Utilizing machine learning to predict risk factors for cholera outbreaks in yemen
Yemen'deki kolera salginlari için risk faktörlerini öngörmede makine öğrenmesinin kullanimi
  1. Tez No: 1002717
  2. Yazar: ABDULLAH EBRAHIM ABDULAZEEZ ASAD AL-HARIRI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİME SUVAY EKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Statistics, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Kolera, makine öğrenmesi, XGBoost, mortalite tahmini, Belirleyiciler, cholera, machine learning, XGBoost, mortality prediction, predictors
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veri Bilimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Kolera, özellikle çatışmalardan etkilenen ve altyapısı zayıf olan Yemen gibi bölgelerde ciddi bir halk sağlığı tehdidi olmaya devam etmektedir. Yetersiz izleme sistemleri ve zayıf sağlık altyapısı, salgınlara verilen müdahaleyi zorlaştırmaktadır. Bu çalışmada, makine öğrenmesi (ML) yöntemleri kullanılarak kolera kaynaklı ölümler için en yüksek risk faktörleri belirlenmiş, uzun vadede erken uyarı sistemlerini geliştirme ve Yemen'in zaten zorlanan sağlık sistemine kaynak tahsisi nin daha etkili yapılması amaçlanmıştır. Yemen'in 2024 kolera salgınına ait verileri (n=55.640) kullanılarak, lojistik regresyon (LR), karar ağacı (DT), rastgele orman (RF) ve XGBoost olmak üzere dört makine öğrenmesi modeli karşılaştırılmıştır. Sınıf dengesizliğini azaltmak için SMOTE (Synthetic Minority Over-sampling Technique) yöntemi kullanılmış ve model performansı önemli ölçüde iyileştirilmiştir. XGBoost ve Rastgele Orman modelleri sırasıyla 0.965 ve 0.953 AUC-ROC skorlarıyla en yüksek tahmin doğruluğunu sağlamıştır. Lojistik Regresyon modeli daha yüksek ayrım gücü sergilemişken (AUC-ROC = 0.869), Karar Ağacı modeli daha yüksek F1 skoru ile hassasiyet ve duyarlılık arasında daha iyi bir denge sunmuştur. Ana ölüm belirleyicileri arasında ileri yaş (>60 yaş), şiddetli dehidrasyon (%82 ölüm oranı) ve tedavi eksikliği (tedavi edilmeyenlerde %85,7 ölüm oranı) yer almaktadır. Coğrafi farklılıklar, özellikle Lahj (%22,4), Taiz (%22,0) ve Abyan (%19,6) vilayetlerinde hedefe yönelik müdahalelere duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır. Bu çalışma, makine öğrenmesinin insani krizler sırasında kolera gibi salgınlara müdahalede yüksek riskli kişi ve bölgelerin önceliklendirilmesi, önlenebilir ölümlerin azaltılması ve sınırlı kaynaklara sahip sistemlerde hazırlık kapasitesinin artırılması için güçlü bir araç olabileceğini ortaya koymaktadır. Gelecek çalışmaların, çevresel risk faktörleri ile gelişmiş makine öğrenimi tekniklerini birleştirerek tahmin gücünü artırması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Cholera continues to be a significant public health threat, especially in conflict-affected areas like Yemen, where weak infrastructure and insufficient surveillance networks complicate response to the outbreak. Machine learning (ML) was used here to determine the highest risk factors for cholera mortality for this research, with the goal of enhancing early warning systems and resource allocation to Yemen's already strained health system. Based on Yemen's 2024 cholera outbreak data (n=55,640), four machine learning models - Logistic Regression (LR), Decision tree (DT), Random forest (RF), and XGBoost - were compared. Using SMOTE oversampling trying to deal with the extreme class imbalance (0.45% deaths), the model performance improved significantly. XGBoost and Random Forest were the best predictors, with AUC-ROC scores of 0.965 and 0.953, respectively. Logistic Regression (AUC-ROC = 0.869) and Decision Tree (0.858) came next; while LR was superior in discrimination, DT yielded a higher F1-score, indicating a better balance of precision and recall. Key mortality predictors were older age (> 60 years), severe dehydration (82% of deaths), and lack of treatment (85.7% mortality rate among the untreated). Geographic disparities underlined the need for targeted interventions, particularly in Lahj (22.4% of deaths), Taiz (22.0%), and Abyan (19.6%) governorates. This study shows how machine learning enhances the response to cholera outbreaks by targeting high-risk populations and locations, preventing avoidable mortality, and preparedness for epidemics in low resource environments. Future research must incorporate advanced machine learning techniques with environmental risk factors.