Obua kamışı yapım ve üretiminde Avrupa ve Amerika kıtalarının ekolleşme süreçleri üzerine tarihsel analiz
A historical analysis on the schooling processes of the making and manufacturing oboe reed in Europe and America continents
- Tez No: 1002399
- Danışmanlar: DOÇ. SELÇUK AKYOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik, Müzik aletleri, Müzik tarihi, Music, Musical instruments, Music history
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Performansları Bilim Dalı
Özet
Obua çift kamışlı bir çalgıdır. Kamışın ham maddesi olan Arundo donax bitkisi, çeşitli işlemlerden geçtikten sonra bir obua kamışına dönüşebilecek hale gelir. Çalıcı, obua kamışını yaparken birden fazla dış etkeni gözeterek kendine en uygun materyali üretir. Tarih boyunca obuanın gelişimiyle birlikte obua kamışı yapımı da gelişmiştir ve dönemin koşullarına uyum sağlamıştır. 20. yüzyıldan itibaren Kuzey Amerika kıtasında ortaya çıkmış olan yeni bir obua kamışı stili, atası olan Avrupa ekolünden zaman içinde sıyrılmış ve kendi başına bir ekol haline gelmiştir. Bu araştırma, günümüzde Avrupa ve Amerika ekolü olarak adlandırılan iki ana kamış yapımı ekolünün oluşumunu, gelişimini ve tarihçesini analiz etmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The oboe is a double-reed instrument. Arundo donax, the raw material of the reed, becomes capable of turning into an oboe reed after undergoing various processes. Players make the most suitable material for themselves, considering multiple external factors. Throughout history, the oboe reed had been developed along with the development of the oboe and has been adapted to the conditions of each period. A new scraping style of oboe that emerged on the North American continent from the 20th century has been separated from its ancestor, the European school, and became a school on its own. This research aims to analyze the formation, development and history of the two main reed making styles that are currently called the European and American schools.