Limon, sarımsak ve elma sirkesinin albicans-dışı Candida türleri üzerindeki antifungal etkisinin incelenmesi
Investigation of the antifungal effecttiveness of lemon, garlic, and apple cider vinegar on non albicans Candida species
  1. Tez No: 1002759
  2. Yazar: BETÜL TAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Microbiology, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antifungal duyarlılık testleri, Candida auris, Antifungal sensitivity tests, Candida auris
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Son yıllarda Candida enfeksiyonlarının görülme sıklığı artmakta ve antifungal ilaçlara karşı gelişen direnç, özellikle albicans-dışı Candida türlerinde önemli bir klinik problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, beş farklı albicans-dışı Candida türü (C. tropicalis, C. parapsilosis, C. krusei, C. glabrata ve C. auris) üzerinde sarımsak, limon ve elma sirkesi ekstraktlarının antifungal aktivitelerini araştırarak doğal ürünlerin potansiyel terapötik etkilerini değerlendirmektir. Yöntem: Bitkisel ekstraktlar %80 (v/v) etanol kullanılarak hazırlanmış ve 0.22 µm membran filtre ile steril edilmiştir. Kan kültürlerinde üremiş ve Brucella Broth Agar'a stoklanmış fungal izolatlardan Sabouraud Dekstroz Agar (SDA) üzerine pasaj alınmış, ardından glukoz ve metilen mavisi içeren Mueller-Hinton Agar (MHA-GM)'da inoküle edilmiştir. Antifungal aktivite, disk difüzyon yöntemiyle değerlendirilmiş, her bir doğal ekstrakttan 10 µL, steril 6 mm çapındaki diskler üzerine ilave edilmiştir. Flukonazol (25 µg) pozitif kontrol olarak ve C. parapsilosis ATCC 22019 standart suş olarak kullanılmıştır. Deneyler üç kez tekrar edişmiş, inhibisyon zon çapları milimetre (mm) cinsinden ölçülerek ortalama değerleri kaydedilmiştir. Sonuçlar: Sarımsak ekstraktı, çalışılan albicans-dışı Candida türleri arasında en belirgin antifungal etkiyi göstermiştir. Özellikle C. auris'te 10–14 mm civarında zon çapları gözlenmiş ve dolayısıyla bu türde en yüksek duyarlılık saptanmıştır. C. krusei ve C. glabrata türlerinde 7–8 mm zonlar elde edilmiştir. C. tropicalis ve C. parapsilosis'te ise zon oluşumu gözlenmemiştir. Limon ve elma sirkesi ekstraktları hiçbir türde anlamlı inhibisyon oluşturmamıştır. Flukonazol kontrolü yaklaşık 28–40 mm'lik güçlü inhibisyon zonları vermiştir. Bulgular, doğal ürünlerin bazı albicans-dışı Candida türlerine karşı antifungal potansiyele sahip olduğunu ve bu etkinin daha sonraki çalışmalarda ayrıntılı olarak araştırılması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In recent years, the incidence of Candida infections has increased, and resistance to antifungal agents has become an important clinical challenge, particularly in non-albicans Candida species. This study aimed to evaluate the antifungal activity of garlic, lemon, and apple cider vinegar extracts against five non-albicans Candida species (C. tropicalis, C. parapsilosis, C. krusei, C. glabrata, and C. auris) and to assess the potential therapeutic value of these natural products. Methods: Plant extracts were prepared using 80% (v/v) ethanol and sterilized by filtration through a 0.22 µm membrane filter. Fungal isolates obtained from blood cultures and stored on Brucella Broth Agar were subcultured on Sabouraud Dextrose Agar (SDA) and subsequently inoculated onto Mueller–Hinton Agar supplemented with glucose and methylene blue (MHA-GM). Antifungal activity was assessed using the disk diffusion method, with 10 µL of each extract applied onto sterile 6 mm paper disks. Fluconazole (25 µg) was used as the positive control, and C. parapsilosis ATCC 22019 served as the reference strain. All experiments were performed in triplicate, and inhibition zone diameters were measured in millimeters (mm) and recorded as mean values. Results: Among the tested extracts, garlic demonstrated the most pronounced antifungal activity against non-albicans Candida species. The largest inhibition zones were observed in C. auris, ranging from approximately 10 to 14 mm, indicating the highest susceptibility among the tested species. In C. krusei and C. glabrata, inhibition zones of 7–8 mm were recorded. No zone formation was detected in C. tropicalis or C. parapsilosis. Neither lemon nor apple cider vinegar extracts produced meaningful inhibition against any of the tested species. The fluconazole control yielded strong inhibition zones, measuring approximately 28–40 mm. These findings indicate that certain natural products, particularly garlic, exhibit antifungal potential against specific non-albicans Candida species and warrant further investigation in future studies.