Edirne il merkezindeki yaşlılarda kırılganlık ve fiziksel aktivite ilişkisi
The relationship between frailty and physical activity in elderly in Edirne city center
  1. Tez No: 984098
  2. Yazar: SİNAN DOĞRU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER SEZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: kırılganlık, fiziksel aktivite, yaşlılar, birinci basamak, Aile Hekimliği, frailty, physical activity, elderly, primary care, Family Medicine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızda Edirne il merkezindeki aile sağlığı merkezlerine kayıtlı, 65 yaş ve üzeri bireylerin fiziksel aktivite düzeyleri ve kırılganlık durumları arasındaki ilişki ile bunları etkileyen faktörlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemi, Edirne il merkezindeki aile sağlığı merkezlerine kayıtlı 65 yaş ve üzeri 408 bireyden oluşmaktadır. Veriler, katılımcıların sosyodemografik özelliklerini ve sağlık ile ilişkili değişkenlerini sorgulayan 12 soru, FRAİL Ölçeği ve Yaşlılar İçin Fiziksel Aktivite Ölçeği'nden oluşan bir anket yardımıyla toplanmıştır. Katılımcıların %54,9'u kadın, %45,1'i erkek olup yaş ortalaması 72,47±6,58 yıl saptanmıştır. FRAİL Ölçeği'ne göre katılımcıların %17,2'si kırılgan, %39,7'si kırılganlık öncesi, %43,1'i dinç bulunmuştur. Yaşlılar İçin Fiziksel Aktivite Ölçeği'nden aldıkları skorların ortalaması 99,45±74,45 olarak hesaplanmıştır. Çalışmamızda Edirne il merkezindeki yaşlılar örnekleminde kırılganlık skoru arttıkça fiziksel aktivite skorlarının azaldığı saptanmıştır (r=-0,557, p<0,001). Dinç olan yaşlılarda fiziksel aktivite skoru anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p<0,001). Yaş, yaşlılık sınıfları, cinsiyet, medeni durum, çocuk sayısı, yaşanılan ailenin yapısı, en uzun süre yaşanılan yer, eğitim düzeyi, çalışma durumu, sosyal güvence, algılanan gelir düzeyi ve alkol kullanımı ile kırılganlık dereceleri arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Yaş, yaşlılık sınıfları, cinsiyet, yaşanılan ailenin yapısı, eğitim düzeyi, çalışma durumu, sosyal güvence ve alkol kullanımı ile fiziksel aktivite skorları arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Sağlık sistemine erişimin ilk noktası olan Aile Hekimliği'nde, kırılganlığa yatkınlığı olan yaşlı nüfusun değerlendirilmesi önemlidir. Bütüncül bir yaklaşım ve kapsamlı değerlendirme ile bireylerin kırılganlıklarını etkileyen faktörler belirlenmeli, bu faktörlere yönelik kişiselleştirilmiş müdahale ve önerilerde bulunularak daha iyi bir sağlık hali, yaşam kalitesi ve fonksiyonellik amaçlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of our study was to examine the relationship between physical activity levels and frailty status of individuals aged 65 and over, registered in family health centers in Edirne city center, and the factors affecting them. The sample of the study consists of 408 individuals aged 65 and over registered in family health centers in Edirne city center. The data were collected with a questionnaire consisting of 12 questions questioning the sociodemographic characteristics and health-related variables of the participants, the FRAIL Scale and the Physical Activity Scale for the Elderly. Females were 54.9% of the participants and the average age of all was 72.47±6.58 years. According to the FRAIL Scale, 17.2% of the participants were found to be frail, 39.7% were pre-frail, and 43.1% were robust. The average score they received from the Physical Activity Scale for the Elderly was calculated as 99.45±74.45. In our study, it was determined that as frailty score increased in the elderly sample in the city center of Edirne, physical activity scores decreased (r=-0.557, p<0.001). Physical activity score was found to be significantly higher in healthy elderly (p<0.001). Age, age classes, gender, marital status, number of children, family structure, place of longest residence, level of education, working status, social security, perceived income level and alcohol use were significantly related to frailty levels. Age, age classes, gender, family structure, level of education, working status, social security and alcohol use were significantly related to physical activity scores. In Family Medicine, which is the first point of access to the health system, it is important to evaluate the elderly population that is prone to frailty. With a holistic approach and comprehensive assessment, the factors that affect the frailty of individuals should be determined, and personalized interventions and suggestions should be made for these factors, aiming for a better state of health, quality of life and functionality.