Kayaklı koşu sporcularında nöroatletik eğitimin fiziksel performans ve pozisyon hissi üzerine etkisi
The effect of neuroathletic training on physical performance and position sense in cross-country skiers
- Tez No: 1002504
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMİYE ÜN YILDIRIM, PROF. DR. TARIK ÖZMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Spor, Physiotherapy and Rehabilitation, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kayaklı koşu, Nöroatletik eğitim, Denge, Pozisyon hissi, Kas kuvveti, Çeviklik, Cross-country skiing, Neuroathletic training, Balance, Position Sense, Muscle strength, Agility
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı kayaklı koşu sporcularında nöroatletik eğitimin fiziksel performans ve pozisyon hissi üzerine etkisini araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Bu çalışmaya 12–18 yaş aralığında 26 kayaklı koşu sporcusu dahil edildi. Sporcular nöroatletik ve kontrol grubuna rastgele ayrıldı. Nöroatletik grubuna rutin antrenman programına ek olarak 8 hafta boyunca haftada 3 gün nöroatletik eğitim verildi. Kontrol grubu ise rutin antrenmanlarına devam etti. Sporcular inklinometre, Y denge testi, izometrik el dinamometresi ve kronometre ile değerlendirildi. Bulgular: Nöroatletik grubun dominant ve non dominant taraf 30° ve 60° diz eklem pozisyon hissi ilk ve son ölçümleri arasında fark bulundu (p<0,05). Gruplar karşılaştırıldığında nöroatletik grup lehine anlamlı fark bulundu (p<0,001). Y denge testinde, nöroatletik grubun her iki bacak tüm uzanma yönlerinde fark bulundu (p=0,001). Gruplar karşılaştırıldığında her iki bacak anterior, posteromedial ve posterolateral yönlerinde nöroatletik grup lehine anlamlı fark bulundu (p<0,05). Her iki grupta da hamstring ve kuadriseps femoris kas kuvveti ilk ve son ölçümleri arasında fark tespit edilmedi (p>0,05). Nöroatletik grubun gövde fleksiyon endurans testi ile dominant ve non dominant taraf lateral köprü endurans testi ilk ve son ölçümleri arasında fark bulundu (p<0,05). Gruplar karşılaştırıldığında gövde fleksiyon endurans (p<0,001) ve dominant lateral köprü endurans testlerinde (p=0,033) nöroatletik grup lehine anlamlı fark tespit edildi. Çeviklik testinde, her iki grupta da ilk ve son ölçümler arasında fark bulundu (p<0,001; p=0,026). Gruplar karşılaştırıldığında ise nöroatletik grup lehine anlamlı fark tespit edildi (p=0,001). Sonuç: Kayaklı koşucuların antrenman programlarına eklenen nöroatletik eğitimin sporcuların fiziksel performans parametrelerinde ve diz eklem pozisyon hissinde gelişmeler sağladığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the effect of neuroathletic training on physical performance and position sense in cross-country skiers. Materials and Methods: A total of 26 cross-country skiers aged between 12 and 18 years were included in this study. The athletes were randomly assigned to either the neuroathletic training group or the control group. In addition to their routine training, the neuroathletic group received neuroathletic training three days per week for eight weeks, while the control group continued only their routine training. Athletes were evaluated using an inclinometer, Y-balance test, isometric hand dynamometer, and stopwatch. Results: Significant differences were found between the pre- and post-test measurements of dominant and non-dominant knee joint position sense at 30° and 60° in the neuroathletic group (p<0.05). Between-group comparisons revealed a significant difference in favor of the neuroathletic group (p<0.001). In the Y Balance Test, significant improvements were observed in all reach directions for both legs in the neuroathletic group (p=0.001). Between-group comparisons showed significant differences in favor of the neuroathletic group in the anterior, posteromedial, and posterolateral directions for both legs (p<0.05). No significant differences were found between pre- and post-test measurements of hamstring and quadriceps femoris muscle strength in either group (p>0.05). Significant improvements were observed in the neuroathletic group in trunk flexion endurance and dominant and non-dominant lateral bridge endurance tests (p<0.05). Between-group comparisons revealed significant differences in favor of the neuroathletic group for trunk flexion endurance (p<0.001) and dominant side lateral bridge endurance (p=0.033). In the agility test, significant differences were found between pre- and post-test measurements in both groups (p<0.05). However, between-group comparisons demonstrated a significant difference in favor of the neuroathletic group (p=0.001). Conclusion: The addition of neuroathletic training to cross-country skiers' training programs improved physical performance parameters and knee joint position sense.