Düzenli olarak spor salonuna giden kadınların zayıflama amacıyla bitkisel ürün kullanım yaklaşımlarının saptanması
Detect to approaches that women who go to the fitness center regularly using herbal products in order to lose weight
  1. Tez No: 494674
  2. Yazar: EKİN AKCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN KARAALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Bitkisel ürün, zayıflama, kuru drog, taze drog, bitki çayı, Herbal product, slimming, dry herb, fresh herb, herbal tea
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Düzenli olarak spor salonuna giden kadınların zayıflama amacıyla bitkisel ürün kullanım yaklaşımlarının saptanması amacıyla yapılmış tanımlayıcı araştırma 612 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Anket formu kişilere yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanmıştır. Katılımcıların tamamı kadınlardan (n=612, %100) oluşmaktadır. Medeni durumu evli olan katılımcıların oranı yarıdan fazladır (n=439, %71.7). Bireylerin yaş ortalamaları 44'tür. Eğitim düzeyinde ise en büyük oran üniversite mezunu bireylere aittir (n=227, %37.1). Katılımcıların yaklaşık yarısı (n=253, %41.3) bitkisel ürün kullandığını belirtmiştir ve çoğunluk (n=178, %70.4) kullanılan ürün bilgisini doktor veya eczacı ile paylaşmamıştır. Bitkisel ürün kullanan kişilerin yarıdan fazlası (n=159, %62.8) bitki çayı formundaki ürünü tercih etmektedir. Katılımcılardan ürün kullananların yarısından fazlası (n=138, %54.5) bitkisel ürünü aktardan temin etmekte olup yarıdan fazlası (n=128, %50.6), ürünü her gün kullandığını belirtmiştir. Bitkisel ürün kullanan bireylerin %35.2'si, ürünün kullanım tavsiyesini tanıdık-akrabadan almaktadır. Bu bireylerin yarıdan fazlası (n=215, %85.0) olumsuz etki yaşamadığını ifade etmiştir ve olumsuzluk yaşayanlarda mide bulantısı-kusma sorunu %26.3 oranında bulunmuştur. Ürün kullanan katılımcıların yarıdan fazlası (n=201, %79.4) ürünü başka bireye önermektedir. Bitkisel ürün kullanım oranı en yüksek grubu medeni durumu evli ve üniversite mezunu kadınlar oluşturmuştur. Sorgulanan 48 bitki içinde kuru drog olarak en çok kullanılan ilk beş bitki sırasıyla tarçın (%12.6), keten tohumu (%11.5), yulaf (%11.2), çörek otu (%10.6) ve karabiber (%8.5)'dir. Taze drog olarak en çok sarımsak (%24.6), limon (%22.9), maydanoz (%11.5), domates (%8.3) ve nane (%7.8); bitki çayı olarak yeşil çay (%20.5), adaçayı (%7.1), ıhlamur (%6.9), kiraz sapı (%6.1) ve biberiye (%5.2); bitki suyu olarak ise limon (%39.4), lahana (%17.0), soğan (%12.8), sarımsak (%11.7) ve domates (%4.3) tercih edilmektedir. Sorgulanan popüler 19 bitkisel zayıflama ürününden en çok kullanılanlar sırasıyla herbalife ürünleri (%39.0), yeşil kahve (%11.4), biber hapı (%10.5), elma krom (%9.5), altın çilek (%5.7) ve chocolate slim (%5.7)'dir.
Özet (Çeviri)
The supplementary study which aims to detect to approaches that women who go to the fitness center regularly using herbal products in order to lose weight has been conducted with 612 participants. The questionnaire form has been applied to individuals through face-to-face meeting. All of the participants are female (n=612, 100%). More than a half of the them (n=439, 71.7%) are married. The average ages of participants are 44 years. Most of the participants 37.1% have graduated from a unıversity. Less than a half of them use herbal products (41.3%) and a great majority of the participants (70.4%) do not mention their products to their doctors or pharmacists. More than a half of the participants use of herbal products in the forms of tea 62.8%. Most of the participants (54.5%) buy such products from herbalists. It has been detected that 50.6% of the participants use herbal products everyday. Less than a half of them (35.2%) state that they get the necessary information and usage method from their neighbours and relatives. More than a half of the participants (85.0%) state that they have not side effects and the majority of them (26.3%) have nausea-vomiting. 79.4% of the females advise the herbal products they use themselves to others. A great majority of them are married and have graduated from university. Top 5 dry herbs used in 48 products analyzed are cinnamon (12.6%), flax seed (11.5%), oat (11.2%), black sesame (10.6%) and black pepper (8.5%). Garlic (24.6%), lemon (22.9%), parsley (11.5%), tomato (8.3%) and mint (7.8%) are mostly used as fresh herbs. Green tea (20.5%), sage (7.1%), linden (6.9%), cherry stalk (6.1%) and rosemary (5.2%) are preferred as herbal tees. Lemon (39.4%), cabbage (17.0%), onion (12.8%), garlic (11.7%) and tomato (4.3%) are used as herbal juice. Top 6 popular imported herbal drogs used in 19 products analyzed are sırasıyla herbalife (39.0%), green coffee (11.4%), pepper pill (10.5%), apple chromium (9.5%), golden berry (5.7%) and chocolate slim (5.7%).