between early and late recurrence. Early recurrence in gastric cancer is primarily associated with aggressive tumor biology, including advanced tumor invasion, higher lymph node burden, and especially perineural invasion. Although neoadjuvant chemotherapy may delay the onset of recurrence, the timing of recurrence appears to be largely determined by the intrinsic biological characteristics of the tumor. Therefore, close surveillance strategies and individualized treatment approaches are essential for patients at high risk of early recurrence.