Transkateter aort kapak implantasyonu yapılan hastalarda işlem sonrası gelişen aort yetersizliği ile bilgisayarlı tomografik parametrelerin ilişkisinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 1002551
  2. Yazar: AHMET FARUK YAĞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ASİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Aort Darlığı, Bilgisayarlı Tomografi, Paravalvüler Aort Yetersizliği, Transkateter Aort Kapak İmplantasyonu, Aortic Stenosis, Computed Tomography, Paravalvular Aortic Regurgitation, Transcatheter Aortic Valve Implantation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç:Bu çalışmada, transkateter aort kapak implantasyonu (TAVI) sonrası gelişen paravalvüler kaçak (PVL ≥ hafif) ile işlem öncesi bilgisayarlı tomografi (BT) tabanlı anatomik ve biyomekanik parametreler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi ve post- TAVI PVL gelişme riskini belirleme amacıyla bir risk skorunun geliştirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem:Çalışmaya TAVI uygulanan hastalar dahil edilmiş; işlem öncesi BT görüntülerinden aortik anülüs ve LVOT geometrisi, oversizing (OS) indeksleri, küspis ve subanüler kalsifikasyonun miktarı ve dağılımı ile asendan aorta–LVOT açılanması değerlendirilmiştir. Post-TAVI PVL derecesi ekokardiyografik olarak sınıflandırılmıştır. Tüm kohortta ve kapak tipine göre alt grup analizlerinde tek ve çok değişkenli lojistik regresyon modelleri uygulanmış; SE kapak grubunda model bazlı olasılık analizleri ve risk skoru geliştirilmiştir. Bulgular:SE kapak kullanımı, yetersiz OS varlığı, subanüler düzeyde orta–ileri derecede ve asimetrik kalsifikasyon varlığı post-TAVI PVL (≥ hafif) gelişimi ile anlamlı biçimde ilişkili bulunmuştur. Preoperatif AY, tüm kohortta istatistiksel anlamlılığa ulaşmamakla birlikte, SE kapak kullanılan hastalarda PVL gelişimi açısından bağımsız bir risk faktörü olarak saptanmıştır. Total aortik küspis kalsifikasyon yükü tek değişkenli analizlerde PVL gelişimi ile ilişkili bulunmuş; buna karşın anülüs ve LVOT eliptisite indeksleri, LVOT morfolojisi, distal LVOT kalsifikasyonu ve asendan aorta–LVOT açılanması PVL gelişimi ile anlamlı ilişki göstermemiştir.SE kapak grubunda geliştirilen SE-TAVI-PVL risk skoru, PVL gelişimini ayırt etmede iyi düzeyde performans göstermiştir (AUC=0.738). Sonuç:Post-TAVI PVL gelişimi, tekil değişkenlerle açıklanamayacak çok faktörlü ve etkileşimli bir süreçtir. Özellikle SE kapak kullanılan hastalarda, BT tabanlı anatomik ve biyomekanik parametrelerin birlikte değerlendirilmesi, PVL riskinin öngörülmesinde anlamlı katkı sağlamaktadır. Geliştirilen SE-TAVI-PVL risk skoru, klinik pratikte risk stratifikasyonunu destekleyici bir araç olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective:This study aimed to evaluate the relationship between pre-procedural computed tomography (CT)-based anatomical and biomechanical parameters and the development of paravalvular leak (PVL ≥ mild) after transcatheter aortic valve implantation (TAVI), and to develop a risk score to predict post-TAVI PVL. Materials and Methods:Patients who underwent TAVI were included in the study. Pre- procedural CT images were used to assess aortic annulus and left ventricular outflow tract (LVOT) geometry, oversizing (OS) indices, the extent and distribution of cuspid , subannular and distal LVOT calcification, and the ascending aorta–LVOT angulation. Post-TAVI PVL severity was classified by echocardiography. Univariate and multivariable logistic regression analyses were performed in the overall cohort and in valve-type–specific subgroups. In patients treated with self-expanding (SE) valves, model-based probability analyses were conducted and a dedicated risk score was developed. Results: Implantation of a SE valve, prosthesis undersizing, and the presence of moderate- to-severe asymmetric subannular calcification were significantly associated with the development of post-TAVI PVL (≥ mild). Although preprocedural aortic regurgitation did not reach statistical significance in the overall cohort, it was identified as an independent risk factor for PVL development in patients treated with SE valves. Total aortic cusp calcification volume was associated with PVL development in univariate analyses; however, annular and LVOT ellipticity indices, LVOT morphology, distal LVOT calcification, and ascending aorta–LVOT angulation were not significantly associated with PVL. The SE-TAVI-PVL risk score developed in the SE valve subgroup demonstrated good discriminatory performance for PVL development (AUC = 0.738). Conclusion:Post-TAVI PVL development represents a multifactorial and interactive process that cannot be explained by isolated variables. Particularly in patients treated with SE valves, the integrated assessment of CT-based anatomical and biomechanical parameters provides meaningful prognostic value for PVL risk prediction. The proposed SE-TAVI-PVL risk score may serve as a supportive tool for risk stratification in clinical practice.