Kronik Hepatit B hastalarında yağlı karaciğer hastalığının tanısında kullanılabilecek non-invaziv yeni bir indeks: Hatay indeksi
A novel non-invasive index for the diagnosis of fatty liver disease in patients with chronic Hepatitis B: The Hatay index
- Tez No: 1002475
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik hepatit B, Alkol Dışı Yağlı Karaciğer Hastalığı, Non-invaziv İndeks, Hatay İndeksi, Ürik Asit, Chronic Hepatitis B, Non-Alcoholic Fatty Liver Disease, Non-Invasive Index, Hatay Index, Uric Acid
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kronik hepatit B (KHB) hastalarında alkol dışı yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) toplumda sık görülmektedir. Literatürde NAFLD tanısında çeşitli non-invaziv yöntemler tanımlanmış olsa da tanısal doğrulukları sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı, KHB'li hastalarda NAFLD'yi öngörebilecek, tanısal doğruluğu daha yüksek yeni bir non-invaziv indeks geliştirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, 2018–2024 yılları arasında Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı'nda izlenen 163 erişkin KHB hastası değerlendirildi. Demografik özellikler, antropometrik ölçümler, eşlik eden hastalıklar, biyokimyasal parametreler, HBV-DNA düzeyleri, HBeAg durumu ve karaciğer biyopsi bulguları incelendi. Biyopside hepatositlerin %5'inden fazlasında yağlanma saptanması NAFLD olarak kabul edildi. NAFLD ile ilişkili değişkenler tek değişkenli analizlerle değerlendirildi; anlamlı bulunan parametreler çok değişkenli regresyon analizine dahil edildi. Tanısal performans ROC analizi ile değerlendirildi. Bulgular:Hastaların yaş ortalaması 42,8±12,3 yıl olup %58,3'ü erkekti; NAFLD prevalansı %35,6 idi. NAFLD saptanan hastalarda TyG indeksi, açlık glukozu, HbA1c, trigliserit ve ürik asit düzeyleri anlamlı olarak daha yüksekti. HBV-DNA, HBeAg durumu, histolojik aktivite indeksi ve fibroz evreleri açısından gruplar arasında fark yoktu. Çok değişkenli analiz sonucunda TyG, ürik asit, ALT ve LDL parametrelerinden Hatay İndeksi oluşturuldu. Hatay İndeksi'nin NAFLD öngörmedeki AUC değeri 0,760 idi. 19,13 cut-off değerinde özgüllük %91,4, duyarlılık %50 ve doğruluk %76,7 olarak hesaplandı. Sonuç: Hatay İndeksi, KHB'li hastalarda NAFLD öngörülmesinde pratik, non-invaziv ve klinik olarak uygulanabilir bir yöntemdir. Ürik asidin indekste yer alması metabolik sendrom ile olan ilişkisi göz önüne alındığında, çalışmanın özgün yönünü oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is frequently observed in the general population and is also common among patients with chronic hepatitis B (CHB). Although several non-invasive methods have been described in the literature for the diagnosis of NAFLD, their diagnostic accuracy remains limited. The aim of this study was to develop a novel non-invasive index with higher diagnostic accuracy for predicting NAFLD in patients with CHB. Materials and Methods: In this retrospective study, 163 adult patients with chronic hepatitis B (CHB) who were regularly followed at the Department of Internal Medicine, Faculty of Medicine, Hatay Mustafa Kemal University between 2018 and 2024 were evaluated. Demographic characteristics, anthropometric measurements, comorbidities, biochemical parameters, HBV-DNA levels, HBeAg status, and liver biopsy findings were analyzed. NAFLD was defined as the presence of hepatic steatosis in more than 5% of hepatocytes on liver biopsy. Variables associated with NAFLD were first assessed using univariate analyses, and parameters found to be significant were subsequently included in multivariate regression analysis. Diagnostic performance was evaluated using receiver operating characteristic (ROC) curve analysis. Results: The mean age of the patients was 42.8 ± 12.3 years, and 58.3% were male; the prevalence of NAFLD was 35.6%. Patients with NAFLD had significantly higher TyG index, fasting glucose, HbA1c, triglyceride, and uric acid levels compared with those without NAFLD. There were no significant differences between the groups in terms of HBV-DNA levels, HBeAg status, histological activity index, or fibrosis stage. Based on multivariate analysis, the Hatay Index was constructed using the TyG index, uric acid, ALT, and LDL parameters. The area under the curve (AUC) of the Hatay Index for predicting NAFLD was 0.760. At a cut-off value of 19.13, the specificity was 91.4%, sensitivity was 50%, and overall diagnostic accuracy was 76.7%. Conclusion: The Hatay Index is a practical, non-invasive, and clinically applicable method for predicting NAFLD in patients with chronic hepatitis B. The inclusion of uric acid as a component of the index represents a distinctive aspect of the study, given its well-established association with metabolic syndrome.