Çocuk hakları konusunda yapılmış çalışmaların bibliyometrik analizi
Bibliometric analysis of studies on children's rights
  1. Tez No: 1002503
  2. Yazar: NESLİHAN ÜLTAY
  3. Danışmanlar: PROF. OĞUZ SERDAR KESİCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk hakları, Children's rights
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Hakları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Hakları Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, çocuk hakları konusunda gerçekleştirilen akademik araştırmaların bibliyometrik analizi yapılarak, alandaki gelişim eğilimleri, en çok çalışılan konular, öne çıkan yazarlar, kaynaklar ve kurumlar belirlenmeye çalışılmıştır. Bu araştırmanın temel amacı çocuk hakları konusunda yapılmış ve Web of Science'da (WoS) yayınlanmış olan çalışmaların bibliyometrik analizini yapmaktır. Araştırmanın veri kaynağını, sosyal bilimler ve diğer disiplinlerdeki akademik yayınları kapsamlı biçimde indeksleyen WoS Core Collection veri tabanı oluşturmaktadır. Çalışmaya dâhil edilen veriler,“çocuk hakları”(child rights) anahtar kelimeleri kullanılarak 9 Ekim 2025 tarihinde taranmıştır. İlk tarama sonucunda 1042 çalışmaya ulaşılmış olup, bunlardan makale olanları ile analize devam edilmiştir (n=869). Toplanan veriler, bibliyometrik analiz yöntemleriyle çözümlenmiştir. Yapılan analizlerde çalışmaların yıllara göre dağılımları, WoS kategorileri, yazarlarının çalıştığı kurumlar, en fazla atıf alan yazarlar ve kurumlar, kullanılan anahtar sözcükler, vb. gibi detaylı incelemeler yapılmış olup, daha sonra aynı analizler yalnızca Türkiye adresli olan ve WoS'da taranan makalelere (n=18) de yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda çocuk haklarının son yıllarda hızla gelişen, disiplinler arası niteliği güçlü ve uluslararası iş birliklerine açık bir araştırma alanı olduğunu göstermektedir. Yayın sayılarındaki artış, çocuk haklarının küresel ölçekte akademik ve toplumsal öneminin giderek arttığını ortaya koymaktadır. Genel olarak bu çalışma, çocuk hakları alanındaki akademik üretimin mevcut durumunu nesnel göstergelerle ortaya koyarak, alandaki güçlü yönleri ve gelişime açık alanları belirlemiştir. Bibliyometrik analiz bulguları, gelecekte yapılacak çalışmalar için önemli bir referans çerçevesi sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study uses a bibliometric analysis of academic research on children's rights to identify development patterns, most studied themes, significant authors, sources, and institutions in the area. The primary goal of this research is to conduct a bibliometric analysis of papers on children's rights published on Web of Science (WoS). This study's data came from the WoS Core Collection database, which indexes academic articles in the social sciences and other fields. The study's data were searched on October 9, 2025, using the keywords“child rights”. The initial search found 1042 research, with articles (n=869) selected for further study. The acquired data was analyzed using bibliometric techniques. The investigations included in-depth examinations of the distribution of studies by year, WoS categories, author institutions, most cited authors and institutions, and keywords, etc. These analyses were then applied to 18 papers originating in Türkiye and indexed in WoS. The findings of these studies indicate that children's rights is a rapidly emerging, interdisciplinary study subject with significant international partnership potential. The rise in publication numbers demonstrates the growing academic and societal importance of children's rights on a worldwide scale. Overall, this study objectively presents the current condition of academic production in the field of children's rights, highlighting both strengths and needs for growth. The bibliometric analysis results provide an important basis for further research.