Anne sütü Adipositokin düzeyleri ile ilk bir yaşta SGA bebeklerin antropometrik ölçümleri arasındaki ilişki
The relationship between breastmilk Adipocytokine levels and anthropometric measurements of SGA infants in the first one Year
- Tez No: 1002526
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KARDAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Adiponektin, Anne sütü, Nesfatin-1, Obestatin, Visfatin, Adiponectin, Human milk, Nesfatin-1, Obestatin, Visfatin
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Pediatri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Pediatri Bilim Dalı
Özet
Anne sütü ve serum adipositokin düzeylerindeki değişimin Gestasyon haftasına göre küçük SGA bebeklerin büyümeyi yakalamadaki farklılıkları üzerine etkisi olabileceği düşünülmektedir. Çalışmamızda bu amaçla SGA bebeklerin anne sütündeki ve bebek serumundaki obestatin, nesfatin-1, visfatin, adiponektin düzeyleri ile bebeklerin ilk bir yaşa kadar antropometrik ölçümleri arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada 1-12 ay arasında SGA grubunda 30, Gestasyon haftasına uygun AGA kontrol grubunda 40 olmak üzere 70 bebek değerlendirilmiştir. Araştırmaya dahil olan bebeklerin anneleriyle klinik görüşme yapılarak sosyodemografik bilgi formları doldurulmuştur. Bebeklerin doğum sonrası 1. aydan başlamak üzere, 2. ay, 3. ay, 4. ay, 6. ay, 9. ay ve 12. ay ağırlık, boy, baş çevresi, göğüs çevresi, cilt kıvrım kalınlığı ölçümleri yapılmıştır. Bebeklerin 1. ay ve 3. aylarında serum ve anne sütü obestatin, nesfatin-1, visfatin ve adiponektin düzeylerini değerlendirmek üzere örnekler toplanmıştır. SGA ve AGA bebeklerin anne sütü ve serumunda adipositokin düzeyleri karşılaştırılmış, SGA bebeklerin 1. ay serum visfatin düzeyleri AGA bebeklerinkine göre yüksek bulunmuştur (p=0.004). SGA bebeklerin AGA bebeklerinkine göre anne sütü adipositokin düzeyleri arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Bebeklerin antropometrik ölçümleri ile anne sütü adipositokin düzeyleri arasındaki ilişki araştırılmış. SGA bebeklerin 3. ay, 4. ay, 6. ay, 12. ay vücut ağırlıkları ile 3. ay anne sütü adiponektin düzeyleri arasında negatif yönde orta düzeyde ilişki bulunmuştur (sırasıyla r=-0.376, r=-0.453, r=-0.434, r=-0.369 ve p<0.05). SGA bebeklerin 1. ay, 2. ay, 9. ay, 12. ay baş çevresi ile 3. ay anne sütü adiponektin düzeyleri arasında pozitif yönde orta düzeyde ilişki bulunmuştur (r=0.469, r=0.436, r=0.436, r=0.373 ve p<0.05). SGA bebeklerin 4. ay ve 6. ay göğüs çevreleri ile 3. ay anne sütü adiponektin düzeyi arasında orta düzeyde negatif yönlü ilişki bulunmuştur (r=-0.387, r=-0.364 ve p<0.05). SGA bebeklerin 1.ay anne sütü adiponektin düzeyleri ile 1. ay ve 2. ay boya göre ağırlık (BGA) arasında, 3. ay anne sütü adiponektin düzeyi ile 3. ay ve 4. ay BGA arasında negatif yönlü orta düzeyde ilişki bulunmuştur (p<0.05). SGA bebeklerin serum adiponektin düzeyleri ile 1. ay boy uzunluğu arasında orta düzeyde pozitif yönde ilişki bulunmuştur (r=0.408, p<0.05). SGA bebeklerin 1. ay anne sütü nesfatin-1 düzeyi ile 4. ay, 6. ay, 9. ay boy uzunluğu arasında pozitif yönde orta düzeyde ilişki bulunmuştur (sırasıyla boy için r=0.367, r=0.394, r=0.388 ve p<0.05). SGA bebeklerin serum nesfatin-1 ile 12. ay baş çevresi arasında orta düzeyde pozitif yönlü ilişki bulunmuştur (r=0.405, p<0.05). SGA bebeklerin 3. ay serum obestatin düzeyleri ile 1. ay ağırlığı ve 1. ay boy uzunluğu arasında pozitif yönde ilişki bulunmuştur (sırasıyla r=0.332, r=0.444 ve p<0.05). SGA bebeklerin 1. ay serum obestatin düzeyi ile 12. ay triceps kalınlığı arasında orta düzeyde negatif yönlü ilişki bulunmuştur (r=-0.387, p<0.05). SGA bebeklerin 3. ay anne sütü visfatin düzeyleri ile 2. ay, 4. ay, 6. ay ağırlıkları arasında negatif yönlü, 9. ay boy uzunluğu arasında negatif yönde, 9. ay ve 12. ay göğüs çevresi arasında negatif yönde, 6. ay ve 9. ay triceps kalınlığı arasında negatif yönde, 2. ay BGA arasında negatif yönde anlamlı ilişki tespit edilmiştir (ağırlık için r=-0.420, r=-0.450, r=0.400, boy için r=-0.398, göğüs çevresi için r=-0.397, r=-0.420, triceps kalınlığı için r=-0.459, r=-0.449 ve BGA için r=-0.415 ve hepsi için p<0.05). SGA bebeklerin serum 1. ay visfatin düzeyi ile 2. ay, 3. ay ve 4. ay BGA arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur (sırasıyla r=0.359, r=0.362, r=0.371 ve p<0.05). SGA bebeklerin postnatal büyüme ve metabolik adaptasyonunda anne sütü adiponektinin önemli bir rol oynadığı saptanmış olup büyüme izleminde önemli bir biyobelirteç olarak kullanılabilir. Visfatinin SGA bebeklerde büyümeyi ve yağ birikimini sınırlayan bir faktör olduğu, AGA bebeklerde antropometrik ölçümlerle daha karmaşık ilişkisinin olduğu saptanmıştır. Nesfatin-1 SGA bebeklerde yaşamın erken dönemlerinde büyüme hızını arttırırken, AGA bebeklerde büyüme hızını sınırlayıcı bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Adipositokinlerin SGA bebeklerin büyümesi üzerine etkileri inceleyen daha uzun takip süresi olan çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is thougt that changes in breast milk and serum adipocytokine levels may have an impact on differences in catch-up growth of Small for gestational age (SGA) infants. In our study, we aimed to investigate the relationship between obestatin, nesfatin-1, visfatin, adiponectin levels in breast milk and infant serum of SGA infants and anthropometric measurements of infants up to one year of age. In the study, 70 infants months 1-12 were evaluated, with 30 in the SGA group and 40 in Appropriate for gestational age (AGA) control group. All mothers of infants were clinically interviewed, sociodemographic information forms were completed. Weight, height, head circumference, chest circumference and skin fold thickness measurements were made at 1st month, 2nd month, 3rd month, 4th month, 6th month, 9th month and 12th month. Samples were collected from infants at 1st and 2nd month to evaluate obestatin, nesfatin-1, visfatin and adiponectin levels in serum and breast milk. Adipocytokine levels in breast milk and serum of SGA and AGA infants were compared. The 1st month serum visfatin levels of SGA infants were found to be higher than those of AGA infants (p=0.004). No significant difference was detected between breast milk adipocytokine levels of SGA infants compared to AGA infants. The relationship between anthropometric measurements of infants and breast milk adipocytokine levels was investigated. A negative moderate correlation was found between the body weights of SGA infants at 3th months, 4th months, 6th months, and 12th months and 3th month breast milk adiponectin levels (respectively in SGA r=-0.376, r=-0.453, r=-0.434, r=-0.369 and p<0.05). A moderately positive correlation was found between the head circumference of SGA infants at 1st, 2nd, 9th, 12th months and the adiponectin levels in breast milk at 3rd month (respectively r=0.469, r=0.436, r=0.436, r=0.373 and p<0.05). A moderate positive correlation was found between the 4th and 6th month chest circumferences of SGA infants and the 3rd month breast milk adiponectin level (r=-0.387, r=-0.364 and p<0.05). A moderate negative correlation was found between the 1st month breast milk adiponectin levels of SGA infants and the 1st and 2nd month weight for height (WFH), and between the 3rd month breast milk adiponectin levels and the 3rd, 4th month WFH (p<0.05). A moderately positive correlation was found between serum adiponectin levels and only 1st month height in SGA infants (r=0.408, p<0.05). A moderate positive correlation was detected between the 1st month breast milk nesfatin-1 level and the height at 4th, 6th, 9th months in SGA infants (respectively r=0.367, r=0.394, r=0.388 and p<0.05). A moderate positive correlation was found between serum nesfatin-1 and 12th month head circumference of SGA infants (r=0.405, p<0.05). A significant relationship was detected between 3rd month serum obestatin levels of SGA infants and 1st month weight and 1st month height (r=0.332, r=0.444 and p<0.05, respectively). A moderate negative correlation was found between the 1st month serum obestatin level and 12th month triceps thickness of SGA infants (r=-0.387, p<0.05). A negative correlation was found between 3rd month breast milk visfatin levels of SGA infants and 2nd, 4th and 6th month weights, a negative correlation between 9th month height, a negative correlation between 9th and 12th month chest circumference, a negative correlation between 6th and 9th month triceps thickness, and a negative correlation between 2nd month WFH (respectively for weight r=-0.420, r=-0.450, r=0.400; for height r=-0.398; for chest circumference r=-0.397, r=-0.420; for triceps thickness r=-0.459, r=-0.449 and for WFH r=-0.415 and for all p<0.05). There was a moderate positive significant correlation between the serum visfatin level of SGA infants and their 2nd, 3rd and 4th month WFH (r=0.359, r=0.362, r=0.371 respectively, and p<0.05). Breast milk adiponectin has been found to play an important role in postnatal growth and metabolic adaptation of SGA infants and can be used as an important biomarker ingrowth monitoring. Visfatin was found to be a factor limiting growth and fat accumulation in SGA infants and had a more complex relationship with anthropometric measurements in AGA infants. While nesfatin-1 increases growth rate in SGA infants in the early stages of life, it has been determined that it has a growth rate limiting effect in AGA infants. Longer follow-up studies are needed to examine the effects of adipocytokines on the growth of SGA infants