Edirne il merkezindeki aile sağlığı merkezlerine kayıtlı 65 yaş ve üstü bireylerin kırılganlık sendromu açısından değerlendirilmesi
Evaluation of frailty syndrome among individuals aged 65 years and older registered in family health centers in the city center of Edirne
- Tez No: 1002409
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR ÖZTORA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kırılganlık Sendromu, Yaşlı Bireyler, FRAIL Ölçeği, Aile Hekimliği, Sosyodemografik Faktörler, Kronik Hastalık, Polifarmasi, Düşme, Sağlıklı Yaşlanma, Frailty Syndrome, Older Adults, FRAIL Scale, Family Medicine, Sociodemographic Factors, Chronic Disease, Polypharmacy, Falls, Healthy Aging
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışma ile toplumda yaşayan yaşlı bireylerde kırılganlık sendromunun sıklığı, kırılganlığa etki eden sosyodemografik, klinik ve yaşam tarzı faktörleri ile bu faktörlerin sağlık durumu üzerindeki yansımaları hakkında bilgi edinilmesi amaçlanmıştır. Bu bilgiler doğrultusunda, kırılganlık gelişimini önlemeye yönelik erken tanı, risk belirleme ve bütüncül bakım yaklaşımlarının güçlendirilmesi; aile hekimliği uygulamalarında yaşlı sağlığına yönelik koruyucu stratejilerin geliştirilmesi ve sağlıklı yaşlanma bilincinin artırılması yönünde katkı sağlanması hedeflenmiştir. Araştırmanın verileri, 1 Aralık 2024 – 31 Mayıs 2025 tarihleri arasında Edirne il merkezine bağlı 23 Aile Sağlığı Merkezi ve bunlara bağlı 52 birime başvuran, katılma kriterlerini taşıyan 403 gönüllü üzerinde anket yöntemi uygulanarak elde edilmiştir. Anket formu, 65 yaş ve üzeri bireylerin sosyodemografik özelliklerini (yaş, medeni durum, eğitim, gelir, yaşam biçimi), sağlık davranışlarını (sigara, alkol kullanımı, beden kitle indeksi), kronik hastalık ve ilaç kullanım durumlarını, düşme ve hastaneye yatış öyküsü ve FRAIL ölçeğini (Fatigue, Resistance, Ambulation, Illnessess, Loss of Weight) içermekte olup bireylerin kırılganlık düzeylerini belirlemeyi amaçlamıştır. Araştırmamızda kadınların, dul veya boşanmış bireylerin, okur-yazar olmayanların, geliri giderinden az olanların, yalnız yaşayanların, yüksek beden kitle indeksine sahip olanların, kronik hastalık sayısı fazla ve polifarmasi bulunan bireylerin, ayrıca son bir yılda düşme ya da hastaneye yatış öyküsü bulunanların kırılganlık açısından daha riskli grupta yer aldığı saptanmıştır. Buna karşılık, çalışma durumu ile sigara ve alkol kullanımı değişkenleri arasında kırılganlıkla anlamlı bir ilişki gösterilememiştir. Çalışmamızın ortaya koyduğu bulgular doğrultusunda, yaşlı bireylerde kırılganlığın erken dönemde tanımlanması, risk faktörlerinin azaltılması ve uygun müdahalelerin planlanması büyük önem taşımaktadır. Bu doğrultuda, birinci basamak sağlık hizmetlerinde kırılganlık değerlendirmesinin rutin uygulamalara dâhil edilmesi ve toplumda farkındalık oluşturacak koruyucu sağlık politikalarının geliştirilmesi önemli katkılar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the prevalence of frailty syndrome among community dwelling older adults, to identify the sociodemographic, clinical, and lifestyle factors affecting frailty, and to evaluate their reflections on overall health status. Based on these findings, it was intended to contribute to the strengthening of early diagnosis, risk assessment, and holistic care approaches to prevent the development of frailty, as well as to promote the development of preventive strategies in family medicine practices and to increase awareness of healthy aging. The study data were collected between December 1, 2024, and May 31, 2025, through a questionnaire administered to 403 volunteers who met the inclusion criteria and applied to 23 Family Health Centers and their 52 affiliated units in the central district of Edirne. The questionnaire included items on sociodemographic characteristics (age, marital status, education, income, living arrangement), health behaviors (smoking, alcohol consumption, body mass index), presence of chronic diseases and medication use, history of falls and hospitalizations, and the FRAIL Scale (Fatigue, Resistance, Ambulation, Illnessess, Loss of Weight), aiming to determine the frailty levels of individuals. The study revealed that women, widowed or divorced individuals, illiterate participants, those with lower income than expenses, those living alone, individuals with higher body mass index, multiple chronic diseases, and polypharmacy, as well as those with a history of falls or hospitalizations in the past year, were at higher risk for frailty. In contrast, no significant association was found between frailty and employment status, smoking, or alcohol use. In light of these findings, early identification of frailty, reduction of risk factors, and planning of appropriate interventions among older adults are of great importance. Therefore, integrating frailty assessment into routine primary care practices and developing preventive public health policies to raise awareness about frailty may provide significant contributions to promoting healthy aging.