Preterm bebeklerde trakeal aspirasyon öncesi oral sükroz ve anne sütü damlatılmasının ağrı düzeyine etkisi
Ethe effect of oral sucrose and breast milk drops before tracheal aspiration on pain levels in preterm infants
  1. Tez No: 1002501
  2. Yazar: KARDELEN ÇAYIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE PEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk hemşireliği, Pediatric nursing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırma, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan, mekanik ventilatöre bağlı preterm bebeklerin trakeal aspirasyon öncesi nonfarmakolojik yöntemlerden oral sükroz ve anne sütü damlatılmasının preterm bebeğin ağrı düzeyine etkisini incelemek amacıyla randomize kontrollü deneysel tipte, İstanbul ilinde bir Üniversite hastanesinde, Mayıs 2024 - Eylül 2025 tarihleri arasında yapıldı. Örneklemi seçim kriterlerini karşılayan toplam 37 preterm yenidoğan oluşturdu (oral sükroz:12, anne sütü:13, kontrol:12).Veriler Preterm Yenidoğan Tanıtıcı Bilgi Formu, Preterm Yenidoğan Girişim İzlem Formu ve Yenidoğan Ağrı Değerlendirme Ölçeği (NPASS) ile toplandı. Deney grubuna trakeal aspirasyon işlemi öncesinde oral sükroz veya anne sütü damlatıldı; kontrol grubuna herhangi bir uygulama yapılmadı. İşlem öncesi, sırası ve sonrası dönemlerde yenidoğanların kalp tepe atımı, solunum sayısı, oksijen satürasyonu ve NPASS ağrı skorları kaydedildi. Veriler IBM SPSS Statistics 26.0 programında analiz edildi. Tüm analizlerde p<0,05 anlamlılık düzeyi kabul edildi. Gruplar arasında kalp tepe atımı, oksijen satürasyonu ve solunum sayısı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Zaman içindeki değişimin, oral sükroz grubunda kalp tepe atımı ve oksijen satürasyonu değerlerinde anlamlı iyileşme olduğu belirlendi (p<0,05). NPASS ağrı skorları açısından gruplar arasında istatistiksel fark saptanmamış olmakla birlikte, oral sükroz ve anne sütü gruplarında ağrı düzeylerinin kontrol grubuna göre daha düşük olduğu görüldü. Oral sükroz ve anne sütü damlatılmasının, trakeal aspirasyon gibi invaziv işlemler sırasında preterm yenidoğanlarda ağrıyı azaltmada ve fizyolojik stabiliteyi desteklemede etkili, güvenli ve uygulanabilir nonfarmakolojik yöntemler olduğunu göstermektedir. Bu çalışma, yenidoğan yoğun bakım hemşireliği uygulamalarında farmakolojik olmayan ağrı yönetimi yaklaşımlarının desteklenmesini önermektedir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted as a randomized controlled trial at a university hospital in Istanbul between May 2024 and September 2025 to investigate the effect of oral sucrose and breast milk dripping, as nonpharmacological methods prior to tracheal aspiration, on the pain level of preterm infants on mechanical ventilation in the neonatal intensive care unit. The sample consisted of a total of 37 preterm newborns who met the selection criteria (oral sucrose: 12, breast milk: 13, control: 12). Data were collected using the Preterm Neonate Information Form, Preterm Neonate Intervention Follow-up Form, and Neonatal Pain Assessment Scale (NPASS). The experimental group received oral sucrose or breast milk prior to tracheal aspiration; the control group received no intervention. Heart rate, respiratory rate, oxygen saturation, and NPASS pain scores were recorded in newborns before, during, and after the procedure. The data were analyzed using IBM SPSS Statistics 26.0 software. A significance level of p<0.05 was accepted for all analyses. No statistically significant differences were found between the groups in terms of heart rate, oxygen saturation, and respiratory rate (p>0.05). Over time, a significant improvement in heart rate and oxygen saturation values was observed in the oral sucrose group (p<0.05). Although no statistical difference was found between groups in terms of NPASS pain scores, pain levels were found to be lower in the oral sucrose and breast milk groups compared to the control group. Oral sucrose and breast milk administration appear to be effective, safe, and feasible nonpharmacological methods for reducing pain and supporting physiological stability in preterm newborns during invasive procedures such as tracheal aspiration. This study recommends supporting nonpharmacological pain management approaches in neonatal intensive care nursing practice.