Aksiyel tutulumlu psöriyatik artrit hastalarında atlantoaksiyel instabilite sıklığı ve ilişkili faktörler
Frequency of atlantoaxial instability and associated factors in patients with axial psoriatic arthritis
  1. Tez No: 1002476
  2. Yazar: HUBAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METE PEKDİKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Atlantoaksiyel eklem, Psöriyatik artrit, Radyografi, Servikal vertebra, Atlantoaxial joint, Cervical spine, Psoriatic arthritis, Radiography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Psöriyatik artrit (PsA), aksiyel iskeleti etkileyebilen kronik inflamatuvar hastalıktır. Atlantoaksiyel instabilite (AAİ), tüm inflamatuvar artritlerde önemli komplikasyondur ancak PsA olgularında AAİ monitörizasyonu konusunda konsensus yoktur. Çalışmamızda, aksiyel PsA olgularında AAİ sıklığını ve ilişkili faktörleri saptayarak bu konuda yol gösterici bilgiler sunmayı amaçladık. Materyal-metod: 'CASPAR' kriteriyle PsA olarak sınıflandırılmış ve 'Calin' kriterine göre aksiyel tutulumlu olarak değerlendirilmiş erişkin PsA olguları tek merkezden çalışmaya alındı. Omurgayı etkileyebilen inflamatuvar veya non-inflamatuvar hastalığı olanlar çalışmadan dışlandı. Elektronik hasta dosyaları retrospektif olarak incelendi. Lateral nötral/tam ekstansiyon/tam fleksiyon ve ağız açık anteroposterior filmler AAİ lezyonlarını değerlendirmek amacıyla hastalara kör üç romatolog tarafından okundu. Bulgular: Çalışmaya ortalama yaşı 48,8 yıl ve ortalama PsA süresi 7,4 yıl olan ve %57'si kadın toplam 100 hasta alındı. Hastaların %18'inde toplam 20 adet AAİ lezyonu saptandı; subaksiyel subluksasyon(SAS) sekiz, anterior atlantoaksiyel subluksasyon (AAS) yedi, posterior AAS üç, lateral AAS bir ve vertikal subluksasyon(VS) bir olguda saptandı. Atlantoaksiyel instabiliteye sahip grupta psöriyasis(Ps) varlığı (p = 0, 037), skalp psöriyasisi (p < 0,001), Ps ve PsA için hedefe yönelik tedavi kullanımı (p < 0,001, p < 0,001) AAİ-negatif gruba göre anlamlı olarak daha yüksekti. Sonuç: Hedefe yönelik tedavi kullanan Ps ve PsA olguları indirekt olarak konvansiyonel tedavilere dirençli ve yüksek hastalık aktiviteli olguları yansıtmalarından dolayı bu PsA olgularının AAİ açısından monitörize edilmesi akılcı bir yaklaşım olabilir. Konuyu daha iyi aydınlatabilmek için sensitif görüntüleme metodlarıyla yapılacak prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Psoriatic arthritis (PsA) is a chronic inflammatory disease that may involve the axial skeleton. Atlantoaxial instability (AAI) is an important complication observed across inflammatory arthritides; however, there is no consensus regarding the monitoring of AAI in PsA. In this study, we aimed to determine the frequency of AAI and associated factors in patients with axial PsA, thereby providing clinically relevant guidance for the management of this condition. Materials and Methods: Adult PsA patients classified according to the CASPAR criteria and evaluated as having axial involvement based on the Calin criteria were included in a single-center study. Individuals with other inflammatory or non-inflammatory spinal disorders were excluded. Electronic medical records were reviewed retrospectively. Lateral neutral, full extension, full flexion, and open-mouth anteroposterior radiographs were independently assessed by three blinded rheumatologists to evaluate AAI lesions. Results: A total of 100 patients were included, with a mean age of 48.8 years, and mean psoriasis duration of 13.7 years; 57% were female. A total of 20 AAI lesions were identified in 18% of patients. These included eight subaxial subluxations, seven anterior atlantoaxial subluxations (AAS), three posterior AAS, one lateral AAS, and one vertical subluxation. Psoriasis (p = 0.037), scalp involvement (p < 0.001), use of targeted therapy for both psoriasis and PsA (p < 0.001 and p < 0.001, respectively) were significantly more frequent in the AAI-positive group compared with the AAI-negative group. Conclusion: The higher prevalence of targeted therapies in patients with Ps and PsA indirectly reflects treatment resistance and higher disease activity. Therefore, monitoring such patients for AAI may represent a prudent clinical approach. Prospective studies employing more sensitive imaging modalities are needed to better clarify this association.