Mide kanserlerinin retrospektif klinik analizi
- Tez No: 70061
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ SÖNMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Mide kanseri, tanı, operasyon sonuçları, prognoz, Gastric cancer, diagnosis, operative results, prognosis
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET mide kanserlerinin retrospektif klinik analizi Mide kanseri tıp alanında ve teknolojideki tüm gelişmelere rağmen günümüzdeki en önemli sağlık problemlerinden biridir. Mide kanserli hastanın özel yakınmalarının olmaması hastalığın erken tanışım güçleştirmekte ve küratif operasyon şansım azaltmaktadır. Ocak 1993-Haziran 1998 tarihleri arasında kliniğimizde mide kanseri nedeniyle öpere edilen 181 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastaların 114'ü (%63) erkek, 67'si (%37) kadındı. Ortalama yaş 55.90±12.95 (18-84 arasında) olarak bulundu. Hastaların daha çok ileri evrelerde olduğu görüldü. Öpere edilen evre I ve evre II hastalarda 5 yıllık yaşam oranı %46; evre IH ve evre IV hastalarda 5 yıllık yaşam oranı %17 olarak bulundu. Küratif operasyon uygulanan 117 hastada ortalama yaşam süresi 14.9 ay ve 5 yıllık yaşam oranı %33 iken; palyatif operasyon uygulanan 64 hastada ortalama yaşam süresi 5.3 aydı. Bu grupta en fazla 12 ay yaşayan hasta vardı. Tüm hastalar incelendiğinde ortalama yaşam süresi 7 ay, 5 yıllık yaşam oram % 20, 3 yıllık yaşam oram %23, 1 yıllık yaşam oranı %31 olarak bulundu. Özellikle risk gruplarında erken tam için gerekli incelemeler yapılmalı ve rezektabl mide kanserlerine agresif cerrahi uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RETROSPECTIVE CLINICAL ANALYSIS OF GASTRIC CANCER Gastric cancer is a big health problem although all development in tecnology and medicine in recent years. Because of absence of special complaints in gastric cancer; it is difficult to make diagnosis in the early stages and curative operative treatment. The present study was performed in order to evaluate 181 patients who have operated in our department between January 1993-June 1998. 114 (%63) patients were male and 67 (%37) were female. Average age was 55.90±12.95 ( range 18-84). It has observed that most of the patients were in high grade. 5 year survive rate was found to be %46 in stage I and stage II patients, %17 in stage IH and stage IV patients. While mean survive time was 14.9 months and 5 year survive rate was %33 in 117 patients who had curative operative treatment; mean survive time was 5.3 months in 64 patients who had palliative operative treatment.The longest survive time was 12 months in this group. According to analysis of all patients; mean survive time was 7 months, 5 year survive rate was %20, 3 year survive rate was %23 and 1 year survive rate was %31. Especially in high rise groups, all required diagnostic prosedures must be done and aggressive operations must be performed in resectable gastric cancer patients.