Birinci basamakta görev yapan aile hekimlerinin tanısal ve tedavi edici süreçlerde yapay zekâ kullanım durumlarının değerlendirilmesi
Assessment of artificial intelligence use in diagnostic and therapeuticprocesses among primary care family physicians in Ankara
- Tez No: 1002451
- Danışmanlar: PROF. DR. CENK AYPAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Klinik Karar Verme, Yapay Zekâ, Family Medicine, Clinical Decision-Making, Artificial Intelligence
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada birinci basamakta Ankara'da görev yapan aile hekimlerinin tanısal ve tedavi edici süreçlerde yapay zekâ (YZ) kullanım durumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Ankara'da birinci basakta çalışan 266 aile hekimi ile yürütülen anket çalışmasıdır. Veri toplama aracı literatür doğrultusunda hazırlanmış olup yüz yüze ve çevrim içi uygulanmıştır. Veriler IBM SPSS 30.0 programı ile analiz edilmiş, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan %46,62'si 35 yaş altı (n=124) ve %53,38'i 35 yaş ve üzerinde (n=142) olup %54,51'i kadındır. Hekimlerin %92,5'i en az bir kez YZ aracı kullandığını belirtmiştir. Kadınlarda kullanım oranı erkeklere göre daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). En sık tercih edilen araç ChatGPT (%89,43) olup bunu Google Gemini (%38,84) izlemektedir. YZ en çok tanı desteği (%43,5) amacıyla kullanılmaktadır. YZ kullanımı yaş, hasta yoğunluğu ve mesleki deneyim ile ters orantılı bulunmuştur (p<0,05). Katılımcıların %50,75'i olası hatalarda sorumluluğun paylaşılması gerektiğini belirtmiştir. Sonuç: Katılımcıların büyük çoğunluğu YZ araçlarını kullanmakla birlikte kullanım sıklığı sınırlıdır. YZ daha çok tanı desteği ve ilaç etkileşim kontrolü gibi alanlarda tercih edilmekte; doğrudan klinik sorumluluk gerektiren alanlarda daha az kullanılmaktadır. Genç hekimlerde kullanım daha yaygınken, yoğun iş yükü kullanımın önünde engel oluşturmaktadır. Hukuki, etik ve güvenilirlik kaygıları ise YZ kullanımını sınırlayan başlıca faktörlerdir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the use of artificial intelligence (AI) tools in diagnostic and therapeutic processes among family physicians working in primary care in Ankara. Materials and Methods: This cross-sectional survey study was conducted with 266 family physicians working in primary care in Ankara. The questionnaire, developed based on current literature and guidelines, was administered both face-to-face and online. Data were analyzed using IBM SPSS Statistics for Windows, Version 30.0, and statistical significance was set at p<0.05. Results: Of the participants, 46.62% were under 35 years of age (n=124) and 53.38% were aged 35 years and over (n=142), while 54.51% were female. A total of 92.5% of physicians reported using at least one AI tool at least once. The rate of use was higher among females compared to males (p<0.05). The most frequently preferred tool was ChatGPT (89.43%), followed by Google Gemini (38.84%). AI was most commonly used for diagnostic support (43.5%). AI use was found to be inversely associated with age, patient load, and professional experience (p<0.05). Additionally, 50.75% of participants stated that responsibility in case of potential errors should be shared. Conclusion: Although most participants reported using AI tools, the frequency of use remains limited. AI is primarily utilized for diagnostic support and drug interaction checks, while its use in areas requiring direct clinical responsibility is less common. Younger physicians tend to use AI more frequently, whereas high workload appears to limit its adoption. Legal, ethical, and reliability concerns are the main barriers to AI use.