Koroner arter bypass greft cerrahisi sonrası uygulanan nörofizyolojik fasilitasyon tekniklerinin kardiyopulmoner parametreler üzerine etkisi
The effect of neurophysiological facilitation techniques applied after coronary artery bypass graft surgery on cardiopulmonary parameters
- Tez No: 1002744
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GAMZE AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: ejeksiyon fraksiyonu, kardiyak rehabilitasyon, koroner arter bypass, nörofizyolojik fasilitasyon teknikleri, solunum fonksiyonları, ejection fraction, cardiac rehabilitation, coronary artery bypass, neurophysiological facilitation techniques, respiratory functions
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı koroner arter by-pass greft cerrahisi (KABG) geçiren hastalarda kardiyak rehabilitasyona ek uygulanan nörofizyolojik fasilitasyon tekniklerinin ağrı, sol ventrikül fonksiyonu, solunum fonksiyonları, dispne ve fonksiyonel kapasite üzerine etkisini incelemektir. Gereç-Yöntem: Prospektif randomize kontrollü olarak tasarlanan çalışmaya bir hastanenin kalp ve damar cerrahisi servisinde yatmakta olan, yaşları 46 ile 85 arası değişen 40 hasta dahil edildi. Katılıcımlar; solunum egzersizleri, normal eklem hareketleri ve mobilizasyon egzersizlerini içeren Faz I kardiyak rehabilitasyon programı uygulanan kontrol grubu (n=20) ve Faz I kardiyak rehabilitasyon programına ek olarak nörofizyolojik fasilitasyon teknikleri uygulanan çalışma grubu (n=20) olarak ikiye ayrıldı. Uygulamalar, 5 gün boyunca günde 1 defa, toplam 30 dk süre ile fizyoterapist tarafından gerçekleştirildi. Katılımcıların demografik ve klinik verileri, ağrı şiddeti (Vizüel Analog Skala [VAS]), sol ventrikül fonksiyonu (ekokardiyografi), solunum fonksiyonları (spirometri), dispne şiddeti (Modifiye BORG-mMRC), fonksiyonel kapasitesi (Zamanlı Kalk Yürü Testi [ZKYT]-6 Dakika Yürüme Testi [6DYT)] değerlendirildi. Bulgular: Gruplar arası analizlerde, her iki grupta VAS, ZKYT, 6 DYT, mMRC ve Modifiye BORG skalası puanlarında çalışma grubu lehine anlamlı fark görüldü (p<0,05). Katılımcıların solunum fonksiyonlarından sadece FEV1, FVC, VC, IC değerlerinde gruplar arasında anlamlı azalma görüldü, bu azalmalar kontrol grubunda daha fazlaydı (p<0,05), diğer parametrelerde anlamlı bir farklılık görülmedi (p>0,05). Katılımcıların ekokardiyografi bulguları arasında anlamlı bir fark görülmedi (p>0,05). Sonuç: Faz I kardiyak rehabilitasyon programına eklenen nörofizyolojik fasilitasyon tekniklerinin, KABG geçiren hastaların ağrı, dispne ve fonksiyonel kapasite iyileşmesinde etkili olabileceği görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the effects of neurophysiological facilitation techniques, applied in addition to cardiac rehabilitation, on pain, left ventricular function, respiratory function, dyspnea, and functional capacity in patients undergoing coronary artery bypass graft surgery (CABG). Materials and Methods: This prospective, randomized controlled study included 40 patients aged 46 to 85 years, hospitalized in the cardiovascular surgery department of a hospital. Participants were divided into two groups: a control group (n=20) receiving Phase I cardiac rehabilitation, which included breathing exercises, normal joint range of motion, and mobilization exercises, and a study group (n=20) receiving neurophysiological facilitation techniques in addition to Phase I cardiac rehabilitation. The applications were performed by a physiotherapist once a day for 30 minutes over 5 days. Demographic and clinical data of the participants, pain intensity (Visual Analog Scale [VAS]), left ventricular function (echocardiography), respiratory functions (spirometry), dyspnea severity (Modified BORG-mMRC), and functional capacity (Timed Up and Go Test [TUG]-6 Minute Walk Test [6MWT]) were evaluated. Results: In intergroup analyses, a significant difference was observed in favor of the study group in VAS, TUG, 6MWT, mMRC, and Modified BORG scale scores in both groups (p<0.05). Of the respiratory function tests, only FEV1, FVC, VC, and IC values showed a significant decrease between the groups; these decreases were greater in the control group (p<0.05), while no significant differences were observed in other parameters (p>0.05). No significant difference was observed in the echocardiography findings of the participants (p>0.05). Conclusion: Neurophysiological facilitation techniques added to Phase I cardiac rehabilitation programs were found to be more effective in improving pain, dyspnea, and functional capacity in patients undergoing CABG.