İzmir'de aile hekimlerinin sarkopeni hakkında bilgi düzeyleri ve tutumları
Knowledge levels and attitudes of family physicians in İzmir about sarcopenia
- Tez No: 1010753
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI BAYINDIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, Birinci basamak sağlık hizmetleri, Geriatri, Kas zayıflığı, Yaşlılar için sağlık hizmetleri, Family practice, Primary health care, Geriatrics, Muscle weakness, Health services for the aged
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmada, İzmir ilinde çalışan aile hekimlerinin sarkopeni bilgi düzeyleri ve tutumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada ayrıca aile hekimlerinin sarkopeni tanı ve yönetim süreçlerinde karşılaştıkları engeller, kullandıkları klinik uygulamalar ve tanı koymayı etkileyen faktörler de değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya İzmir ilinde görev yapan ve araştırmaya gönüllü olarak katılan 330 aile hekimi dahil edilmiştir. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan yapılandırılmış anket formu ile toplanmıştır. İstatistiksel analizlerde; tanımlayıcı istatistikler, Mann–Whitney U Testi, Kruskal–Wallis Testi, Ki-kare Analizi, Spearman Korelasyon Analizi ve Binom Lojistik Regresyon Analizi kullanılmış; analizler Jamovi İstatistik Programı aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Araştırma sonucunda katılımcıların sarkopeni bilgi puanı ortalamasının %56 olduğu, aile hekimlerinin yalnızca %27'sinin son 12 ay içerisinde sarkopeni ön tanısı veya tanısı koyduğu belirlenmiştir. Sarkopeni eğitimi alan katılımcıların bilgi puanlarının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca aile hekimliği uzmanlık eğitimi olan bireylerin öz-yeterlik düzeylerinin ve sarkopeni tanısı koyma olasılıklarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Lojistik regresyon analizinde; sarkopeni yönetiminde öz-yeterlik düzeyi, ASM'de bulunan değerlendirme aracı sayısı ve aile hekimliği uzmanlık eğitiminin sarkopeni tanısı koymayı anlamlı biçimde yordadığı belirlenmiştir. En sık bildirilen tanı koymama nedenleri bilgi ve zaman kısıtlılığı olmuştur. Bunun yanında katılımcılar tarafından en sık belirtilen gereksinim alanı tanı algoritmaları ve klinik karar destek araçlarıdır. Sonuç: Araştırma bulguları, aile hekimlerinin sarkopeni konusunda bilgi, tanısal uygulama ve klinik altyapı açısından geliştirilmesi gereken alanlar bulunduğunu göstermektedir. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde sarkopeni farkındalığının artırılması, standart tanı algoritmalarının geliştirilmesi ve eğitim programlarının yaygınlaştırılması, sarkopeninin erken tanı ve yönetimine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the levels of knowledge and attitudes regarding sarcopenia among family physicians working in the province of İzmir. In addition, the study assessed the barriers encountered by family physicians in the diagnosis and management of sarcopenia, the clinical practices they employ, and the factors influencing their likelihood of establishing a diagnosis. Materials and Methods: A total of 330 family physicians practising in İzmir who voluntarily agreed to participate in the study were included. Data were collected using a structured questionnaire developed by the researcher. Statistical analyses comprised descriptive statistics, the Mann–Whitney U test, the Kruskal–Wallis test, chi-square analysis, Spearman's correlation analysis, and binomial logistic regression analysis. All analyses were conducted using the Jamovi statistical software package. Results: The findings revealed that the mean sarcopenia knowledge score among participants was 56%, and only 27% of family physicians had established a preliminary diagnosis or diagnosis of sarcopenia within the preceding 12 months. Participants who had received training on sarcopenia demonstrated higher knowledge scores. Furthermore, physicians with specialist training in family medicine exhibited higher levels of self-efficacy and a greater likelihood of diagnosing sarcopenia. Logistic regression analysis indicated that self-efficacy in sarcopenia management, the number of assessment tools available in Family Health Centres, and specialist training in family medicine were significant predictors of diagnosing sarcopenia. The most frequently reported reasons for not establishing a diagnosis were insufficient knowledge and time constraints. In addition, participants most commonly identified diagnostic algorithms and clinical decision-support tools as areas requiring further support. Conclusion: The findings suggest that there remain important areas for improvement in family physicians' knowledge of sarcopenia, diagnostic practices, and clinical infrastructure. Increasing awareness of sarcopenia within primary healthcare services, developing standardised diagnostic algorithms, and expanding educational programmes may contribute to the early diagnosis and effective management of sarcopenia.