Bilateral kalça eklemi rotasyon limitasyonu olan 20 yaş altı futbolcularda kalça mobilizasyon egzersizlerinin eklem hareketi, denge, çeviklik ve kas kuvveti üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of hip mobilization exercises on range of motion, balance, agility, and muscle strength in football players under 20 years with bilateral hip rotation limitation
- Tez No: 1002599
- Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR AYŞE KARADUMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kalça, Rotasyon Limitasyonu, Kuvvet, Denge, Çeviklik, Hip, Rotation Limitation, Strength, Balance, Agility
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Lokman Hekim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bilateral kalça eklemi rotasyon limitasyonu olan 20 yaş altı futbolcularda kalça mobilizasyon egzersizlerinin; kalça eklem hareketi, denge, çeviklik ve kas kuvveti üzerine etkisini araştırmak amacıyla yapılan bu çalışmaya, 46 futbolcu dahil edildi. Tüm futbolcular rutin takım antrenmanlarını sürdürürken, egzersiz grubuna 8 hafta boyunca haftada 3 gün, 30 dakika süreyle fizyoterapist eşliğinde kalça mobilizasyon egzersizleri uygulandı. Kontrol grubu ise yalnızca rutin takım antrenmanlarına devam etti. Futbolcuların kalça internal ve eksternal rotasyon açıları (Dijital Açı Ölçer), denge (Y-Denge Testi), fonksiyonel düzey Kopenhag Kalça ve Kasık Sonuçları Skoru (HAGOS), çeviklik (SpeedCourt) ve kas kuvveti (GroinBar) ölçümleri müdahale öncesi ve sonrasında kaydedildi. Sekiz hafta sonunda, her iki grupta da kalça rotasyon açıları açısından anlamlı gelişmeler görülmekle birlikte (p<0,001), egzersiz grubundaki artışın kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha fazla olduğu saptandı. Kas kuvvetinde egzersiz grubunda internal rotasyon, eksternal rotasyon, fleksiyon, ekstansiyon, addüksiyon ve abdüksiyon değerlerinde, kontrol grubunda ise internal rotasyon, eksternal rotasyon ve ekstansiyon değerlerinde anlamlı artışlar izlendi. Denge parametrelerinde tedavi sonrası her iki grupta istatistiksel olarak anlamlı bir artış saptanırken (p<0,001), gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). SpeedCourt çalışma süresi verisinde her iki grup açısından istatistiksel olarak anlamlı bir azalma (p<0,05) tespit edilirken, diğer parametrelerde anlamlı bir fark bulunmadı. HAGOS puanlarında istatistiksel olarak anlamlı bir artış gözlenirken (p<0,05), gruplar arasında anlamlı bir fark (p<0,598) bulunmadı. Bu bulgular, rutin antrenmanların tek başına sınırlı düzeyde gelişim sağlayabildiğini; ancak kalça mobilizasyon egzersizlerinin rotasyon hareket açıklığı, kas kuvveti ve çeviklik üzerinde ek ve anlamlı düzeyde iyileştirici bir etki yarattığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effects of hip mobilization exercises on hip joint range of motion, balance, agility, and muscle strength in football players with bilateral hip rotation limitation. Forty-six football players under 20 years of age were included. While both groups continued their routine team training, the exercise group additionally performed hip mobilization exercises under physiotherapist supervision for 30 minutes, three times per week for eight weeks. The control group only continued routine team training. Hip internal and external rotation range of motion (Digital Inclinometer), balance (Y-Balance Test), functional status the Copenhagen Hip and Groin Outcome Score (HAGOS), agility (SpeedCourt), and muscle strength (GroinBar) were assessed before and after the intervention. After eight weeks, both groups showed significant improvements in hip rotation range of motion (p<0,001), although the increases were markedly greater in the exercise group. Muscle strength increased significantly in the exercise group across internal rotation, external rotation, flexion, extension, adduction and abduction, while in the control group showed improvements only in internal rotation, external rotation and extension. While a statistically significant increase was detected in balance parameters in both groups after treatment (p<0.001), no significant difference was found between the groups (p>0.05). A statistically significant decrease was detected in SpeedCourt training time data for both groups (p<0.05), while no significant difference was found in other parameters. A statistically significant increase was observed in HAGOS scores (p<0.05), while no significant difference was found between the groups (p<0.598). These findings suggest that routine training alone provides limited improvements, whereas the addition of hip mobilization exercises yields greater and clinically relevant gains in hip rotation range of motion, muscle strength, and agility in young football players with rotation limitation.