Güney Kore'de sosyokültürel dönüşümde zaman yolculuğu dizilerinin yumuşak güç işlevli kullanımı
The use of time-travel K-dramas as instruments of soft power in South Korea's sociocultural transformation
- Tez No: 1002692
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA GÜLAY ER PASİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Diziler, Güney Kore, Güney Kore sineması, Kore Dalgası, Kore kültürü, Kültür dolaşımı, Kültür öğretimi, Kültürel etkinlikler, Yumuşak güç, İdeoloji, Serials, South Korea, South Korean cinema, Hallyu, Korean culture, Cultural circulation, Culture teaching, Cultural activities, Soft power, Ideology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Güney Kore televizyon dizilerinde kültür ve ideoloji arasındaki ilişkiyi, özellikle zaman yolculuğu temalı anlatılar üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Güney Kore'nin tarihsel süreçte yaşadığı savaşlar, askerî darbeler ve hızlı modernleşme deneyimi, toplumsal yapıda derin ve çoğu zaman travmatik dönüşümlere yol açmıştır. Bu dönüşüm süreci, medya anlatıları aracılığıyla yeniden üretilmiş ve çeşitli şekillerde anlamlandırılmıştır. Çalışma, televizyon dizilerinin yalnızca eğlence odaklı içerikler olmadığını, aynı zamanda ideolojik anlam üretimi ve toplumsal hafızanın yeniden inşasında etkili birer kültürel araç olarak işlev gördüğünü savunmaktadır. Bu çalışma, söz konusu tarihsel kırılmaların medya anlatıları aracılığıyla nasıl ideolojik olarak yeniden yapılandırıldığını sorgulamaktadır. Araştırmanın temel amacı, Güney Kore dizilerinde kültürel değerlerin ve ideolojik söylemlerin nasıl temsil edildiğini, bu temsillerin modernleşme süreciyle nasıl ilişkilendirildiğini ve dizilerin yumuşak güç mekanizmaları içerisindeki rolünü ortaya koymaktır. Bu bağlamda çalışma, zaman yolculuğu temasını merkeze alan Rooftop Prince (SBS, 2012), Splash Splash Love (MBC, 2015), Saimdang, Memoir of Colors (SBS, 2017) ve Mr. Queen (tvN, 2020–2021) dizilerini incelemektedir. Çalışmada, geleneksel ile modern olan arasındaki karşılaşmanın, anlatılar aracılığıyla nasıl uzlaştırıldığı ve bireyin kimlik arayışının, ahlaki sorumluluk ve toplumsal uyum söylemleri üzerinden nasıl yeniden yapılandırıldığı analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between culture and ideology in South Korean television dramas, particularly through narratives centered on time travel. South Korea's historical experiences of war, military coups, and rapid modernization have led to profound and often traumatic transformations in its social structure. These transformation processes have been reproduced and reinterpreted through media narratives in various ways. The study argues that television dramas are not merely entertainment-oriented productions, but function as cultural instruments that play a significant role in ideological meaning-making and the reconstruction of collective memory. In this regard, the study questions how these historical ruptures are ideologically restructured through media narratives. The primary aim of the research is to reveal how cultural values and ideological discourses are represented in South Korean dramas, how these representations are associated with the process of modernization, and how television series function within mechanisms of soft power. Within this framework, the study analyzes the time-travel–themed series Rooftop Prince (SBS, 2012), Splash Splash Love (MBC, 2015), Saimdang, Memoir of Colors (SBS, 2017), and Mr. Queen (tvN, 2020–2021). The analysis focuses on how the encounter between tradition and modernity is mediated through narrative structures, and how the individual's search for identity is reconstructed through discourses of moral responsibility and social harmony.