Sosyal bilgiler eğitiminde birleştirme II tekniğinin akademik başarı tutum ve kalıcılığa etkisi
The effect of consolidation II technique in social studies education on academic achievement, attitude and retention
  1. Tez No: 1002505
  2. Yazar: EMİNE YALMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Birleştirme Tekniği, Tutum, Başarı, Kalıcılık, Social Studies, Consolidation Technique, Attitude, Success, Retention
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Sosyal Bilgiler, kişinin toplum içerisinde yaşayabilmesini ve kendini bir birey olarak ortaya koyabilmesini amaçlayan; Sosyal Bilgiler içerisindeki çeşitli alanları (tarih, coğrafya, ekonomi, sosyoloji, antropoloji, psikoloji, felsefe, siyaset bilimi, hukuk gibi) ve etkin vatandaş olabilmek için gerekli vatandaşlık bilgisi konularını kapsayan bir ders olmakla birlikte Sosyal bilgiler dersinde ünite ve temalar oluşturulurken toplumun içinde bulunduğu fiziki ve sosyal çevrenin geçmişten günümüze ve hatta geleceğe yönelik toplumsal eğilimler dikkate alınarak bir içeriğin oluşturulduğu bir derstir (MEB,2005). Sosyal bilgiler bünyesinde yer alan ders içeriklerinin öğretilmesi için Sosyal Bilgiler öğretiminde çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Öğretimin daha kalıcı ve etkili olabilmesi için öğrencilerin öğrenme sürecine aktif olarak katılmalarının sağlanacağı yöntemlerin tercih edilmesi gerekmektedir. Öğrencilerin fikirlerini özgürce ifade edecekleri ve öğretim sürecine aktif katılımlarına olanak sağlayacak ortamların ve eğitim materyallerinin seçilmesi eğitimin etkinliğini arttırması için çok önemlidir. Aksi halde öğrenci içerisinde aktif olarak yer almadığı bir süreç yaşayacak ve istenilen kazanımlara sahip olamayacaktır. Öğrencilerin öğrenme sürecine aktif katıldıkları ve öğrencinin öğretim sürecinin birebir içinde olduğu öğretim yöntemlerine aktif öğretim yöntemleri denir (Açıkgöz, 2014). Aktif öğrenme yaklaşımında öğrencilerin derste etkin olarak katılımını sağlama hususunda en çok tercih edilen yöntemlerden birisi işbirlikli öğretim yöntemidir. Çünkü işbirlikli öğrenme öğrencilerin demokratik tutum kazanmaların da çok etkilidir. Bu açıdan da sosyal bilgilerin temel amaçlarından biri olan demokrasi ve insan haklarını benimsemiş demokratik yönü kuvvetli vatandaş yetiştirmesine büyük katkısı sağlamaktadır. Ayrıca bu yöntemle öğrencilerin toplumsal kişilik kazanmasına yardımcı olur (Cin, 2005). İşbirlikli öğretim yönteminde kullanılan birçok teknik bulunmaktadır. Bu teknikler içerisinde öğrenci takımları- başarı grupları tekniği, takım turnuva tekniği, takın destekli birleştirme, ayrılıp birleştirme(jigsaw), takım etkinlikleri, karşılıklı sorgulama gibi teknikler yer almaktadır (Açıkgöz,2014). Bu araştırmanında işbirlikli öğretim yöntemi tekniklerinden biri olan Birleştirme II tekniği ile sunuş yolu ile öğretime dayalı tekniklerin öğrencilerin akademik başarısına, derse karşı tutuma ve kalıcılığa etkisini incelemektir. İşbirlikli öğrenme yöntemi sınıf içi iletişimi güçlendirdiği akademik başarıyı arttırdığı, sosyal beceri düzeylerine olumlu katkı sağladığı öğrenimin kalıcılığını arttırdığı (Damgacı ve Karataş, 2015; Cumhur ve Baytar, 2017; Memduhoğlu, Çiftçi ve Özok, 2014; Gülay, 2008; Tunçel, 2006; Arısoy ve Tarım, 2013; Şimşek, Doymuş ve Bayrakçeken 2006; ) yapılan araştırmalarca ortaya konmuştur. Damgacı ve Karataş'ın (2015) yaptığı çalışmada işbirlikli öğrenme yönteminin öğrencinin öğrenmenin merkezine almayan ve öğrenme etkinliğinde öğrencinin pasif alıcı olarak yer aldığı öğrenme yöntemlerine göre öğrencilerin ders başarısını %95,59 oranında olumlu yönde etkilediği ortaya çıkmıştır. Aynı araştırma işbirliğine dayalı öğrenme yöntemi içerisinde yer alan birlikte öğrenme (%22,41) tekniğinin en sık kullanılan teknik olduğu, deney- kontrol grubuna dayalı yapılan çalışmaların ise en fazla Fen Bilgisi alanında ve %32.50 oranıyla birleştirme tekniği kullanılarak yapıldığı ortaya çıkmıştır. Literatür taraması sonucu Birleştirme tekniği temelli uygulamaların sosyal bilgiler dersinde kullanılabilirliğini ortaya koyan akademik çalışmaların yetersiz olduğu görülmüştür. Bu çalışmada İşbirliğine dayalı öğretim yönteminin öğretim tekniklerinden biri olan birleştirme II tekniği sosyal bilgiler dersinde kullanılmış ve bu tekniğin geleneksel öğretim tekniğiyle akademik, tutum ve kalıcılık açısından karşılaştırması yapılmıştır. Araştırmada öntest son test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Çalışmamız 2017-2018 eğitim dönemi içerisinde Nevşehir ilinde eğitim veren bir ortaokulda yapılmıştır. Çalışma grubu altıncı sınıf düzeyindeki iki ayrı sınıfta öğrenim gören toplam 40 öğrenciden oluşturulmuştur. Araştırma sürecine başlarken deney ve kontrol grubu belirlenmiş, gruplar belirlenirken akademik başarı düzeyleri birbirine yakın gruplar seçilmiştir. Çalışma grubunda yer alan öğrencilerin Sosyal Bilgiler dersinde 2017-2018 eğitim öğretim yılı birinci döneminde akademik başarı ortalamaları Deney grubunun 68,6 kontrol grubunun 67,89 olarak belirlenmiştir. Deney ve kontrol grubunda yer alan öğrencilerin uygulama öncesi akademik başarı ortalamaları birbirine yakın olduğu görülmektedir. Deney grubunda dersler Birleştirme II tekniğiyle yürütülmüştür. Veriler araştırmacı rafından hazırlanan başarı testi ve Gömleksiz (2013) tarafından hazırlanan“Sosyal Bilgiler Tutum Ölçeği”kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin analizinde deney ve kontrol grubu puanlarını karşılaştırmak amacıyla t-testi ve anova testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda ortaya çıkan ve analize tabi tutulan veriler, işbirlikli öğretim yöntemine dayalı Birleştirme II tekniğinin öğrencilerin akademik başarılarında olumlu yönde ve anlamlı düzeyde bir farklılık oluşturduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca deney grubunda yer alan öğrencilerin akademik başarı puanlarının cinsiyet değişkenine göre kız öğrenciler lehine anlamlı düzeyde farklılaştığı tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda Birleştirme II tekniğinin öğrencilerin derse karşı tutumuna olumlu yönde katkı sağladığı ortaya çıkmıştır. Derse karşı tutum cinsiyet faktörü açısından incelendiğinde ise kız ve erkek öğrenciler arasında anlamlı bir farklılık oluşmadığı görülmüştür. Araştırmada tekniğin bilgilerin kalıcılığı açısından etkisi de incelenmiş ve kalıcılık açısından anlamlı bir farklılık oluşturmadığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Social Studies aims to enable the individual to live in society and to be able to present himself / herself as an individual; Social Studies is a course that covers the fields of social studies (history, geography, economics, sociology, anthropology, psychology, philosophy, political science, law) and citizenship knowledge required to become an active citizen. It is a course in which a content is created by taking into consideration the social trends of the physical and social environment from past to present and even to the future (MEB, 2005). Various methods are used in teaching social studies to teach the contents of the course. In order for the education to be more permanent and effective, it is necessary to choose the methods in which the students will be actively involved in the learning process. Choosing environments and educational materials that enable students to express their ideas freely and enable their active participation in the teaching process is very important for increasing the effectiveness of education. Otherwise, the student will not have an active participation in the process and will not have the desired achievements. Active teaching methods are the teaching methods in which students participate actively in the learning process and the student's teaching process is in the right place (Açıkgöz, 2014). One of the most preferred methods for active participation of the students in the active learning approach is the cooperative teaching method. Because cooperative learning is very effective for students to gain democratic attitude. In this respect, it also contributes greatly to the development of democratic citizenship which has adopted democracy and human rights as one of the main aims of social studies. In addition, this method helps students to gain social personality (Cin, 2005). There are many techniques used in cooperative teaching method. These techniques include student teams- success group techniques, team tournament technique, plug-in jointing, jigsaw, team activities, mutual inquiry (Açıkgöz, 2014). In this study, it is aimed to examine the effects of teaching-based techniques with the help of the Unification II technique, which is one of the cooperative teaching methods, on the students' academic achievement, attitude towards the course and retention. The cooperative learning method increases the academic achievement that strengthens classroom communication, improves the permanence of learning that contributes to social skill levels positively (Damgacı and Karataş, 2015; Cumhur and Baytar, 2017; Memduhoğlu, Çiftçi and Özok, 2014; Gülay, 2008; Tunçel, 2006; Arısoy and Agriculture, 2013; Şimşek, Doymuş and Bayrakçeken 2006;). In the study conducted by Damgacı and Karataş (2015), it was revealed that the effect of the cooperative learning method on the learning efficiency of the student did not take the center of the learning and the student's passive effector was positively affected by the learning performance of the students by 95,59%. It was found out that co-learning (22,41%) technique, which is included in the same research collaborative learning method, was the most commonly used technique, and studies based on experimental-control group were made by using the combining technique with 32.50% in Science field. As a result of the literature review, it has been observed that the academic studies demonstrating the use of unification techniques in social studies course are insufficient. In this study, combining II technique, which is one of the teaching techniques of cooperative teaching method, was used in social studies lesson and compared with traditional teaching technique in terms of academic, attitude and persistence. In the research, experimental design with pretest posttest control group was used. Our study was conducted in a secondary school in Nevşehir province during 2017-2018 education period. The study group consisted of 40 students in two different classes at the sixth grade level. While starting the research process, experimental and control groups were determined and groups with similar academic success levels were selected. The academic achievement average of the students in the Social Studies course in the study group was determined as 67,89 in the experimental group in the first semester of the academic year 2017-2018. It is seen that the average of academic achievement before the application of the students in the experimental and control groups are close to each other. In the experimental group, the lessons were carried out with Unification II technique. The data were obtained by using the“Social Studies Attitude Scale”prepared by the success test prepared by the researcher rack and Shirtis (2013). In the analysis of the data, t-test and anova test were used to compare the experimental and control group scores. As a result of the research, the data obtained from the analysis revealed that the Unification II technique based on cooperative teaching method poses a positive and significant difference in the students' academic achievement. In addition, it was determined that the academic achievement scores of the students in the experimental group differed significantly in favor of female students according to the gender variable. As a result of the research, it was revealed that the Unification II technique contributed positively to the students' attitude towards the course. When the attitude towards the course was examined in terms of gender factor, it was seen that there was no significant difference between female and male students. In the research, the effect of the technique on the permanence of the information was also examined and it was understood that there was no significant difference in terms of permanence.